TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Hogyan reagált a mezőgazdaság az infláció kihívásaira?

Hogyan reagált a mezőgazdaság az infláció kihívásaira?

Hírek - 2023.11.17

Magyarországon az EU tagállamok között és az eurózóna országait nézve is kiugróan magas, kétjegyű volt az infláció az elmúlt hónapokban, ami hatással volt a mezőgazdasági termelés költségeire és az élelmiszerárakra is. Ha nem is olyan mértékben mint nálunk, de Európa-szerte mindenhol gondot okoz a pénzromlás, ezért ennek a témának szentelte harmadik alkalommal megszervezett fórumát az EU KAP-hálózat, amely az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságával együttműködve rendezte meg az egynapos workshopot.

A KAP Végrehajtási Kapcsolattartó Pont (CAPI CP) november 16-án tartotta az Agrár-élelmiszer-ellátási lánc jó gyakorlatairól szóló fórumának harmadik ülését Brüsszelben. A Farmtól az asztalig fórumot az Európai Bizottság 2021 decemberében indította el a Farm to Fork stratégia keretében tervezett intézkedések egyikeként. Célja a termelők közötti együttműködés erősítése, az élelmiszer-ellátási láncon belüli helyzetük javítása, és a piac átláthatóságának növelése.

A fórum korábbi üléseinek témáira és eredményeire építve az idei eseményen azt vitatták meg, hogy az agrár-élelmiszeripari értéklánc különböző szereplői a termelőktől a fogyasztókig hogyan reagáltak a megélhetési költségek válságára, de szóba került az is, hogy a zöld és digitális átállásnak milyen hatása van az amúgy is extrán megnőtt költségekre és élelmiszerárakra. A rendezvény az infláció hatásaira fókuszált, és a gazdálkodók, termelői szervezetek, feldolgozók, kiskereskedők, vásárlók és a kutatók szemszögéből egyaránt megvitatták a legfontosabb kihívásokat, amelyeket a (termelői) költségek emelkedése és a fogyasztói árak emelkedése okoz. 

A tanácskozás résztvevői szerint az egyik legfontosabb, hogy növekedjen az átláthatóság a teljes vertikumban, az élelmiszerlánc minden szereplője folytasson transzparens működést, mert így hatékonyabban lehet a különböző válságokat kezelni. A prioritások között szerepelt a fenntartható termelés, atózokológiai szemlélet, illetve az élelmiszerpazarlás hatékony kezelése. 
Szerző: Tóth Krisztina

Címkék: infláció, mezőgazdaság, kap
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kalászfuzáriózis, kalászvédelem

Az idei terménypiaci várakozásokat látva, könnyen lehet, hogy ismételten nehéz év vár a búzatermesztőkre. Erre ...