TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.964,48 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.533,77 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 61.253,64 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.866,29 Ft (tonna)
Repcemag: 159.604,60 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.503,23 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,78
USD: 359,69
CHF: 396,83
GBP: 450,76
Hirdetés
 „A TALAJ ÉLETE – amit egy szelvény el tud mondani magáról” –  Országos rendezvény, számtalan helyszínen – 2024. március 20-án, 10 órától

„A TALAJ ÉLETE – amit egy szelvény el tud mondani magáról” – Országos rendezvény, számtalan helyszínen – 2024. március 20-án, 10 órától

Hírek - 2024.02.29

Napjainkban nemcsak az éghajlatváltozás és környezetszennyezés jelent kihívásokat, hanem a talajok állapota, a túlhasználtságból adódó tápanyag-kimerülés - régiótól függően a túlvegyszerezés - és részben ebből adódóan a talaj élővilágának letűnése, végül az elsivatagosodás beindulása, a talaj teljesen terméketlenné válása. Másrészt egy-egy szelvényvizsgálat rámutat a helyi sajátosságokra is, amellyel nem árt minden gazdálkodónak tisztában lennie, mi is „van” a földje mélyén és milyen állapotban, nem egy-két ásónyomra, hanem akár 1,5-2 méter mélységben.

Országos figyelemfelhívás

A Magyar Talajtani Társaság (MTT) országos kampánynapot szervez „A TALAJ ÉLETE – amit egy szelvény el tud mondani magáról” címmel, amely lényege, hogy felhívja a figyelmet a termőtalajaink állapotára és fontosságára.

A Társaság talajtanos szakemberei a kampányba bekapcsolódó - jelen állás szerint 35 különböző helyszínen az országban - talajszelvényt ásnak ki, és azokat mindenhol, 2024. március 20-án, délelőtt 10 órától bemutatják, leírják, mesélnek a talajról, annak működéséről, és természetesen válaszolnak az érdeklődők kérdéseire.

Az MTT szeretné, ha minél szélesebb társadalmi kört sikerülne aktivizálni, ezért várják olyan cégek, oktatási és egyéb intézmények, baráti körök, kertbarátok, erdőjárók, lakóközösségek, szakigazgatási intézetek és mezőgazdasági termelők, gazdaságok képviselőinek jelentkezését, akik fontosnak tartják a talajtani ismeretek terjesztését és a talajtan népszerűsítését.

A program kiemelt célja, hogy élményszerű módon, szakemberektől kapjanak a gazdák, a laikusok és minden érdeklődő olyan információkat a talajról, ami ráirányítja a figyelmet annak fontosságára. Hiszen ettől is nagyban függ a termés!

A végleges és pontos helyszínek március 10-én várhatók, amelyeket itt is elérhetők, illetve a részvételi szándék jelezhető.

Az események, a tervek szerint élő, onlie, ezen belül is Facebook bejentkezések, „élő kapcsolások” szintén nyomon követhetők lesznek.

Címkék: talaj, termőtalaj, termőföld
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Visszatekintés, a napraforgó-termesztés növényvédelmi ...

Fontos szántóföldi növényünk a napraforgó, jelentősége egyaránt alapul a vetésterülete méretén, valamint azon, ...