TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
A fiatalok megnyerése a fenntartható mezőgazdaság egyik kulcskérdése

A fiatalok megnyerése a fenntartható mezőgazdaság egyik kulcskérdése

Hírek - 2023.09.23

Béke nélkül nincs magas szintű mezőgazdaság és jól működő mezőgazdaság nélkül nincs béke és jólét. Az agrárium optimális működéséhez azonban más kihívásokkal is kell számolni: a generációváltás és a korszerű technológiák hatékony alkalmazása az ágazat fenntarthatóságának legaktuálisabb kérdése – jelentette ki dr. Ökrös Oszkár helyettes államtitkár a szlovákiai Modorban megrendezett „Békekenyér” konferencián.

A generációs megújulás előmozdításáért

A rendezvény témájának ezúttal a fiatal gazdálkodók kutatás-fejlesztésre történő megnyerését és az új mezőgazdasági technológiák alkalmazásának ösztönzését választotta a szlovák házigazda. Ökrös Oszkár felszólalásában beszélt arról, hogy a 2023-2027-es időszak agrártámogatásainak keretét meghatározó KAP Stratégiai Terv több beavatkozása ösztönzi Magyarországon a generációs megújulás előmozdítását, segítve a gazdaságok életképességének megmaradását. A fiatal gazdálkodók megnyerése az új mezőgazdasági technológiák alkalmazására, valamint a kutatás-fejlesztésben történő részvételre összetett, de rendkívül fontos feladat. Ha az ifjabb generáció vonzó életpályaként tekint a gazdálkodásra, az növeli a vidék megtartó képességét – emelte ki a Ökrös Oszkár, hozzátéve: a digitalizáció térnyerésével az elmúlt években jelentős fejlődés indult meg az ágazatban, amely szintén fontos eszköz a gazdálkodni vágyó fiatalok szemléletformálásában.

A társadalom és a gazdaság elvárásai sokrétűek

A cél egy hatékony, modern és fenntartható mezőgazdaság megteremtése, amihez a technológiai vívmányok, okos eszközök kínálnak lehetőségeket. Az agrárágazati oktatással és iskolákkal szemben a társadalom és a gazdaság elvárásai sokrétűek. Magyarország Agrárminisztériuma ugyanakkor elkötelezett abban, hogy képzési intézményeiből valóban a gazdaság igényeinek megfelelő szakemberek lépjenek ki a munkaerőpiacra – mutatott rá a helyettes államtitkár.

A Békekenyér üzenete

A konferencián tizennégy ország állami vezetője és civil szervezeti képviselője vett részt. A tanácskozást megelőzően a meghívott országok képviselői jelenlétében szentelték meg a békekenyeret a dévényi Szabadság kapuja emlékénél, mintegy négyszáz olyan áldozat emléke előtt tisztelegve ezzel, akiket 1945-1989 között a csehszlovák határon, a “vasfüggönyön” szökés közben, a szülőföldjükről erőszakkal elűzve öltek meg. A szertartás kiemelte a Békekenyér projekt üzenetével szorosan összefüggő béke és demokrácia európai és globális értékének fontosságát.
Forrás: AM Sajtóiroda, Fotó: Pixabay

Címkék: fenntartható mezőgazdaság, kenyér
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szántóföldi bemutató a szakmaiság jegyében

Szántóföldi bemutatóra invitálta gazdálkodó partnereit az FMC-Agro, ahol új fejlesztései és technológiái idei évi ...