TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Nemzetközi együttműködésben készült tananyag a vadászati turizmus fenntarthatósági és gazdasági lehetőségeinek oktatásához a Soproni Egyetemen

Nemzetközi együttműködésben készült tananyag a vadászati turizmus fenntarthatósági és gazdasági lehetőségeinek oktatásához a Soproni Egyetemen

Hírek - 2023.10.11

A Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézet munkatársai sikeres oktatásfejlesztési együttműködés keretében cseh, finn és szerb partnerekkel a vadászati turizmushoz kapcsolódó oktatási anyagokat készítettek.

A HUNTOUR projekt résztvevői a prágai Cseh Élettudományi Egyetem (CZU) vezetésével tankönyveket és esettanulmányokat írtak a vadászati turizmus gazdasági értékeléséről és annak környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatósági szempontjairól, valamint megalkottak egy hatnyelvű vadászati szótárt. Módszertani elemzések és útmutatók is születtek a vadászati turizmusban rejlő lehetőségek helyes értékeléséről.

A vadászati turizmus kevéssé ismert, de fontos eleme Magyarország turisztikai palettájának. A projekt keretében végzett kvalitatív kutatási adatok alapján a magyar vadászterületek turisztikai kihasználtsága a nagy piaci keresletnek köszönhetően megfelelő. A válaszadók szerint a magyar vadászturisztikai termék fő vonzereje a várhatóan sikeres vadászat, a vadbőség, a nyugodt természeti környezet, a vadászturisták körében elnyert bizalom és a professzionális vendéglátás. A legsikeresebbnek azok a vadgazdálkodók bizonyultak, akik megtalálták azt a saját, csak rájuk jellemző karaktert, amely egyedivé és ezáltal piacképessé teszi a kínálatukat.

A jelenlegi vadászati turisztikai gyakorlatnak azonban szembesülnie kell a 21. század kihívásaival, különösen a vadlétszámmal összefüggő fenntarthatósági kérdésekkel. A megoldás az oktatás szintjén kezdődik, ezért a SOE ERTI kutatói legaktívabban annak az oktatási anyagnak az elkészítésében vettek részt, amely elmélyíti a leendő szakemberekben a fenntartható vadászati turizmus fontosságát és segít átlátni annak meghatározó kérdésköreit. Az egyetemi képzés számára készült tankönyv külön fejezetekben tárgyalja a vadászati turizmus környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóságának főbb szempontjait. A jövő szakemberei így megismerkedhetnek a fenntartható üzleti modellekkel, a vadászati turizmus környezeti hatásaival és annak társadalmi vonatkozásaival. A téma különösen jól illeszkedik a Soproni Egyetemen folyó képzések fenntarthatósági fókuszához.

A vadászturisztikai célpontok értékének, vonzerejének, versenyképességének és fenntarthatóságának a növelése az ágazat jelentős céljai közé tartozik. Éppen ezért a projekt keretében külön oktatási anyag készült a vadászati turizmus gazdasági hatásainak bemutatására. Egy önálló nemzetközi esettanulmány pedig a vadászati turisztikai potenciál értékelésére mutat be különböző módszertani megoldásokat. 

A 2023-ban lezárult hároméves projekt fontos gyakorlati eredménye az a hiánypótló hatnyelvű szakszótár is, amely angol, német, finn, cseh, szerb és magyar nyelven tartalmazza a vadászathoz és a turizmushoz kötődő szakkifejezéseket és szókészletet. Tekintve, hogy hazánk vadászterületeire a világ számos országából érkeznek vadászvendégek, ez a szótár hasznos segítség az ágazat hazai szakembereinek mindennapi munkájához és az egyetemi oktatáshoz egyaránt.

A projekt finanszírozása az ERASMUS+ program „KA2 – Cooperation for innovation, and the exchange of good practices, KA203 – Strategic Partnerships for higher education” kiírása keretében történt. Fő célja oktatási anyagok készítése volt a vadászati turizmus fejlesztésének későbbi döntéshozói számára az Európai Unió országaiban. A munka a prágai Cseh Élettudományi Egyetem (CZU) koordinálásával zajlott. Finnországot a Helsinki Egyetemen működő Ruralia Intézet, Szerbiát az Újvidéki Egyetem Természettudományi Kara, Magyarországot pedig a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézete képviselte.

Bővebb információkért és a letölthető anyagokért látogasson el erre az oldalra: https://huntour.czu.cz/en.

Fotó: Soproni Egyetem 

Címkék: vadászat, turizmus
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A magyar fogyasztók aflatoxin terhelését vizsgálták a Nébih ...

A Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös projektben vett részt: „A ...