TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 593 Ft
Benzin ára: 573 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 382,59
USD: 355,01
CHF: 405,63
GBP: 445,79
Hirdetés
A kert pompás virágokkal, bő terméssel hálálja meg a gondoskodást

A kert pompás virágokkal, bő terméssel hálálja meg a gondoskodást

Hírek - 2023.08.30

Saját és családjuk örömére, hasznára nagyon sokan művelik kiskertjüket. A dísznövények mellett termelnek zöldséget, gyümölcsöt, kísérleteznek befőzéssel, savanyítással, lekvárkészítéssel. Mindezt láthatjuk itt is, a 4. Nemzetközi Kertbarát Kiállításon – köszöntötte a megnyitásra egybegyűlteket Feldman Zsolt Várpalotán.

Többszáz kertbarát kör

A kertművelés, a konyhakert gondozása az egyik legfenntarthatóbb kertészeti tevékenység – fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Országosan több száz kertbarát körbe szerveződve, sok ezren kedvtelésből ültetnek, palántáznak, öntöznek és gondoskodnak a környezetüket szebbé tevő dísznövényekről és a saját, vagy akár a család élelmezését is biztosító zöldség- és gyümölcstermésről. Sokan a megtermelt felesleget értékesítik, ezzel is segítve a családi kassza egyensúlyát. Ezekben a civil szervezetekben barátságok szövődnek, tapasztalatok cserélődnek, amelyeket a kezdő kertészkedőkkel is megosztanak.

Könnyített értékesítés

Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy 2010-ben az új kormány egyik lépésével lebontotta a kistermelők számára addig meglévő értékesítési akadályokat, jogi gátakat. Ennek eredményeként ma egy kistermelő a saját maga által termelt zöldséget, gyümölcsöt, vagy az ebből készített lekvárt, savanyúságot, szörpöt a lakhelyén, vagy vásárokon, piacokon közvetlenül a fogyasztók számára – a korábbi bürokratikus gátak helyett – jelentős könnyítéssel tudja értékesíteni. Ez a jövedelemszerzési lehetőség a család számára komoly keresetkiegészítést jelenthet.

Iskolakert fejlesztési program

De vannak, akik csupán kedvtelésből, időtöltésből, saját fogyasztásra kertészkednek, tanítgatják gyermekeiket, unokáikat.  Sokszor halljuk – mondta az államtitkár –, hogy a kertek művelése elsősorban az idősebb generációhoz kapcsolódik, amely tevékenységhez a fiatalabbak egyre kevésbé vonzódnak. Ezen szeretne változtatni többek között az elmúlt években új erőre kapott iskolakert fejlesztési program. Régen szinte minden iskola mellett működött valamilyen kert, amelyet a diákok tarthattak karban, ezek most újraélednek. Lelkes pedagógusok, iskolák, szülők teremtik meg a feltételeket ahhoz, hogy a gyerekek – akár városi körülmények között – megtapasztalhassák, hogyan kell palántázni, gondoskodni a növényről, hogy aztán élvezhessék annak hasznát. Megtanulják, a növények miként fejlődnek, mi kell ahhoz, hogy szépen virágozzanak, bőven teremjenek. Hozzászokjanak a kertészkedéshez, és szeressék azt.
Forrás: AM Sajtóiroda, Fotó: Vermes Tibor

Címkék: kert, kiskert
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

KIOTI Traktorok a VERBIS Kft. kínálatában

2024-től a VERBIS Kft. veszi át a KIOTI traktorok kizárólagos magyarországi képviseletét. A gépértékesítésen túl a ...