TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Két innovatív projekt, amely átalakítja a mezőgazdaságot és az élelmiszer-rendszereket

Két innovatív projekt, amely átalakítja a mezőgazdaságot és az élelmiszer-rendszereket

Hírek - 2023.11.01

A mezőgazdaság és az élelmezési rendszerek a 21. században példátlan kihívásokkal és lehetőségekkel néznek szembe.

Az éghajlatváltozás, a népességnövekedés, az urbanizáció, az erőforrások szűkössége és a fogyasztói preferenciák miatt fenntarthatóbb, rugalmasabb és hatékonyabb megoldásokra van szükség.

Ezen igények kielégítésére számos úttörő fejleszt és valósít meg innovatív projekteket, amelyek a technológia, a tudomány és a kreativitás erejét hasznosítják.

Beltéri gazdálkodás: Stacked Farm

A Stacked Farm egy ausztrál vállalat, amely Ausztrália néhány nagyvárosában beltéri farmokat kezdett építeni. A vállalat vertikális gazdálkodási technológiát használ, hogy friss termékeket termeljen ellenőrzött környezetben, kevesebb vizet, földet és energiát használva, mint a hagyományos gazdálkodás.

A vállalat célja, hogy a városi fogyasztók helyi és folyamatos ellátását biztosítsa kiváló minőségű gyümölcsökkel és zöldségekkel, miközben csökkenti az élelmiszer-pazarlást és a szén-dioxid-kibocsátást.

A Stacked Farm egy 1500 négyzetméteres beltéri farmot üzemeltet Brisbane-ben, amely hetente akár 10 tonna levélzöldséget is képes előállítani. A farm hidroponikus rendszereket, LED-fényeket, érzékelőket és automatizálást használ az egyes növények termesztési körülményeinek optimalizálására. A farm megújuló energiaforrásokat, például napelemeket és akkumulátorokat is használ a működéséhez.

A Stacked Farm azt tervezi, hogy kiterjeszti beltéri farmhálózatát Ausztrália-szerte, valamint a tengerentúlon is. A vállalat úgy véli, hogy a beltéri gazdálkodás kiegészítheti a kültéri gazdálkodást, és új lehetőségeket teremthet a gazdák, a fogyasztók és a környezet számára.

Regeneratív mezőgazdaság: Soil Carbon Co.

A Soil Carbon Co. egy ausztrál vállalat, amely olyan mikrobiális vetőmagbevonat-technológiát fejleszt, amely növelheti a talaj szénmegkötési képességét. A vállalat azt állítja, hogy technológiája segíthet a gazdálkodóknak javítani a talaj egészségét, a terméshozamot és a jövedelmezőséget, miközben mérsékli az éghajlatváltozást.

A Soil Carbon Co. technológiája lényege, hogy a vetőmagokat olyan hasznos mikrobákkal vonják be, amelyek fokozhatják a növények növekedését és serkenthetik a talajban a szén-dioxid tárolását. A mikrobák képesek a növényi cukrokat stabil szerves vegyületekké alakítani, amelyek évtizedekig vagy évszázadokig a talajban maradhatnak. A vállalat becslései szerint technológiája évente hektáronként akár 10 tonna szén-dioxidot is képes megkötni.

A Soil Carbon Co. jelenleg különböző növényekkel és talajokkal végez szántóföldi kísérleteket Ausztráliában és Új-Zélandon. A vállalat célja, hogy 2023-ban kereskedelmi forgalomba hozza technológiáját, és globális szinten növelje annak hatását. A vállalat egy olyan szén-dioxid-piaci platform létrehozását is tervezi, amely a gazdákat jutalmazhatja a szén-dioxid-megkötési erőfeszítéseikért.

Címkék: élelmiszer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hazánkban 541 hektáron termesztenek spenótot

A spenót kiemelkedő fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt az egyik legmagasabb táplálkozási értékkel ...