TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Kiemelt szerepet a helyi termékeknek

Kiemelt szerepet a helyi termékeknek

Hírek - 2023.10.27

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakul köztük. Helyi termékek vásárlásával a helyi termelők, élelmiszer-feldolgozók is segítséget kapnak.

A rövid ellátási lánc (REL) és annak értékesítési formái rávilágítanak arra, hogy hogyan csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, és hogyan lehetséges, hogy a termelés, a feldolgozás és az értékesítés, valamint a fogyasztó a lehető legközelebb legyen egymáshoz.

„Helyi termék” rendezvény nyolc városban

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) nyolc városban tartott „Helyi termék” rendezvényt: a tavaszi négy után októberben újabb négy helyszínen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével – adta hírül sajtóközleményében a NAK. – A rendezvénysorozat előadásai is rámutattak arra, hogy növelni kell a helyben termelt termékek előállítását és a termelők termékeinek a rövid ellátási láncokon keresztüli eladását, legyen az akár regionális, közösségi értékesítés, vagy jól működő térségi piacok útján.

Cél, hogy elsősorban a hazait kínáljuk, fogyasszuk

A magyar gazdálkodók országszerte minőségi élelmiszereket termelnek, cél, hogy elsősorban a hazait kínáljuk, fogyasszuk. A helyi termelők hozzájárulnak a kulturális örökség megőrzéséhez, népszerűsítik a magyar ízeket, a magyar gasztronómiához biztosítják az alapanyagokat, és a fogyasztóknak módjuk van személyes kapcsolatot építeni velük. A helyi termékek megvásárlásával segíthetjük a vidéki termelők gyors piacra jutását, a vidéki lakosság megélhetését és a vidék megtartóerejének biztosítását.

Pécs, Zalaegerszeg, Nyíregyháza és Szolnok

A rendezvényeken elhangzott előadások a tavaly kiadott Helyi termék kézikönyv témáit járták körül, fejezeteinek témaköreire fókuszálva. Szó volt egyebek közt az élelmiszergazdaság sajátosságairól és fejlődési lehetőségeiről, a megreformált élelmiszerláncokról és élelmiszer-feldolgozásról. Továbbá olyan innovatív megoldási lehetőségekről, trendekről és eszközökről is, amelyek a helyi termék előállítókat segíthetik értékesítési lehetőségeik fejlesztésében vagy bővítésében.

Számos helyi jó gyakorlatot és helyi termék előállítót is megismerhettek az érdeklődők a rendezvényeken. A nyitó esemény április 25-én, Budapesten volt, amit tavasszal helyszínként Pannonhalma, Paks és Hajdúböszörmény követett. Az őszi programoknak Pécs, Zalaegerszeg, Nyíregyháza és Szolnok adott otthont. A NAK a tavaszi rendezvényekhez kapcsolódóan egy kiadványba is összegyűjtött több példaértékűen működő gazdaságot, jó gyakorlatot, valamint az aktuálisan felmerült kérdésekre adott válaszokat.

Címkék: élelmiszer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Termésbiztonságot fejlesztettünk – Növénykondicionálók a ...

Bár az elmúlt években már tapasztalhattuk, hogy a telek egyre enyhébbek, az idei február még ennél is extrémebb ...