Minden ötödik kilogramm élelmiszer a kukába kerül: te mennyivel járulsz hozzá?
Hírek - 2023.10.17
Ötödik alkalommal hirdeti meg háztartási élelmiszerhulladék felmérését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. A hivatal október 16-ától várja az önkéntesek jelentkezését, akik vállalják, hogy egy héten át naplózzák, mennyi élelmiszer kerül a kukába otthonukban. Az Élelmezési Világnap egyben ideális alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet az élelmiszerpazarlás jelentette világproblémára is. Ebben a Maradék nélkül csapatához idén Viszkok Fruzsi is csatlakozott.
Magyarországon 883 ezer tonna élelmiszert dobunk ki évente
A világszerte megtermelt élelmiszerek ötöde a kukában végzi, miközben minden tízedik ember éhezik. A legfrissebb becslések szerint Magyarországon 883 ezer tonna élelmiszert dobunk ki évente, amelynek jelentős része a háztartásokban keletkezik: kb.
A kutatás fő célja az adatgyűjtés
A Nébih Maradék nélkül programja 2016 óta követi nyomon a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét. A legújabb, ötödik felmérésre a jelentkezés október 16-án, az Élelmezési Világnapon indul, a regisztrációs felület a Maradék nélkül honlapján érhető el. A kutatás fő célja az adatgyűjtés, de annak részeként a szemléletformálás és a jó gyakorlatok összegyűjtése is szerepet kap. A résztvevők, amellett, hogy megismerhetik, saját háztartásuk helyzete hogyan viszonyul az országos átlaghoz, információs anyagokkal és kisebb ajándékokkal is gazdagodnak.
Gyakorlatias tippek
Az élelmezési világnapon a Maradék nélkül program az élelmiszerpazarlás problémájára és a jó megoldásokra is szeretné felhívni a figyelmet. Ebben idén Viszkok Fruzsi online tartalomkészítő, könyvíró is segíti a hivatalt. Az ismert véleményvezér a fenntartható konyhai szokások kialakítását segítő gyakorlatias tippeket oszt meg felületein, mint például, hogy ha valamiből több darab is van otthon, akkor a legrégebbit használjuk fel először. További élelmiszerpazarlás-elkerülő tippek találhatóak Viszkok Fruzsi Instagram, valamint a Maradék nélkül program Facebook és Instagram oldalán.
Forrás: NÉBIH
Címkék: élelmiszer, élelmiszerpazarlásHidegtűrő hibridkukoricákkal készülünk a még szárazabb időkre
Súlyos veszteségek a kukorica- és napraforgótermésben
Hokkaido tök: Különlegesség az őszi szezonban
Miért lesznek egyre „gyengébbek” a talajaink? – Miért termelünk ...
A csemegekukorica termesztésének értékelése kritikusan ...
A gabonakombájnok iránti kereslet csökkent a leginkább
A vörös hús a betegségek okozója. Vagy mégsem?
Pánikkeltésből elég a toxin kapcsán, ezzel a felvásárlók cégek ...
Versenyképes ökogazdálkodás a Debreceni Egyetemen
Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is!