TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Szorosabbá kell tenni a magyar és a moldovai kapcsolatokat

Szorosabbá kell tenni a magyar és a moldovai kapcsolatokat

Hírek - 2023.10.06

Mezőgazdasági, élelmiszeripari és növénynemesítési kérdésekről egyeztetett Dumitru Alaibaval, Moldova gazdaságfejlesztési és digitalizációért felelős miniszterével Nagy István agrárminiszter, hivatalában, szerdán délelőtt.

A tárcavezető arra hívta fel figyelmet, hogy a két ország közötti együttműködés kiszélesítésében fontos szerepe van a Magyar-Moldovai Gazdasági Vegyes Bizottságnak, amely szerdán és csütörtökön is ülésezik. Kifejtette, az orosz-ukrán háború kapcsán még jobban felértékelődött a biztonság kérdése. A kiszámíthatóság kiemelt kérdés, mert így lehet a gazdaságot továbbfejleszteni és a befektetőket az országba vonzani. A magyar cégek és vállalatok számára is fontos a moldovai piac, mert további lehetőségek rejlenek a magyar vállalkozások előtt. A hazai agrár- és élelmiszeripar exportja kifejezetten segíti a gazdaságunk megerősítését, a két ország tevékenysége pedig jól kiegészíti egymást, amit ki kell aknáznunk – tette hozzá.

Nagy István kitért arra is, hogy a befektetések komoly társadalmi hatással is bírnak, ami kiemelten fontos dolog egy fejlődő gazdaság esetében. Hazánk kész megosztani tapasztalatait a mezőgazdaság és élelmiszeripar területén. A technológiai fejlesztésekkel tovább bővülhet a moldovai gazdaság a vetőmagtermesztés és az állattenyésztés területén is. A miniszter kiemelte, fontos lenne, ha az egyetemi és a tudományos életben létrejönnének együttműködések, melyek tovább erősíthetnék a két nemzet gazdaságát, mert így magasabb szintre emelhetjük a kapcsolatainkat. Kifejtette, az agrárium stratégiai ágazat, aminek a mentén érdemes a partnerségünket megerősíteni.

A két ország együttműködésének további erősítése érdekében Nagy István agrárminiszter az ősz folyamán hivatalos munkalátogatásra utazik Kisinyovba, hogy moldovai kollégájával tárgyaljon.
Forrás: AM Sajtóiroda

Címkék: együttműködés, agrárminisztérium
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Forthial - A búza minőségi paramétereinek növelésére

A 2023. évtől kezdve olyan alacsony terményárakkal találkozhatunk a világpiacon, hogy a kalászosok termesztésébe ...