TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Húsz éves a CSEBER

Húsz éves a CSEBER

Hírek - 2023.11.23

A CSEBER Nonprofit Kft. november első dekádjában tartotta meg immár hagyományos, 7. Fenntarthatósági Konferenciáját, amelynek különös aktualitást adott, hogy ebben az évben ünneplik megalapításuk 20. évfordulóját. A múltról, a jelenlegi és a jövőbeni feladatokról és törekvésekről Fenyvesi Rita ügyvezető számolt be.

Húsz éves a CSEBER

A történelmi múlt

A CSEBER Nonprofit Kft. elődje, a CSEBER KHT. 2003-ban alakult meg, amikor Lantos Péter munkájának köszönhetően példaértékű együttműködés alakult ki a hazai piacon aktív növényvédőszer-gyártó vállalatok között. Az ekkor létrejövő szervezet feladata az volt, hogy a kiürült, növényvédő szerekkel szennyezett csomagolóeszközöket összegyűjtse és gondoskodjon azok szakszerű ártalmatlanításáról. A szervezet és partnerei óriási feladatot vállaltak magukra, hiszen korábban nem volt elérhető a gazdálkodók számára a szennyezett göngyölegek szervezett módon történő leadása, így ezekből szerte az országban jelentős mennyiség halmozódott fel. Ezek a készletek mára, köszönhetően a hosszú évek munkájának, felszámolásra kerültek, így nem jelentenek kockázatot sem a környezet, sem a lakosság számára. Munkájuk egyik legfontosabb eredménye, hogy mára már minden gazdálkodó ismeri a CSEBER nevét és tevékenységét és megszokott gyakorlattá vált a növényvédelmi szezont követően a kiürült csomagolóanyagok ártalmatlanításra való beszállítása.

Az elmúlt húsz év során a CSEBER szervezésében, professzionális hulladékgazdálkodási partnereik közreműködésével mintegy 25 ezer tonna növényvédő szerrel szennyezett csomagolóanyag került visszagyűjtésre és ártalmatlanításra. Ennek kiemelt fontosságot ad az, hogy ezek szakszerű kezelése nem pusztán hulladékgazdálkodási feladat, az a szennyeződés jellege miatt élelmiszerbiztonsági kérdéseket is felvet.

Húsz éves a CSEBER

Az elmúlt húsz év tapasztalatai azt mutatják, hogy a sikeres munkához elengedhetetlen az olyan partnerekkel történő együttműködés, amelyek a mezőgazdasági árutermelés e területén tevékenykednek. Ezért a CSEBER szoros partneri kapcsolatokat épített ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK), a Növényvédelmi Szövetséggel (NISZ), valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamrával (NMNK).

Új működési keretek a jelenben

A közelmúltban átalakításra került hazánk hulladékgazdálkodása, amelynek köszönhetően a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. szervezésében és vezetésével egy új, centralizált szervezet kialakítása történt meg. Az elmúlt hónapok során ebbe integrálódott a CSEBER mára már jól bejáratott, a gazdálkodók által már megszokott visszagyűjtési rendszere. Ez alatt azt kell érteni, hogy változatlan helyszíneken kerül sor a göngyölegek átvételére, amelyek elszállítása ugyan már az új szervezet feladata, azonban kezelésüket továbbra is a korábbi partnerek, professzionális hulladékgazdálkodási vállalkozások, a Design Kft., valamint a Palota Környezetvédelmi Kft. végzik.

Tervek a jövőre

A CSEBER az új működési keretek között, e hosszú távon is kiszámítható környezetben további célokat tűzött ki maga elé. Ezek egyike a göngyölegek visszagyűjtési arányának további növelése, amelynél a jelenlegi, 69%-os szintről továbblépve szeretnék 2025-re elérni a 75%-os értéket.

Húsz éves a CSEBER

Ugyancsak a kitűzött célok között szerepel olyan felvilágosító kampányok folytatása, mint amilyenekkel az érintettek az elmúlt években a „Három a magyar igazság” szlogen alatt már találkozhattak. Ezek célja, hogy felhívják a gazdálkodók figyelmét arra, hogy a növényvédő szerrel szennyezett göngyölegeket gondosan, három alkalommal öblítsék ki, és tegyék ezt a permetlé bekeverésével egyidejűleg, amely lehetővé teszi a tisztításra felhasznált víz permetezéskor történő felhasználását. Ezáltal nem csupán későbbi plusz munkától mentesülhetnek, hanem jelentősen mérsékelhetik környezetünk növényvédő készítményekkel történő terhelését.

A mezőgazdasági árutermelés során a növényvédelmi célú készítményeken túl jelentős volumenben történik szilárd műtrágya felhasználása is, amelynek csomagolóanyaga ennek köszönhetően igen nagy mennyiségben halmozódik fel. A jövő egyik nagy feladata lesz a műtrágyás zsákok szakszerű begyűjtésének és újrahasznosításának a megszervezése is, mely feladatra az új rendszerben a MOHU MOL Zrt. szakemberei már keresik a megoldást.

A CSEBER tevékenysége során nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatósági szempontok érvényesítésére, amelyhez alapul az ENSZ által összeállított, 17 fenntartható fejlődési célt tartalmazó program szolgál. Ennek elérésében számít mindazon partnerére, akik érintettek a növényvédő szerek felhasználásában, az azokkal szennyezett csomagolóanyagok összegyűjtésében, szállításában és ártalmatlanításában. Az új hulladékgazdálkodási rendszerben is velük együtt kívánják szolgálni a fenntarthatóság eszméjét.

Húsz éves a CSEBER

Címkék: Cseber
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Humuszépítés az intenzív szántóföldi növénytermesztésben? – ...

A humuszban gazdag talajok tárolják a vizet és tápanyagokkal látják el a növényeket, azaz termékenyek. Ez biztosítja ...