TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Sikeres magyar sajtkészítők – taroltak a sajtkülönlegességeik a világversenyen  

Sikeres magyar sajtkészítők – taroltak a sajtkülönlegességeik a világversenyen  

Hírek - 2024.01.26

Nemzetközi elismerésben részesültek a hazai sajtkülönlegességek. A múlt évben Norvégiában megrendezett World Cheese Awards-on összesen 11 hazai sajt ért el dobogós helyezést. A sajtkészítők sokat tanultak a Magyar Sajtkészítők Egyesülete és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett hazai és külföldi képzéseken és tanulmányutakon, és az ott megszerzett tudást mindennapi tevékenységük során kiválóan alkalmazzák.  

Hirdetés

2 arany, 5 ezüst, 4 bronzérem 

Magyar sikerrel zárult a múlt év őszén a norvégiai Trondheimben megrendezett World Cheese Awards 2023. A versenyre 5 földrész 43 országából 4502 sajtot neveztek, amelyek közül 264 bíráló választotta ki a legjobbakat. A megmérettetésre nevezett magyar sajtok közül 2 arany, 5 ezüst 4 sajt pedig bronzérmet nyert – számolt be január 25-én honlapján a világversenyről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. – A díjnyertes sajtok készítői közül néhányan részt vettek az elmúlt évek során a kamarai szervezésű franciaországi tanulmányutakon, vagy a mosonmagyaróvári tanüzemi képzéseken, többen pedig a Magyar Sajtkészítők Egyesületének szervezésében lebonyolított képzéseken és szakmai látogatásokon bővítették ismereteiket.

Külföldi képzéseken Franciaországban

A hazai sajtkészítők egyre bátrabban nevezik termékeiket kiemelkedő megmérettetésnek számító versenyekre. Amint a NAK sajtóközleménye hírül adja, már 2019 októberében, az olaszországi Bergamóban megrendezett World Cheese Awards 2019 alkalmával felhívta magára a figyelmet nagyszerű szereplésével egy magyar sajtkészítő. A mostani 2023-as, Trondheimben megrendezett világversenyen azonban összesen 11 termék ért el dobogós helyezést.

A kamarai szervezésű külföldi képzésekre Franciaországban került sor, ahol nagyon jól működik a francia mezőgazdasági és élelmiszerügyi minisztérium, valamint a szakmai szervezetek és szövetkezetek által működtetett tanintézmények hálózata. A három egymást követő évben lebonyolított egy-egy hetes képzési program helyszíneit is szakmai szempontok alapján választották ki. Az első évben a félkemény tehénsajtok, a másodikban a kiskérődzők tejéből készített sajtok, a 2019 őszén lebonyolított program középpontjába pedig a kékpenészes sajtok, illetve a hozzájuk tartozó szakmai ismeretek kerültek. Bár a COVID-járvány megtörte ezt a lendületet, a kamara céljai közt szerepel a programsorozat folytatása, amelynek létjogosultságát a világversenyeken elért sikerek is igazolják.

Láthatóvá és elérhetővé tenni a kiváló magyar sajtokat Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2021-ben kapcsolódott be aktívan az Európai Kisüzemi és Kézműves Sajtkészítők Európai Hálózatába (Farmhouse and Artisan Cheesemakers European Network). A hálózatban több munkacsoportban is részt vesznek az egyesület tagjai, ezzel elősegítve a hálózatosodást és a tudásmegosztást.

A sajtkészítők számára termékeik hazai versenyeken való megmérettetése is kiváló lehetőség arra, hogy fogyasztói szempontú visszajelzéseket kapjanak. A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 11. alkalommal szervezte meg idén a Magyar Sajtmustrát, emellett már több regionális sajtversenyt is rendeznek az országban a magyar sajtbírák részvételével. Az egyesület tudatosan fejleszti a sajtbírák szakmai közösségét is. Támogatják a sajtbírák nemzetközi sajtversenyeken való részvételét, havi tematikus sajtbíra-tréninget szerveznek, emellett folyamatosan finomítják az elektronikus bírálat rendszerét és a bírálati szempontrendszert.

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös célja a magyar sajtkultúra fejlesztése a sajtkészítők képzésén keresztül, a sajtbírálat fejlesztésével és a fogyasztói szemléletformálással. Ez utóbbinak különösen nagy jelentősége van, hiszen hiába van meg a tudás a hazai sajtkészítőknél, ha a termékeikre – belföldön legalábbis – szerény fogyasztói igény mutatkozik – áll a sajtóközleményben. –  Az ipari trappista sajthoz szokott hazai vásárlók többsége még óvatos a különlegességekkel, ráadásul a boltok polcain is ritkán találkozhatnak magyar sajtműhelyből származó áruval. A következő időszakban meg kell ismertetni a hazai fogyasztókkal a magyar sajtkülönlegességeket, láthatóvá és elérhetővé kell tenni ezeket a kiváló magyar sajtokat. 
 
 

Címkék: World Cheese Awards, Magyar Sajtkészítők Egyesülete, nak, magyar sajt
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Készüljünk fel a tavaszi kártevők elleni védekezésre!

Az elmúlt években már tendenciává vált, hogy az enyhe téli időjárást február végén átmenet nélkül váltotta a tavaszi ...