TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.417,04 Ft (tonna)
Napraforgómag: 201.525,79 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 81.366,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 66.923,57 Ft (tonna)
Repcemag: 200.165,60 Ft (tonna)
Full-fat szója: 199.731,39 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 587 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 400,15000
USD: 342,51000
CHF: 429,70000
GBP: 461,57000
Hirdetés
REL – Termelés, feldolgozás, értékesítés

REL – Termelés, feldolgozás, értékesítés

Hírek - 2023.08.23

Tovább kell erősíteni a Rövid Ellátási Láncot (REL) melynek lényege, hogy a termelés, a feldolgozás és az értékesítés helyi vagy regionális szinten zajlik – jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára a XXXII. Farmer-Expón tartott kerekasztal beszélgetésen, Debrecenben.

Új támogatási célok

A helyettes államtitkár hozzátette, az Agrárminisztérium az új agrártámogatási ciklusban az eddigieknél is több lehetőséget kínál fel a termelői együttműködések és az azokban részt vevő gazdálkodók számára.  A 2023-ban elindult új agrár-vidékfejlesztési támogatási ciklusban számos új támogatási cél is megjelenik, melyek segíthetik a gazdákat termékeik piacra juttatásában, a fogyasztók közvetlen elérésében. Dr. Felkai Beáta Olga kifejtette, hogy a REL térhódításával csökken a környezetterhelés, az energiafelhasználás, és jóval kevesebb csomagolóanyag szükséges. Összességében kisebb az adott termék ökológiai lábnyoma, miközben friss, egészséges, helyi termékekhez juthatnak a fogyasztók. Továbbá a gazdasági környezetre is jótékony hatást gyakorol, mert fejleszti a helyi gazdaságot, támogatja a helyi szereplőket. A helyi termékek fogyasztásával a helyben gazdálkodó családok megélhetését segítik a vásárlók. Az agrárium minden szereplőjének biztosítja a továbbfejlődés lehetőségét, mindenki nyertese lehet a most felálló rendszernek – tette hozzá.

Újabb értékesítési lehetőségek a helyi termelőknek

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a közétkeztetés minőségének javítása érdekében 2021 márciusában megjelent rendelet szerint 2022 januárjától legalább 60 százalékát, 2023. január 1-jétől legalább 80 százalékát a közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékekből, illetve a helyi élelmiszerekből kell biztosítani. Az új szabályozással újabb értékesítési lehetőségek nyílnak meg a helyi termelők, valamint a hazai élelmiszer-előállító, élelmiszer feldolgozók számára. A helyi élelmiszertermékek fogalmába pedig beletartozik a kistermelői élelmiszer is.

Elsősorban hazait

Nemzetgazdasági, sőt adott esetben nemzetbiztonsági szempontból is fontos cél számunkra, hogy a lakosság elsősorban a hazai előállítású termékeket keresse és vásárolja – hangsúlyozta dr. Felkai Beáta Olga. Különösen így van ez az élelmiszerek esetében, amelyek előállítása nem csupán munkát ad az élelmiszerláncban dolgozók számára, hanem ellátási biztonságot is teremt. A Magyarországon előállított termékek egyúttal magasabb szintű élelmiszer-biztonságot jelentenek a lakosság számára is. Magyar termékek megvásárlásával tudjuk még jobban erősíteni a magyar piacot –  zárta sorait.




Forrás: AM Sajtóiroda, Fotó: Pixabay

Címkék: termelés, feldolgozás, értékesítés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Még jobb vezetési élmény, intuitív kezelés, még jobb minőségű ...

A John Deere büszkén mutatta be vadonatúj önjáró szecskázógépeit: az F8 és az F9 sorozatot. Ezeket a nagy ...