TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,06000
USD: 358,25000
CHF: 403,53000
GBP: 463,15000
Hirdetés
Fűszernövény-termesztés az erkélyen

Fűszernövény-termesztés az erkélyen

Hírek - 2023.12.30

Nincs az a szárított fűszernövény, amely felül tudja múlni frissen vágott társa intenzív ízvilágát. Erről az élményről még annak sem kell lemondania, aki nem rendelkezik saját kerttel, hiszen a fűszernövény-termesztés egyszerű és hálás feladat, tökéletesen kivitelezhető akár balkonládában is.

Néhány egyszerű lépés a sikerhez

1. Elhelyezés:

Mint mindent, úgy a fűszerkert kivitelezését is érdemes előre eltervezni. Bár ezek a növények kiválóan alkalmazkodnak és viszonylag kevés törődést igényelnek, jellemzően 4-6 órányi napsütésre szükségük van. Ha nem kapják meg, lassan növekednek, és az ízük sem az igazi. Ezért érdemes számolni a helyi adottságokkal, és a lehetőségeknek leginkább megfelelő növényeket összeválogatni. Amennyiben szerencsénk van, és dél-délnyugati fekvésű helyre tudjuk tenni őket, igazán könnyű a dolgunk, hiszen ebben az esetben csupán konyhánk ízvilága határozza meg, milyen növényeket tartunk.

Kedvelt fűszernövények:

Fűszernövény-termesztés az erkélyen

zsálya

Fűszernövény-termesztés az erkélyen

ruccola

Fűszernövény-termesztés az erkélyen

menta

Fűszernövény-termesztés az erkélyen

majoranna

Fűszernövény-termesztés az erkélyen

bazsalikom

Fűszernövény-termesztés az erkélyen

kapor

Természetesen szép számmal találhatunk kifejezetten árnyékos helyet kedvelő fajokat is, így annak sem kell elkeserednie, akinél kevés a napsütéses órák száma. Árnyékkedvelő növények:

Citromfű

Gyömbér

Metélőhagyma

Petrezselyem

Menta

2. Ültetés

A fűszernövények a tápanyagban gazdag földet kedvelik, különösen cserépbe ültetve. Így az ültetéshez érdemes megfelelő minőségű virágföldet használni, amit a későbbiekben kizárólag szerves komposzttal javítsunk, és kerüljük a vegyszeres tápoldatozást, tekintettel a felhasználásra. Szintén ebből a megfontolásból érdemes végiggondolni, mennyire forgalmas helyen élünk, hiszen a benzingőz, a városi szmog szintén nem tesz jót sem a növényeknek, sem nekünk. Így amennyiben ez a helyzet, érdemes beltéri termesztésben gondolkodni, amit a növények többsége kifejezetten jól visel.

Az ültetés során fontos szempont a megfelelő vízelvezetés és a szellőzés biztosítása. Minden esetben ellenőrizzük, van-e megfelelő méretű lyuk a kiválasztott kaspón. Emellett kerüljük a növények nagyon szoros egymás mellé ültetését is. Bár helytakarékossági szempontokat figyelembe véve lehet fűszernövénytartót kapni toronyszerűen egymásra építve, ami hozzáértő gondos kezek között akár működhet is, kezdetben azért érdemes pár centiméter távolságot hagyni egy-egy példány között. Az újrahasznosítás jegyében kiválóan alkalmas erre a célra egy közönséges műanyag palack. Vágjuk le a tetejét, az alját szúrjuk ki, és kész is van a virágcserép, amely könnyen mozgatható, cserélhető és költséghatékony. Ezeket helyezzük egy szép balkonládába, így téve dekoratívvá a fűszernövénykertet és vele együtt az erkélyünket is.

Kezdő fűszernövénykertészként nem árt felcímkézni, melyik növény micsoda, a későbbiekben ezt már első ránézésre is pontosan tudni fogjuk.

Fűszernövény-termesztés az erkélyen

3. Gondozás

Amennyiben ügyesek voltunk, és körültekintően jártunk el az ültetés és elhelyezés során, könnyű dolgunk lesz a gondozással, hiszen a fűszernövények viszonylag kevés odafigyelést igényelnek:

  • Az öntözést sem kell túlzásba vinni, hiszen a túl nedves, ázott földet nem szeretik. A pangó vizes talajban szó szerint megfulladnak a gyökerek. Ha sárguló leveleket látunk, szinte biztos, hogy túlöntözéssel állunk szemben. Inkább száraz tapintású legyen a föld, mind nedves.
  • Mivel a fűszernövények magas illóolaj-tartalommal rendelkeznek, a rovarok elleni védekezésre sem kell külön figyelmet fordítani.
  • Mindenképpen szerves komposztot alkalmazzunk a talaj tápanyag-utánpótlására, ahogyan azt korábban is írtuk. Szerencsére ezt sem kell túl gyakran megtennünk, mivel leggyakrabban a fűszernövények szárát és levelét használjuk, nem pedig a virágát.
  • Sőt igyekezzünk elkerülni a virágzást, már ha nem épp az esztétikai szempontok miatt tartjuk a növényeket. Ugyanis virágzás idején a növény maximálisan a virág és az abból kialakuló mag életben tartására „koncentrál”, a szár- és levélrészben található illóolaj-koncentráció drasztikusan visszaesik, így keserűvé és íztelenné válik. Elkerülni a virágzást egy nagyon egyszerű módszerrel lehetséges, csak csippentsük le, mielőtt kifejlődik.
  • A fűszernövény gyorsan nő, ezért folyamatos „szüretet” igényel, amivel még fokozni is tudjuk a növekedés ütemét. Tehát érdemes a friss hajtásokat rendszeresen visszacsipkedni, így szép bokrossá válik. A leszedett és fel nem használt részeket szárítsuk vagy éppen fagyasszuk le.

Szárításra kiváló praktika kis mennyiségű rizs elhelyezése a tárolásra kiszemelt dobozunk alján, ami kivonja a nedvességet, így gyorsítja a szárítási folyamatot.       

Fagyasztás esetén érdemes dobozban elhelyezni a mélyhűtőbe, hiszen fagyott állapotban könnyen törik.

A következő részben igyekszünk részletesebben bemutatni a leggyakoribb fűszernövények termesztési sajátosságait, illetve azt, hogy az ízük mellett milyen esztétikai lehetőségeket is rejtenek.

Fotók:

Köszönjük szépen a csodás képeket Póta Györgyné nyugdíjas tanárnőnek, akinek egyik hobbija a növények fotózása, néha kicsit rendhagyó módon. A cikkben szereplő képeket ő készítette a saját növényeiről és bocsátotta rendelkezésünkre.

Címkék: fűszernövény, fűszernövény-termesztés erkélyen
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

DR GREEN válaszai a szója lombtrágyázásának kérdéseire

A jelenlegi mezőgazdasági pénzügyi helyzetben a szója az eredményes növénytermesztés perspektivikus növénye ...