TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
Néhány jó tanács az elektronikus gazdálkodási napló vezetéséhez

Néhány jó tanács az elektronikus gazdálkodási napló vezetéséhez

Hírek - 2024.01.19

Az elektronikus gazdálkodási naplót egy éve vezették be: több hullámban fejlesztették, bővítették, hogy alkalmassá váljon a teljes körű adatszolgáltatásra, valamint hogy az időközben felmerülő hibákat elhárítsák. A 2023-as átmeneti évre vonatkozó adatfeltöltési határidő végéhez közeledünk. Ez okból kérdeztük Várszegi Gábor igazgatót (Nébih, Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság) az e-GN jelenlegi állapotáról, illetve olyan tudnivalókról, melyek hasznosak lehetnek a naplót vezetők számára.

Hirdetés

Átmeneti évek

Az elektronikus gazdálkodási napló bevezetése 2023-ban lépcsőzetesen történt, igazodva a jogszabályi előírásokhoz. Az első időszakban csak a permetezési napló vezetése volt előírás, később újabb jogosultságokkal bővült.

Néhány jó tanács az elektronikus gazdálkodási napló vezetéséhezVárszegi Gábor

A jogalkotó a 2023-as átmeneti évre – melyet később kibővített 2024-re is – lehetőséget biztosított a gazdálkodó számára, hogy a rovarölő szeres kezelések kivételével a naplóját papír alapon vezesse, és a tárgyévet követő januárban töltse azt fel az elektronikus gazdálkodási naplóba. Ezt a feltöltési határidőt 2023. év vonatkozásában 2024. február 15-re módosította. Ennek megfelelően a 10 hektárnál nagyobb gazdaságokban a szántóföldet művelő földhasználóknak a rovarölő szeres kezeléseket követő 24 órán belül kellett az e-GN felületen naplózniuk, minden más művelet esetében 2024. február 15-ig kell az adatokat feltölteniük az elektronikus gazdálkodási naplóba. Az utólagos adatfeltöltés választása esetén is tisztában kell azzal lennünk, hogy a papír alapú gazdálkodási naplóknak naprakésznek kell lenniük, ami a növényvédő szeres kezeléseknél 24 órán belüli, az ettől eltérő műveleteknél pedig zömmel 15 napon belüli kitöltést jelent.

Az utólagos feltöltések lehetősége okán a határidő közeledtével feltöltési csúcsidőszak alakult ki, ami várhatóan még 2025 elején is így lesz, azt követően a folyamatos vezetés miatt erre már nem kell számítani.

Bővülő szolgáltatások

Mint minden új program esetében, az elektronikus gazdálkodási naplónál is voltak, vannak nehézségek. Folyamatosan fejlesztjük a rendszert, egyrészt azért, hogy a használatot könnyebbé tegyük, másrészt, hogy a működés közben feltárt hibákat elhárítsuk.

Indulása óta a következő funkciókkal bővült a rendszer:

 • Az egységes kérelem alapján betölthetőek alapvető táblaadatok és a hasznosítások.
 • Létrehoztuk az éven belüli másolás funkciót, amivel a hasznosítások a hozzájuk tartozó műveletekkel, vagy csupán a műveletek egyik táblából a másikba másolhatóak.
 • Lehetővé vált az évek közötti másolás funkció is. Egyszerre két egymás utáni év gazdálkodási naplója lehet aktív, hiszen ha pl. a 2023. évi főnövényt követő 2024. évi főnövény őszi vetésű, akkor már 2023-ban keletkeznek naplóműveletei, és azokat fel kell tölteni. Ezzel a funkcióval az egyik évből a másikba lehet adatokat átmásolni. Hasonló célt szolgál a táblaörökítés, aminek a használata állókultúrák esetében javasolt, és az adatokat változatlanul örökíti egyik évből a másikba.
 • Létrehoztuk az adatmódosítás funkciót, így a javítani, módosítani kívánt sort nem kell törölni, csak a szükséges cellát kell átírni.
 • A napló véglegesített adatai kimenthetők egy Excel fájlba, így azok a gazdálkodó rendelkezésére állnak, számukra is használható adatbázisként szolgálnak. Itt választható nyomtatóbarát verzió, ami az agrárminiszter által jóváhagyott napló formában jeleníti meg az adatokat. (A későbbiekben dátummal ellátott pdf fájl is letölthető lesz.)
 • 2023 végén és ez év elején olyan frissítéseket hajtottunk végre, melyek stabilabbá tették a rendszert. Ezzel elértük, hogy 5-10 ezer felhasználó együttes program használata mellett sem terhelődik túl az e-GN.

Itt megjegyezném, hogy megjelenítési problémákkal jelenleg is küzdünk (pl. a jogosultságok nem jelennek meg megfelelően), és ez a megjelenítési hiba az Ecxel fájlba kimentett adatokat is érinti. A legújabb frissítési csomag többek között ennek a megoldására is hivatott. Szeretném megnyugtatni a gazdákat, hogy ennek ellenére az adatbázisban a megfelelő adatok vannak, illetve ez az adatfeltöltést sem akadályozza. Igazolja ezt az is, hogy az adatfeltöltés a gazdák részéről nagy lendülettel folyik: január közepén az AÖP-hoz kapcsolódóan már több mint 3,1 millió hektárnyi adat van fenn, a permetezési naplók felvitt adatai pedig 5 millió hektárt fednek le.

Mire figyeljünk az adatszolgáltatásnál?

Bár már a program indulásától kezdve eljutnak hozzánk visszajelzések, nagyobb számban szeptembertől kapunk olyan konkrét kérdéseket, észrevételeket, amik alapján tudjuk a rendszert javítani. Illetve a negyedik negyedévtől gyűlt össze annyi adat a rendszerben, hogy azokat érdemben vizsgálni tudtuk. A feltöltött adatokkal kapcsolatban tipikus hibákat nem igazán lehet kiemelni, viszont van néhány dolog, amire szeretném felhívni a figyelmet:

 • Bármilyen, támogatásra jogosult táblát létrehozunk az elektronikus gazdálkodási naplóban, az egységes kérelem szerint a táblaazonosítót mindenképp töltsük ki, ugyanis az államkincstár ellenőrzései során ez alapján tudják beazonosítani a táblát. Így válik igazolhatóvá, hogy a gazdálkodó feltöltötte az adott táblára vonatkozó naplóadatokat.
 • A gazdálkodó által választott jó gyakorlatokhoz, támogatási jogcímekhez kapcsolódó adatok pontos vezetésére, feltöltésére fordítsunk különös figyelmet. Ezzel kerülhetjük el a későbbi támogatási szankciókat. Például, ha egy olyan AÖP gyakorlatot választottunk, ahol a növényvédő szer választást a jogalkotó korlátozta, ott a permetezési napló kiemelt fontosságú. Ahol legeltetést választottunk jó gyakorlatnak, ott az állattartáshoz kapcsolódó lapokra is figyeljünk oda…
 • A permetezési napló vezetése egyébként is egy olyan terület, amire fordítsunk fokozott figyelmet. Ahogy az Agrárminisztérium közleményében is megjelent, az AÖP egyes gyakorlatainál, valamint az AKG és ÖKO támogatások tekintetében, ahol valamilyen növényvédőszer-korlátozás szerepel a feltételek között, a Magyar Államkincstárnak 100%-os adminisztratív keresztellenőrzést kell végeznie az e-permetezési naplókra.
 • Több piaci alapú gazdálkodási napló program is működik. Ezek jelentős része éles kapcsolattal rendelkezik az e-GN irányába, és az ott vezetett adatok áttöltődnek. Ugyanakkor vannak olyan programok is, amiknél a kapcsolat kiépítése még folyamatban és tesztelés alatt van, és az ott vezetett adatok nem kerülnek át az elektronikus gazdálkodási naplóba. Aki piaci szoftvert használ, mindenképp érdeklődjön az áttöltés lehetősége felől.
 • Gyakori észrevétel, hogy a program nem küld visszaigazolást az adatbeküldésekről. Ennek az oka, hogy a program alapvetően folyamatos adatfelvitelhez készült, és ha minden adatbevitelnél visszaigazolást küldene, akkor egy-egy gazda több száz ilyen emailt is kapna. Persze jogos elvárás, hogy a gazdálkodó tudja, mi került be a Nébih adatbázisába: erre szolgál a programban létrehozható Excel fájl, amiről a korábbiakban már szó volt.

Zárásként még annyit tennék hozzá, hogy az elektronikus gazdálkodási napló egy új rendszer, és tudjuk, hogy voltak, vannak hibái. Mindent megteszünk, hogy ezeket a problémákat minél hamarabb elhárítsuk, de egy ilyen összetett programnál a problémák feltárása, javítása és a tesztelés időigényes feladat. Az átmeneti évek nehézségei nyilván próbára teszik a gazdatársadalmat is, de bízom benne, hogy ezt követően olyan rutinszerűen használt program lesz, mint pl. az egységes kérelem felület.

Január 19-én megjelent a Nébih újabb javításokat és fejlesztéseket ismertető közleménye, ami az alábbi linken érhető el (szerk.)

https://portal.nebih.gov.hu/-/ujabb-javitasok-es-fejlesztesek-tortentek-az-egn-rendszerben

Címkék: egn, elektronikus gazdálkodási napló, nébih
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Innovatív fejlesztés és jelentős ipari együttműködés az ...

Újabb innovációs beruházással segíti a magyarországi állategészségügyet az Állatorvostudományi Egyetem.