TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Huszonöt éves az euró

Huszonöt éves az euró

Hírek - 2024.01.14

Az Európai Unió hivatalos honlapján a kiemelt hírek között emlékezik meg arról, hogy immár 25 éves az euró. Amint írják, 1999. január 1-jén 11 uniós ország rögzítette árfolyamát, megállapodott az Európai Központi Bankra bízott egységes monetáris politika követésében, és elindította új közös valutáját a világ pénzügyi piacain.   

Hirdetés

„Az euró ma a világ egyik legfontosabb valutája, 20 uniós ország hivatalos fizetőeszköze, naponta mintegy 350 millió ember használja. Az euróbankjegyek és -érmék kézzelfogható, mindennapi emlékeztetői a szabadságnak, kényelemnek és lehetőségeknek, amelyeket az Európai Unióhoz való csatlakozás lehetővé tesz.” 

Az euró számokban

Amint a híradásban olvasható, az eurón közel 350 millió európai osztozik. 60 ország és terület, amelyek 175 millió embert képviselnek, közvetlenül vagy közvetve kötötték saját valutáikat az euróhoz. 2023 novemberében 29,2 milliárd eurobankjegy volt forgalomban, körülbelül 1,5 billió euró értékben. 

Az 50 eurós bankjegy a legelterjedtebb az euróövezetben. Csaknem 148 milliárd érme van forgalomban, összértékük meghaladja a 33,4 milliárd eurót.

2022-ben az euróövezetben az összes fizetés körülbelül 59%-a készpénzzel történt (szemben a 2016-os 79%-kal), 34%-a kártyával (szemben a 2016-os 19%-kal), és 3%-a egyéb fizetési eszközzel. 2022-ben az EKB egyik felmérésében a válaszadók 31%-a nyilatkozott úgy, hogy kevesebb készpénzt használt fel a járvány kezdete óta. (Forrás: EKB)

Az euró megalakulása óta jól megőrizte értékét. Az EKB felelős az árstabilitás fenntartásáért azáltal, hogy középtávon 2%-os inflációs rátára törekszik. Az átlagos infláció 1999 és 2023 (szeptember) között 2,08% volt.

Horvátország a huszadik

Jelenleg az euróövezeti országok polgárai közül ötből közel négy (79%) gondolja úgy, hogy az euró jót tesz az EU-nak. 2023. január 1-jén Horvátország lett a 20. EU-tagállam, amely bevezette az eurót.

Az euróban és az USA-dollárban végrehajtott nemzetközi fizetések aránya nagyjából megegyezik, és az euró a világ második legkedveltebb fizetőeszköze a hitelfelvétel, a hitelezés és a jegybanki tartalékok tekintetében. A globális zöldkötvény-kibocsátás nagy része euróban denominált. Az európai zöldkötvény-szabvány környezeti szempontból fenntartható hiteleket biztosít, mint a zöld technológiákba, az energia- és erőforrás-hatékonyságba, a fenntartható közlekedési és kutatási infrastruktúrákba történő beruházások finanszírozásának egyik fő eszközét – olvasható az EU-hírben.

Є mint epszilon

Az „euro” elnevezésről az Európai Tanács 1995-ös madridi ülésén állapodtak meg a közös valutára való felkészülés részeként. Az euró szimbólumot – € – a görög epszilon (Є) betű ihlette, amely az európai civilizáció bölcsőjére utal. Ez egyben az „Európa” szó első betűje is a latin ábécében, míg a szimbólumon áthaladó két párhuzamos vonal a stabilitást jelzi. 

Az eurobankjegyek dizájnja az Európa történelme során kialakult és kultúráját meghatározó építészeti stílusokon alapul. A bankjegyek előlapján ablakok és ajtók a nyitottság és az együttműködés európai szellemét szimbolizálják. A hátoldalon a hidak az európai népek, valamint Európa és a világ többi része közötti kommunikációt jelképezik.

Az euroérméknek közös oldala és nemzeti előlapja van. A nemzeti oldal a kibocsátó országot jelzi, míg a közös oldal az Európai Unió vagy Európa képeit ábrázolja, és az EU egységét szimbolizálja. Az 5, 2 és 1 centes érmék Európát Afrikához és Ázsiához viszonyítva ábrázolják.

Az euróövezeten kívül néhány EU-n kívüli ország pénzneme is az euró: Andorra, Monaco, San Marino, Vatikánvárosi Állam, Koszovó (Ez a megjelölés nem érinti a státusszal kapcsolatos álláspontokat, és összhangban van az 1244/1999-es ENSZ BT-határozattal és az ICJ Koszovó függetlenségi nyilatkozatáról szóló véleményével), Montenegró. Az eurót az európai kontinensen kívüli területeken is használják.

(Forrás: https://european-union.europa.eu/

Címkék: euró, európai unió, euróövezet
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Adategyeztetési lehetőség az elektronikus gazdálkodási ...

Március közepéig lehet egyeztetni az elektronikus gazdálkodási napló feltöltéséhez kapcsolódó adatokat. Az ...