TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 600 Ft
Benzin ára: 580 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 379,95
USD: 347,02
CHF: 393,67
GBP: 437,56
Hirdetés
Hogyan reagált a mezőgazdaság az infláció kihívásaira?

Hogyan reagált a mezőgazdaság az infláció kihívásaira?

Hírek - 2023.11.17

Magyarországon az EU tagállamok között és az eurózóna országait nézve is kiugróan magas, kétjegyű volt az infláció az elmúlt hónapokban, ami hatással volt a mezőgazdasági termelés költségeire és az élelmiszerárakra is. Ha nem is olyan mértékben mint nálunk, de Európa-szerte mindenhol gondot okoz a pénzromlás, ezért ennek a témának szentelte harmadik alkalommal megszervezett fórumát az EU KAP-hálózat, amely az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságával együttműködve rendezte meg az egynapos workshopot.

A KAP Végrehajtási Kapcsolattartó Pont (CAPI CP) november 16-án tartotta az Agrár-élelmiszer-ellátási lánc jó gyakorlatairól szóló fórumának harmadik ülését Brüsszelben. A Farmtól az asztalig fórumot az Európai Bizottság 2021 decemberében indította el a Farm to Fork stratégia keretében tervezett intézkedések egyikeként. Célja a termelők közötti együttműködés erősítése, az élelmiszer-ellátási láncon belüli helyzetük javítása, és a piac átláthatóságának növelése.

A fórum korábbi üléseinek témáira és eredményeire építve az idei eseményen azt vitatták meg, hogy az agrár-élelmiszeripari értéklánc különböző szereplői a termelőktől a fogyasztókig hogyan reagáltak a megélhetési költségek válságára, de szóba került az is, hogy a zöld és digitális átállásnak milyen hatása van az amúgy is extrán megnőtt költségekre és élelmiszerárakra. A rendezvény az infláció hatásaira fókuszált, és a gazdálkodók, termelői szervezetek, feldolgozók, kiskereskedők, vásárlók és a kutatók szemszögéből egyaránt megvitatták a legfontosabb kihívásokat, amelyeket a (termelői) költségek emelkedése és a fogyasztói árak emelkedése okoz. 

A tanácskozás résztvevői szerint az egyik legfontosabb, hogy növekedjen az átláthatóság a teljes vertikumban, az élelmiszerlánc minden szereplője folytasson transzparens működést, mert így hatékonyabban lehet a különböző válságokat kezelni. A prioritások között szerepelt a fenntartható termelés, atózokológiai szemlélet, illetve az élelmiszerpazarlás hatékony kezelése. 
Szerző: Tóth Krisztina

Címkék: infláció, mezőgazdaság, kap
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Trágyaszórók a Fliegltől: megrakva minden földi jóval

Visszaadják a talajnak, amire a legnagyobb szüksége van