TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
A méhészkedés nem csak gazdasági tevékenység

A méhészkedés nem csak gazdasági tevékenység

Hírek - 2023.10.03

A méhészetre nem tekinthetünk csupán gazdasági tevékenységként; elsődleges célja nem a mézértékesítés, hanem a beporzás biztosítása. A biodiverzitás fenntartásához ugyanis szükség van a méhekre – mondta Nagy István agrárminiszter, szombaton, Sepsiszentgyörgyön, ahol mások mellett a nyolc székelyföldi mézzel foglalkozó egyesület képviselőivel egyeztetett.

Fokozni a termelői együttműködést

A tárcavezető arról beszélt, az ágazat előtt álló feladatok sokrétűek. Meg kell küzdeni az Európai Uniót érintő importfüggőséggel. A piacot ugyanis a minőségi, de drágább méz helyett elárasztja az Ázsiából érkező olcsó műméz, valamint a szintén olcsó ukrán méz. Erre megoldást a mézjelölés szabályozásának változása jelent, mégpedig, hogy a címkéken a származási ország mellett fel kell tüntetni a mennyiségi összetételeket is.

A fennálló értékesítési problémákkal kapcsolatban a tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy megoldást a termelői együttműködések fokozása mellett olyan alternatív méhészeti termékek bevonása jelenthet, amelyek élénkítik a gasztronómia területét is. Emellett meg kell teremteni a közös mézkiszerelés, csomagolás és forgalmazás lehetőségét. A jövő feladatát jelenti az ágazat számára a méhrajok exportképességének megteremtése, majd fokozása, az egész világ küzd ugyanis a méhpopulációk pusztulásával. Jelenlétük ugyanakkor elengedhetetlen az ökoszisztéma fenntartásában.

A természet egyik legkülönlegesebb kincse

Nagy István a tanácskozást követően megnyitotta az Őszi Vásár és Nektária Mézfesztivált, ahol arról beszélt, a méz a természet egyik legkülönlegesebb kincse, amely magában hordozza a természet esszenciáját. Azok pedig, akik mézet vásárolnak, nem pusztán a méhészek megélhetését támogatják, hanem teremtett világunk értékének megőrzését. A méhek ugyanis termékennyé teszik a földet, azt a földet, ahol az ember élni tud. Ebben van kiemelt szerepe a méhésznek és a méhészetnek – fejtette ki a miniszter.

A méhészkedés nem csak gazdasági tevékenység

Nektária Székelyföldi Mézverseny

Az agrárminiszter köszöntötte a II. Nektária Székelyföldi Mézverseny résztvevőit is. Mint mondta, idén második alkalommal kaptak lehetőséget a székelyföldi méhészek, hogy összemérjék tudásukat, tapasztalatot cseréljenek.  A székelyföldi falugazdász-hálózat támogatásával tavaly útjára indult kezdeményezés célja pedig, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő mézeket minőségi kontroll és szakszerű bírálat alá vessék és kiválaszthassák a legjobbakat. Hozzátette, a Nektária jelentőségét jól mutatja a fokozódó érdeklődés, tavaly óta ugyanis mintegy megduplázódott a résztvevők száma, így 132 székelyföldi nevezőtől érkezett minta, összesen 260. Ezek közül kerültek ki a legjobbak: 60 termék bronz-, 95 ezüst-, és 59 arany minősítést kapott – tette hozzá.

Elismerés

A tárcavezető a helyi méhészektől az összefogás és az együttműködés mellett a méz népszerűsítését kérte. Erre pedig azért van szükség, hogy a vásárlók számára is tudatosítsák, a hazai méz választása garanciát jelent a biztonságra és a minőségre.

A Mézfesztivál részeként Nagy István agrárminiszter megkapta az egykori méhészről, Báró Ambrózy Béláról elnevezett díjat. Az elismerést második alkalommal adományozzák, egy olyan anyaországi és helyi személynek, aki hűségesen szolgálja a méhész szakmát, kiemelkedően sokat tesz a méhészet ágazatának megóvásáért és a méhészek tevékenységének támogatásáért.
Forrás: AM Sajtóiroda, Borbath Kata

Címkék: méh, méhészet, méz, biodiverzitás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A sebesség minden, csak nem állandó

Maximalizálja körforgója potenciálját