TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Örökerdők – Mexikó-pusztai Pro Silva Bemutató Terület

Örökerdők – Mexikó-pusztai Pro Silva Bemutató Terület

Hírek - 2023.10.17

Az örökerdők jellemzője az erdőklíma folyamatos fenntartása, a horizontális és vertikális erdőszerkezet változatossága, a vegyeskorúság, az elegyesség, a válogató (szálankénti vagy kiscsoportos) erdőművelés, a famatuzsálemek és a holtfa mint fontos élőhely védelme. Cél a kiváló minőségű és optimális nagyságú fakészlet kialakítása, fenntartása, a természeti értékek és a tájkép védelme, az élményt és felüdülést nyújtó, vonzó és változatos erdőkép fenntartása.

Új szemléletű kezelés

Tudatosan vállal úttörő szerepet a Pilisi Parkerdő Zrt. az örökerdő-gazdálkodás mind nagyobb erdőterületeken történő bevezetésében, amelyet ma már közel 13 ezer hektáron, a kezelésében lévő erdőterület közel 22%-án folytat. Amint arról a Pilisi Parkerdő Zrt. a honlapján beszámol, a Parkerdő teljes területének 48%-án folyamatos erdőborítást biztosító üzemmódokkal dolgoznak, ami azt jelenti, hogy az erdő tájképi jellege a fakitermelések következtében nem sérül, a külső szemlélő számára szinte észrevétlen a beavatkozás.

Az örökerdők új szemléletű kezelése, főként a megsegítendő javafák és a kivágandó fák kijelölése komoly szakmai feladatot jelent szakembereik számára. Ezért folyamatosan követik a külföldi partnerek tapasztalatait, és kiemelt figyelmet fordítanak erdész szakembereik, fakitermelőik progresszív továbbképzésére – erre ad alkalmat például az évente megrendezett jelölőverseny. Az elmúlt fél évszázad során szerzett tapasztalataiknak köszönhetően évente számos tanulmányutat vezetnek folyamatos erdőborítással kezelt területeikre külföldi és belföldi szakmai csoportok részére egyaránt, jellemzően a Visegrádi Erdészetnél található Erdőanyai-völgyben, a Pilisszentkereszti Erdészetnél a Pilis-tetői örökerdőben, a Mexikó-pusztai Pro Silva Bemutató Területen,  valamint a Budapesti Erdészetnél a Hárs-hegyi örökerdőkben.

Hosszú távú üzemi kísérlet

A Pilisszentlélek és Pilisszentkereszt között fekvő Mexikó-pusztán 1999 óta Pro Silva elveken alapuló, hosszú távú üzemi kísérlet folyik. A kutatások célja az örökerdő-gazdálkodás ökonómiai elemzése, illetve olyan gyakorlati erdőművelési módszerek bemutatása, amelyek a hazai viszonyoknak mind erdőművelési, mind természetvédelmi és közjóléti, társadalmi szempontból is megfelelnek. Az erdőrészt a Pro Silva Hungaria Egyesület 2001-ben az ország első Pro Silva Bemutató Területévé (PSB) minősítette. A munkát az erdészeti hatóság és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei is támogatják.

A bemutató területet évente száznál is több hazai és külföldi erdész és természetvédelmi szakember keresi fel, hogy vezetett programok során tanulmányozza a folyamatos erdőborítást biztosító, készletgondozó gazdálkodás lehetőségeit.

Összefüggő rendszer – folyton változó, de egységes egész

Az erdei ökoszisztéma egyes elemei általában olyan összehangolt rendszert alkotnak, amelyek önmagukban nem őrizhetők meg. Az erdő hosszabb távon csak teljes és működőképes rendszer formájában tartható fenn. Ezért elvként kell elfogadni, hogy az erdei talajok, a vegetáció, az állatvilág, a különböző élőhelyek és természeti értékek egy olyan összefüggő rendszert alkotnak, amelyek egy folyton változó, de egységes egésznek tekinthetőek. Ezt a holisztikus megközelítést nem elég megérteni, hanem olyan erdőgazdálkodási módszereket kell alkalmazni, amelyek fenti alapelv szerint kevésbé akadályozzák erdeink ökoszisztémájának működőképességét.

Címkék: erdő, pilisi parkerdő
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Dopping a napraforgónak, avagy a Biotrinsic™ i280 FP ...

A KITE Zrt. innovatív fejlesztéseinek kiemelt területe az új, biológiai növényvédelmi és növényi vitalitást, ...