TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Az Európai Bizottság átfogó megfigyelést javasol az európai erdők ellenálló képességének javítása érdekében

Az Európai Bizottság átfogó megfigyelést javasol az európai erdők ellenálló képességének javítása érdekében

Hírek - 2023.11.27

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő egy olyan, az erdők megfigyeléséről szóló jogszabályra vonatkozóan, amely megszünteti az európai erdőkre vonatkozó információk terén jelenleg észlelhető hiányosságokat, és átfogó erdészeti tudásbázist hoz létre annak érdekében, hogy a tagállamok, az erdőtulajdonosok és az erdőgazdálkodók hatékonyabban reagálhassanak az erdőkre nehezedő többféle, egyre növekvő nyomásra, és javíthassák az erdők ellenálló képességét – áll a Bizottság november 22-én kiadott sajtóközleményében.

Hirdetés

Sokféle nyomás nehezedik az európai erdőkre

Az erdők kulcsfontosságú szövetségeseink az éghajlatváltozás, illetve a biológiai sokféleség csökkenése elleni küzdelemben, és nélkülük nem lennének virágzó vidéki térségek, sem működő bioökonómia. Az európai erdőkre sajnos sokféle nyomás nehezedik, többek között az éghajlatváltozás és a nem fenntartható emberi tevékenységek miatt. 

A hatékonyabb megfigyelésnek köszönhetően olyan intézkedéseket lehet majd kidolgozni, amelyek ellenállóbbá teszik az erdőket a kártevőkkel, az aszályokkal és az erdőtüzekkel szemben, amelyek határokat nem tisztelő és az éghajlatváltozás által súlyosbított veszélyt jelentenek, valamint megvalósíthatók lesznek olyan új üzleti modellek, mint például a karbongazdálkodás. Emellett a megfigyelés elősegíti az uniós jogszabályoknak való megfelelést is, és végső soron hozzájárul, hogy az erdők jobban betöltsék sokféle környezeti és társadalmi-gazdasági funkciójukat, beleértve a szénelnyelőként játszott szerepüket is – fogalmaz a sajtóközlemény.

Pontosabb adatok, javuló ellenálló képesség

A megfigyelési keretrendszer lehetővé teszi majd a Föld-megfigyelési technológia és a terepi mérések kombinációjával nyert, időszerű és összehasonlítható erdészeti adatok gyűjtését és megosztását. A már bevezetett nemzeti intézkedésekre építve a keret pontosabb adatokkal és ismeretekkel fogja segíteni a döntéshozatalt és a szakpolitikai intézkedések végrehajtását, például naprakészebb információkkal szolgál majd a tagállamokban bekövetkezett természetes bolygatásról és az erdőket sújtó katasztrófákról.

Az erdők állapotára és az erdészeti erőforrások és szolgáltatások igénybevételére vonatkozó információk jelenleg szórványosak és hiányosak, az EU erdeire vonatkozó adatok gyakran elavultak, ráadásul nemegyszer eltérő fogalom-meghatározások alkalmazásával készültek, és emiatt jelentős az ismerethiány. Az átfogó megfigyelési rendszer meg fogja szüntetni ezeket a következetlenségeket.

A keretrendszer elősegíti majd az integrált erdészeti irányítás kialakítását, mivel biztosítja a tagállamok közötti együttműködést, és arra ösztönzi a tagállamokat, hogy dolgozzanak ki hosszú távú erdészeti terveket, amelyek figyelembe vesznek minden releváns szakpolitikai dimenziót és az erdők multifunkcionális szerepét is. A javaslat nem vezet be új közvetlen adminisztratív követelményeket sem a vállalkozásokra, sem az erdőtulajdonosokra, sem az erdészekre vonatkozóan.

A keretrendszer gazdasági előnyei

A keretrendszernek gazdasági előnyei is lesznek, mivel támogatni fogja, hogy az erdőgazdálkodók a szén-dioxid-eltávolítás uniós tanúsítási keretrendszerének megfelelően értékesítsék ökoszisztéma-szolgáltatásaikat, például a szén-dioxid-eltávolítást.

A hitelesebb és hozzáférhetőbb adatok alapján az erdőgazdálkodók és az erdőtulajdonosok olyan új üzleti lehetőségeket alakíthatnak majd ki, amelyekkel egyrészt további jövedelemre tehetnek szert, másrészt léptékváltást hajthatnak végre a karbongazdálkodás terén, és hozzájárulhatnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez és az ahhoz való alkalmazkodáshoz. Az új jogszabály támogatni fogja azt is, hogy új piac nyíljon meg a digitális nyomonkövetési szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások (köztük kkv-k és innovatív induló vállalkozások sokasága) előtt.

Végezetül: a javaslat támogatni fogja az olyan kulcsfontosságú jogszabályok végrehajtását is, mint amilyen a földhasználati, földhasználat-változtatási és erdőgazdálkodási (LULUCF) rendelet, az élőhelyvédelmi és a madárvédelmi irányelv, az erdőirtásról szóló rendelet, valamint a szén-dioxid-eltávolítás tanúsítási keretrendszere és a természet-helyreállítási jogszabály, amint azt a társjogalkotók elfogadják. 

Az uniós erdőstratégia keretében végzett szélesebb körű munkájának részeként a Bizottság javaslatot fogadott el az aktualizált uniós erdészeti irányításra vonatkozóan is. A cél egy megújult, inkluzív és interdiszciplináris tagállami szakértői csoport létrehozása, amely minden erdőügyi és erdészeti kérdésben kompetens, és tükrözi az uniós erdőstratégia valamennyi környezetvédelmi, szociális és gazdasági célkitűzését.

Az erdőkre nehezedő, egyre növekvő nyomás kezelése

A javaslat hátterében az áll, hogy egyre nagyobb nyomás nehezedik az erdőkre. A Bizottság november 22-én tett közzé egy jelentést a 2022. évi európai, közel-keleti és észak-afrikai erdőtüzekről. A jelentés szerint 2022-ben közel 900 000 hektárnyi földterület égett le az EU-ban; ez nagyjából Korzika területének felel meg. 

Immár harmadik éve fordult elő, hogy példátlan erdőtüzek okoztak jelentős környezeti és gazdasági károkat az EU-ban, és halálos áldozatokat is követeltek. Bár a tüzek nagy részét (96%-át) emberi tevékenység okozza, tovább súlyosbítják azokat az éghajlatváltozás okozta, fokozottan tűzveszélyes körülmények. Ez a hatás figyelmeztető jelzés arra vonatkozóan, hogy a globális felmelegedés milyen következményekkel járhat az elkövetkezendő években, mivel egyre emelkedik a hőmérséklet, és számos európai országban súlyosbodnak az aszályok. A jelentésből az is kiderül, hogy a megelőző intézkedések fontos szerepet játszanak az erdőtüzek gyakoriságának csökkentésében és hatásaik enyhítésében, és hogy ehhez kulcsfontosságúak a naprakész ismeretek.

Következő lépések

A javaslatot az Európai Parlament és a Tanács fogja megvizsgálni rendes jogalkotási eljárás keretében.

Címkék: erdő
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Így készülj fel a mezőgazdasági pályázatokra!

Milyen agrártámogatások várhatók 2024-ben, és hogyan válassz jól pályázatíró céget?