TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 74.375,77 Ft (tonna)
Napraforgómag: 165.901,37 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 75.763,58 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 66.244,54 Ft (tonna)
Repcemag: 179.997,45 Ft (tonna)
Full-fat szója: 201.651,77 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 400,23000
USD: 366,08000
CHF: 425,43000
GBP: 478,61000
Hirdetés
Minden ötödik kilogramm élelmiszer a kukába kerül: te mennyivel járulsz hozzá?

Minden ötödik kilogramm élelmiszer a kukába kerül: te mennyivel járulsz hozzá?

Hírek - 2023.10.17

Ötödik alkalommal hirdeti meg háztartási élelmiszerhulladék felmérését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. A hivatal október 16-ától várja az önkéntesek jelentkezését, akik vállalják, hogy egy héten át naplózzák, mennyi élelmiszer kerül a kukába otthonukban. Az Élelmezési Világnap egyben ideális alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet az élelmiszerpazarlás jelentette világproblémára is. Ebben a Maradék nélkül csapatához idén Viszkok Fruzsi is csatlakozott.

Magyarországon 883 ezer tonna élelmiszert dobunk ki évente

A világszerte megtermelt élelmiszerek ötöde a kukában végzi, miközben minden tízedik ember éhezik. A legfrissebb becslések szerint Magyarországon 883 ezer tonna élelmiszert dobunk ki évente, amelynek jelentős része a háztartásokban keletkezik: kb. 60 kg élelmiszerhulladékot termelünk fejenként, ebből 24 kg megelőzhető lenne. Az elpazarolt élelmiszer – mai árak mellett – mintegy 40 ezer forint veszteséget jelent egy átlagos állampolgár számára, míg összmennyisége olyan mértékű, hogy abból 430 ezer ember egy éven át naponta háromszor jóllakhatna. 

A kutatás fő célja az adatgyűjtés

A Nébih Maradék nélkül programja 2016 óta követi nyomon a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét. A legújabb, ötödik felmérésre a jelentkezés október 16-án, az Élelmezési Világnapon indul, a regisztrációs felület a Maradék nélkül honlapján érhető el. A kutatás fő célja az adatgyűjtés, de annak részeként a szemléletformálás és a jó gyakorlatok összegyűjtése is szerepet kap. A résztvevők, amellett, hogy megismerhetik, saját háztartásuk helyzete hogyan viszonyul az országos átlaghoz, információs anyagokkal és kisebb ajándékokkal is gazdagodnak.

Gyakorlatias tippek

Az élelmezési világnapon a Maradék nélkül program az élelmiszerpazarlás problémájára és a jó megoldásokra is szeretné felhívni a figyelmet. Ebben idén Viszkok Fruzsi online tartalomkészítő, könyvíró is segíti a hivatalt. Az ismert véleményvezér a fenntartható konyhai szokások kialakítását segítő gyakorlatias tippeket oszt meg felületein, mint például, hogy ha valamiből több darab is van otthon, akkor a legrégebbit használjuk fel először. További élelmiszerpazarlás-elkerülő tippek találhatóak Viszkok Fruzsi Instagram, valamint a Maradék nélkül program Facebook és Instagram oldalán.




Forrás: NÉBIH

Címkék: élelmiszer, élelmiszerpazarlás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Már véleményezhető a „Mezőgazdasági kisüzemek beruházási ...

Az Agrárminisztérium elkötelezett a legkisebb mezőgazdasági vállalkozások megerősítése és lehetőségeinek ...