TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
A külpiacokra is jut – a hazai fogyasztók ellátása mellett – a friss magyar paradicsomból

A külpiacokra is jut – a hazai fogyasztók ellátása mellett – a friss magyar paradicsomból

Hírek - 2023.08.05

A friss, magyar paradicsom áprilistól egészen a tél beköszöntéig várja a vásárlókat – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) közös piaci körképéből.

Fürtös, bogyós, koktél és cseresznye

Az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül az ágazat, így a hazai piac ellátása mellett bőven jut exportra is a zöldségből. A fürtös és bogyós típus mellett egyre nő a népszerűsége a különlegesebb koktél- és cseresznyeparadicsomoknak is.

Az idén is bőséges paradicsomkínálattal találkozhatnak a vásárlók a boltokban és a piacokon. A hazai paradicsomtermesztés az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, a növényházi termesztésnek köszönhetően pedig a környezeti tényezők sem befolyásolják olyan mértékben a termés mennyiségét és minőségét, mint szabadföldi körülmények között. A legnagyobb kihívást a növekvő termelési költségek mellett a paradicsom barna-termés ráncosodása vírus (ToBRFV) jelenléte okozza a gazdálkodóknak. A fertőzés és a komoly gazdasági kár elkerülése érdekében a legfontosabb a prevenció, a megbízható szaporítóanyag használata, a szigorú higiéniai előírások betartása, és a folyamatos ellenőrzés.

Üvegház, fóliasátor – több mint 310 hektár

Az étkezési paradicsomot zárt termesztőberendezés alatt termesztik a gazdálkodók, jellemzően üvegházban, vagy fóliasátorban. Az utóbbi években a támogatásoknak és kedvező hitellehetőségeknek köszönhetően több mint 110 hektárral nőtt a korszerű növényházi paradicsom területe, így ma több mint 310 hektáron folyik paradicsomhajtatás az országban.

Évente átlagosan 150-160 ezer tonna frisspiaci paradicsom kerül ki a hazai üvegházakból és fóliasátrakból. Ennek a mennyiségnek a 75-80 százaléka bogyós és fürtös paradicsom, de folyamatos az egyéb típusok, főként cseresznye- és koktélparadicsom térnyerése is. Ez utóbbiak az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak a hazai vásárlók körében. A vevői igényekhez pedig a kínálat is igazodik.

Tízezer fajta a világon

A világon több mint 10 ezer paradicsomfajtát tartanak számon, hazánkban is nagyon széles a vetőmagnemesítő cégek kínálata. A különböző fajták termesztése gazdaságonként változó. Általánosságban elmondható, hogy a vásárlók körében nem elterjedt a fajták ismerete, jellemzően a típus, alak és édesség szempontjából választanak. A koktél -és cseresznyeparadicsom csomagolásokon megtalálhatóak a fajtanevek, így ebben a szegmensben egyre többen választhatnak tudatosan a termékek közül.

Növekvő export, csökkenő import

A hazai termelők áprilistól októberig tudják ellátni koktél- és cseresznyeparadicsommal a piacot, fürtös paradicsomból pedig április elejétől önellátóak vagyunk egészen a tél beköszöntéig. A késő tavaszi időszakban annyira megnövekszik a termelési volumen, hogy a belföldi piac már nem tudja felvenni, ezért egészen szeptemberig exportra is jut a hazai is a paradicsomból. Az export mennyisége évről évre nő, a 2022-es évben az előző évhez képest 17,6 százalékkal több paradicsomot szállítottunk a külpiacokra, mint egy évvel korábban. A legtöbb paradicsomot Csehországba, Szlovákiába és Romániába exportáltuk. A jövőben várhatóan a fürtös paradicsom mellett a koktél- és cseresznye típusú paradicsomok kivitele is bővülni fog.

Bár a legkorszerűbb termálvíz-fűtésű üvegházakban már megjelent a téli termesztés, de ebben az időszakban jellemzően még az import dominál. Az elmúlt évben tovább csökkent a hazai paradicsom-behozatal: 2022-ben mintegy 13 százalékkal kevesebb külföldi paradicsom került a boltokba, mint egy évvel korábban, a legtöbbet Spanyolországból importáljuk.
 
Forrás: NAK, Fotó: Pixabay

Címkék: paradicsom
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A megelőző növényvédelem segítheti a magyar repcetermesztés ...

Az olajos magvak és a bioüzemanyagok iránti rekordszintű kereslet idén tovább nő, ami arra ösztönözheti a magyar ...