TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
A Corteva közzétette 2023 negyedik negyedéves és egész éves eredményeit, és előrejelzést adott 2024-re vonatkozóan

A Corteva közzétette 2023 negyedik negyedéves és egész éves eredményeit, és előrejelzést adott 2024-re vonatkozóan

Hírek - 2024.02.13

A Corteva, Inc. (NYSE: CTVA) ("Corteva" vagy a " vállalat") közzétette a 2023. december 31-én véget ért negyedik negyedévre és az egész évre vonatkozó pénzügyi eredményeit.

 • Az egész éves nettó árbevétel és eredmény a stabil teljesítményt és a portfólió erőteljességét bizonyítja
 • A 2024-es előrejelzés3 folyamatos működési EBITDA1 és árrésnövekedést tükröz

2023 negyedik negyedévi eredmények áttekintése

A Corteva közzétette 2023 negyedik negyedéves és egész éves eredményeit, és előrejelzést adott 2024-re vonatkozóan

A 2023-as teljes év főbb eredményei

 • A 2023-as egész éves nettó árbevétel 1%-kal, az organikus1 árbevétel pedig 3%-kal csökkent az előző évhez képest, az Észak-Amerikában2 és az EMEA2 térségben elért növekedést ellensúlyozta a Latin-Amerikában és az ázsiai és csendes-óceáni térségben bekövetkezett csökkenés.
   
 • A vetőmagok nettó árbevétele 5%-kal, az organikus1 értékesítés pedig 7%-kal nőtt. Az ár világszerte 13%-kal nőtt, ami a vállalat ár- érték stratégiájának folyamatos végrehajtásának és az új technológiák iránti keresletnek köszönhető. A volumencsökkenés oka a kukorica alacsonyabb volumene Latin-Amerikában, az Oroszországból való kivonulás, valamint az EMEA2 térségben a kukorica vetésterület csökkenése volt, amit részben ellensúlyozott a kukorica vetésterület növekedése Észak-Amerikában2.
   
 • A növényvédelmi üzletág nettó árbevétele 9%-kal, az organikus1 árbevétel pedig 12%-kal csökkent. A volumencsökkenést - főként Latin-Amerikában és Észak-Amerikában2 - a stratégiai termékkivonások, a készletek leépítése és a késedelmes termelői vásárlások okozták. Az árnövekedés az értékarányos árképzést és a költséginflációra reagáló erős végrehajtást tükrözte, amelyet az EMEA2 régió vezetett.
 • A folytatódó tevékenységekből származó GAAP szerinti nyereség és egy részvényre jutó eredmény (EPS) 941 millió dollár és 1,30 dollár volt részvényenként, ami 23%-kal, illetve 22%-kal alacsonyabb az előző évinél.
   
 • A működési EBITDA1 3,38 milliárd dollár volt, ami 5%-os növekedést jelent a korábbiakhoz képest. A működési EPS1 részvényenként 2,69 dollár volt, ami 1%-kal magasabb az előző évinél.
   
 • A folyamatos működési tevékenységből származó cash-flow 1,8 milliárd dollár volt, ami 98%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A szabad cash-flow1,4 1,2 milliárd dollár volt.
   
 • A vállalat 2024-re vonatkozó teljes évre vonatkozó előrejelzést3 adott, és arra számít, hogy a nettó árbevétel 17,4 és 17,7 milliárd dollár között lesz, a működési EBITDA1 pedig 3,5 és 3,7 milliárd dollár között lesz. A működési EPS1 várhatóan részvényenként 2,70-2,90 USD között lesz. A folyamatos működési tevékenységből származó cash-flow - várhatóan 2,1 és 2,6 milliárd dollár között lesz. A szabad cash-flow1,4 várhatóan 1,5 és 2,0 milliárd dollár között lesz.

2023 negyedik negyedévének összefoglalója

A 2023. december 31-én zárult negyedik negyedévben a nettó árbevétel 3%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az organikus1 értékesítés 8%-kal csökkent.

A volumen 9%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, elsősorban Latin-Amerikában, amit a növényvédelmi szegmensben tapasztalható folyamatos kedvezőtlen hatások és a stratégiai termékek kivonása befolyásolt. A vetőmagok alacsonyabb volumenét az alacsonyabb várható vetésterület és a brazíliai kedvezőtlen időjárás miatti késedelmes termelői vásárlások okozták.

Az ár 1%-kal nőtt az előző évhez képest, ami tükrözi a vetőmagok széles körére kiterjedő sikeres árképzést és a vállalat ár-érték

stratégiájának folyamatos megvalósítását, miközben a növényvédelemben a kihívásokkal teli piaci dinamikát kezeli.

A folytatódó tevékenységekből származó GAAP szerinti nyereség az adózás után 231 millió dolláros veszteség volt 2023 negyedik negyedévében, szemben a 2022 negyedik negyedévi 41 millió dolláros veszteséggel. A működési EBITDA1 a negyedik negyedévben 386 millió dollár volt, ami 4%-kal magasabb az előző évinél.

A Corteva közzétette 2023 negyedik negyedéves és egész éves eredményeit, és előrejelzést adott 2024-re vonatkozóan

Vetőmag összefoglaló

A vetőmag üzletág nettó árbevétele 2023 negyedik negyedévében 1,64 milliárd dollár volt, szemben a 2022 negyedik negyedévi 1,65 milliárd dollárral. Az árbevétel csökkenését a mennyiség 10%-os csökkenése okozta, amelyet részben ellensúlyozott a 7%- os árnövekedés és a 3%-os kedvező árfolyamhatás.

Az alacsonyabb volumeneket a várhatóan alacsonyabb Safrinha-ültetvények és a brazíliai kedvezőtlen időjárás miatti késedelmes termelői felvásárlások okozták. Az áremelkedés széles körű volt, amit a csúcstechnológiás termékek iránti erős kereslet és a portfólió teljes egészében erős operatív végrehajtás eredményezett.

A szegmens működési EBITDA értéke 145 millió dollár volt 2023 negyedik negyedévében, ami 104%-os növekedést jelent 2022 negyedik negyedévéhez képest. Az árak végrehajtása, a nettó jogdíjkiadások csökkentése, valamint a folyamatos költség- és termelékenységi intézkedések több mint ellensúlyozták a magasabb inputköltségeket, az alacsonyabb volumeneket és az árfolyam kedvezőtlen hatását. A szegmens működési EBITDA-aránya több mint 450 bázisponttal javult az előző év azonos időszakához képest.

A Corteva közzétette 2023 negyedik negyedéves és egész éves eredményeit, és előrejelzést adott 2024-re vonatkozóan

A vetőmagok nettó árbevétele 9,5 milliárd dollár volt a 2023-as teljes évben, szemben a 2022-es körülbelül 9,0 milliárd dollárral. Az árbevétel növekedését a 13%-os árnövekedés okozta, amelyet részben ellensúlyozott a mennyiség 6%-os csökkenése és a 2%-os kedvezőtlen árfolyamhatás.

Az áremelkedés széles körű volt, és a csúcstechnológia és az operatív kivitelezés iránti erős keresletnek köszönhető világszerte, mivel a kukorica és a szójabab világpiaci ára 14%-kal, illetve 7%-kal emelkedett. Az árképzési intézkedések több mint ellensúlyozták az árfolyamhatásokat az EMEA-régióban. A volumen csökkenését az Oroszországból való kilépésről szóló 2022-es döntés, az EMEA- ban a kukorica vetésterületének csökkenése, a nyári kukorica vetésterületének csökkenése és a brazíliai Safrinha kukorica vetésterületének várható csökkenése okozta, amit részben ellensúlyozott az észak-amerikai kukorica vetésterületének növekedése. A kedvezőtlen árfolyamhatásokat a török líra és a kanadai dollár okozta.

A szegmens működési EBITDA-értéke 2,1 milliárd dollár volt, ami 28%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az árak érvényesítése, a nettó jogdíjköltségek csökkentése, valamint a folyamatos költség- és termelékenységi intézkedések több mint ellensúlyozták a magasabb nyersanyag- és ráfordítási költségeket, az alacsonyabb volument és az árfolyam kedvezőtlen hatását. A szegmens működési EBITDA-aránya mintegy 390 bázisponttal javult az előző év azonos időszakához képest.

A Corteva közzétette 2023 negyedik negyedéves és egész éves eredményeit, és előrejelzést adott 2024-re vonatkozóan

Növényvédelmi összefoglaló

A növényvédelmi szegmens nettó árbevétele 2023 negyedik negyedévében megközelítőleg 2,1 milliárd dollár volt, szemben a 2022 negyedik negyedévi megközelítőleg 2,2 milliárd dollárral. Az árbevétel csökkenését a volumen 8%-os és az ár 4%-os csökkenése okozta, amit részben ellensúlyozott a portfólió 6%-os kedvező hatása.

A volumen csökkenését a stratégiai termékkivonások és a csatornák készleteinek leépítése okozta, elsősorban Latin-Amerikában. Az észak- és latin-amerikai árcsökkenést a kihívásokkal teli piaci dinamika okozta. A portfólió hatását a Biológiai akvizíciók okozták, amelyek mintegy 140 millió dollárral növelték a nettó árbevételt.

A szegmens működési EBITDA értéke 267 millió dollár volt 2023 negyedik negyedévében, ami 20%-kal alacsonyabb, mint 2022 negyedik negyedévében. Az ár- és volumencsökkenés több mint ellensúlyozta az alacsonyabb ráfordítási költségeket, a termelékenységi intézkedéseket és a Biológiai akvizíciók kedvező hatását. A szegmens működési EBITDA-aránya 235 bázisponttal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A Corteva közzétette 2023 negyedik negyedéves és egész éves eredményeit, és előrejelzést adott 2024-re vonatkozóan

A növényvédelmi szegmens nettó árbevétele 2023-ban körülbelül 7,8 milliárd dollár volt, szemben a 2022-es körülbelül 8,5 milliárd dollárral. Az árbevétel csökkenését a volumen 14%-os csökkenése és az árfolyam 1%-os kedvezőtlen hatása okozta. Ezeket a csökkenéseket részben ellensúlyozta a portfólió 4%-os kedvező hatása és a 2%-os árnövekedés.

A volumen csökkenését a stratégiai termékkivonások, a készletek leépítése és a késedelmes termelői vásárlások okozták. Az árnövekedést az EMEA régió vezette, és főként az egyedi technológiánk értékének - beleértve az új termékeket is - és az EMEA régió árképzését tükrözte, amit részben ellensúlyozott a Latin-Amerikában és Észak-Amerikában tapasztalható kihívásokkal teli piaci dinamika. A kedvezőtlen árfolyamhatásokat a török líra és a kínai renminbi okozta. A portfólió hatása a Biológiai akvizícióknak köszönhető, amelyek mintegy 420 millió dollárral növelték a nettó árbevételt.

A szegmens működési EBITDA-ja 1,4 milliárd dollár volt 2023-ban, ami 18%-kal alacsonyabb az előző évinél. Az árképzés megvalósítását, a termelékenységi intézkedéseket és a Biológiai akvizíciók kedvező hatását bőven ellensúlyozta az alacsonyabb volumen, a magasabb inputköltségek és az árfolyam kedvezőtlen hatása. A szegmens működési EBITDA-aránya 215 bázisponttal csökkent az előző évhez képest.

A Corteva közzétette 2023 negyedik negyedéves és egész éves eredményeit, és előrejelzést adott 2024-re vonatkozóan

2024-es előrejelzések

A mezőgazdaság globális kilátásai 2024-re összességében kedvezőek maradnak. A gabona, az olajos magvak és a bioüzemanyagok iránti kereslet 2023-ban rekordot döntött, és várakozásaink szerint ez 2024-ben is folytatódik. A mezőgazdasági üzemekben a kereslet stabil és összességében erős marad. A növényvédelmi ágazat a 2023-as jelentős készletleépítést követően a kiegyensúlyozottság helyreállításán dolgozik, azonban arra számítunk, hogy az ágazatban mérsékelt javulás várható, ahogy a piacra kerülő termékek és a mezőgazdasági üzemekben történő felhasználás közötti egyensúly helyreáll.

A vállalat előrejelzést3 adott a 2024-es teljes évre vonatkozóan. A Corteva 17,4 és 17,7 milliárd dollár közötti nettó árbevételre számít, ami 2%-os növekedést jelent a középértéknél. A működési EBITDA1 várhatóan 3,5 és 3,7 milliárd dollár között lesz, ami 6%- os növekedést jelent a középértéknél. A működési EPS1 várhatóan részvényenként 2,70-2,90 USD között lesz, ami 4%-os növekedést jelent a középértéknél, ami a magasabb nyereséget tükrözi, amelyet részben ellensúlyoznak a kamatkiadások és a magasabb adókulcs. A folyamatos működési tevékenységből származó cash-flow várhatóan 2,1 és 2,6 milliárd dollár között lesz. A szabad cash-flow1,4 várhatóan 1,5 és 2,0 milliárd dollár között lesz. A vállalat 2024-ben körülbelül 1,0 milliárd dollár értékben tervezi részvények visszavásárlását.

A vállalat nem tudja összeegyeztetni a jövőre vonatkozó nem-GAAP pénzügyi mutatóit a leginkább összehasonlítható U.S. GAAP pénzügyi mutatóival, mert ésszerű bizonyossággal nem képes figyelembe venni az ellenőrzésén kívül eső tételeket, amelyek jelentősek lehetnek.

Negyedik negyedéves konferenciahívás

A vállalat 2024. február 1-jén, reggel 9:00 órakor (ET) élő internetes közvetítést tart a 2023-as negyedik negyedéves eredményeit és kilátásait megvitató konferenciahívásról, amelyen a befektetőkkel tárgyalja az eredményeket és a kilátásokat. A konferenciahívást kísérő diabemutató a vállalat Befektetői események és prezentációk oldalán található. A webes közvetítés ismétlése szintén elérhető lesz a Befektetői események és prezentációk oldalon.

A Corteva közzétette 2023 negyedik negyedéves és egész éves eredményeit, és előrejelzést adott 2024-re vonatkozóan

1. Az organikus árbevétel, a működési EPS, a működési EBITDA és a szabad cash-flow nem GAAP-mutatók. További információkért lásd az A-5. oldalt. 2. Észak-Amerika az Egyesült Államokat és Kanadát jelenti. Az EMEA-t Európa, a Közel-Kelet és Afrika jelenti. 3. A vállalat nem a legösszehasonlíthatóbb GAAP-mutatót adja meg előretekintő alapon. 4. A szabad cash-flow definícióját úgy módosították, hogy a működési tevékenységből - folytatódó tevékenységek - származó (felhasznált) pénzeszközöket használja. 

Címkék: corteva agriscience
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A generációs stafétaváltás és az üzemfejlesztések erősítése

A hétköznapi nevén „Fiatal gazda pályázat”-ként emlegetett felhívás (hivatalos nevén: Fiatal ...