TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Újabb gazdatüntetés a határnál

Újabb gazdatüntetés a határnál

Hírek - 2024.02.06

A szeptemberinél még nagyobb létszámmal készül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) az újabb gazdatüntetésre, amellyel – február 9-én 11 órától – az ukrán élelmiszerek korlátozás nélküli behozatala ellen tiltakoznak a résztvevők.

Mint ismert, az Európai Bizottság újabb egy évvel meghosszabbította az ukrán élelmiszerek szabad behozatalát, aminek értelmében az ellenőrizetlen, tiltott vegyszerekkel is kezelt, GMO-s termékek korlátozás nélkül, szabadon érkezhetnének Magyarországra is. A NAK és a Magosz közös közleményben tiltakozott a döntés ellen, ami a két szervezet szerint komoly veszélyt jelent nemcsak a gazdákra, de a fogyasztókra, sőt az egész uniós mezőgazdaságra nézve is. Győrffy Balázs, a NAK elnöke egyenesen megengedhetetlennek nevezte azt, hogy az ukrán termékeket mindenféle korlátozás nélkül hozhatják be az EU-ba, ráadásul úgy, hogy azoknak egyáltalán nem kell megfelelniük az uniós előírásoknak. Jakab István, a MAGOSZ elnöke pedig úgy véli, az elmúlt időszak eseményei, például a német gazdatüntetések, a lengyel, a román termelők tiltakozó akciói vagy éppen a magyar gazdák záhonyi tüntetése is azt mutatja, hogy az ágazat léte forog kockán. A két szervezet közös közleményben jelezte továbbá, hogy támogatja a nyugat-európai gazdálkodók követeléseit.

Az intézkedések ellen számos helyen tüntetésbe kezdtek a gazdák: február 9-én 11 órára Magyarországon is tiltakozást szerveznek Záhonyba az Európai Bizottság döntése ellen. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára az AgrárUniónak elmondta, hogy szeptemberben – noha mindössze két nap alatt szervezték meg – körülbelül 400 gazda vonult fel az utakon. A mostani tüntetést nyilvánosan is meghirdették, és a főtitkár úgy véli, ezúttal még több mezőgazdasági gép várható majd az ukrán-magyar határátkelőhelynél, amelynek környékén félpályás útlezárásokra is kell majd számítani a folyamatosan érkező gépek miatt. A szervezők jelenleg is tárgyalnak a V4-es agrárkamarákkal, szeretnék ugyanis nemzetközivé tenni a tüntetést, vagyis más országokból is résztvevőket szervezni az eseményre.

Címkék: tüntetés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Jegy a nyerő - fizess elő! - AgrárUnió Magazin akció!

Legyél előfizető és vidd haza ingyenes jegyed vagy MTZ-mintás pólódat!