TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Erdőtüzek: Az EU döntő fontosságú segítséget nyújt a mediterrán térségnek

Erdőtüzek: Az EU döntő fontosságú segítséget nyújt a mediterrán térségnek

Hírek - 2023.08.01

Miközben számos ország küzd a gyorsan terjedő erdőtüzekkel, az EU július 18-a óta több mint 490 tűzoltóval és 9 tűzoltógéppel Görögországba és Tunéziába vezényelve megerősíti a tűzoltási erőfeszítéseket, és az égetően szükséges támogatást nyújtja az érintett közösségeknek.

A két mediterrán ország aktiválta az EU polgári védelmi mechanizmusát, és az EU gyorsan válaszolt: 10 ország (Bulgária, Horvátország, Ciprus, Franciaország, Olaszország, Málta, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szerbia) járul hozzá az EU polgári védelmi mechanizmusának a görögországi erdőtüzekre adott válaszához. 

490 tűzoltó, 7 repülőgép

Összesen több mint 490 tűzoltót és 7 repülőgépet vezényeltek be az ország különböző területeire. Egy uniós összekötő tiszt támogatja a műveletek koordinálását Görögországban, az EU Copernicus műholdtérképe pedig kárfelmérést végez az attika régió és Rodosz számos területén.

A Spanyolország által befogadott rescEU tartalékból 2 Canadair-t telepítenek Tunézia északnyugati részén.

A száraz időjárás és a magas hőmérséklet okozta erdőtüzek súlyos veszélyt jelentenek az életekre, a megélhetésre és az ökoszisztémákra a Földközi-tengeren. Válaszul az EU polgári védelmi mechanizmusa ismét megmutatja, hogy az EU-tagállamok közötti és azon túli szolidaritás és együttműködés kulcsfontosságú eszköze a vészhelyzetekben.

Az EU futótűzre adott válasza

A rescEU átmeneti flottája: 10 közepes kétéltű repülőgép (Canadair típus), 14 könnyebb repülőgép (levegőtraktor/fireboss típusú) és 4 közepes/nehéz emelésű helikopter. A rescEU kiegészíti az EU polgári védelmi állományát, amely ma 4 közepes kétéltű (Canadair típusú) repülőgéppel, 5 jármű nélküli és 7 jármű nélküli földi erdőtűzoltó csapattal, valamint 2 értékelő/tanácsadó csapattal rendelkezik. Ezen kívül több mint 400 előre beállított tűzoltó dolgozik egész nyáron.

Annak érdekében, hogy jobban felkészüljön a tagállamok támogatására ebben a futótűz-szezonban, az EU megerősítette a Vészhelyzeti Reagálási Koordinációs Központot egy dedikált Wildfire-támogató csoporttal, amely figyelemmel kíséri, előre látja és korai cselekvést folytat.

A tagállamok aktiválhatják az EU polgári védelmi mechanizmusát, hogy segítséget kérjenek az erdőtüzek leküzdéséhez. A rescEU megerősíti az EU polgári védelmi reagálását egy tartalék létrehozásával, amelyet akkor mozgósítanak, ha más nemzeti eszközök nem állnak rendelkezésre.

Háttér

Az erdőtüzek megelőzése, a felkészültség és a válaszlépések kéz a kézben működnek életek, megélhetés megmentése és a környezet védelme érdekében. A tapasztalt erdőtűz-szakértők, a jól képzett tűzoltók, az információs technológia és a megfelelő elhárítási eszközök rendelkezésre állása jelentős változást jelent.

Az EU összehangolt megközelítést biztosít a vadon élő tüzek megelőzésére, felkészülésére és reagálására, ha azok túlterjednek a nemzeti reagálási kapacitásokon. Ha egy futótűz mértéke túllépi egy ország reagálási képességeit, az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül kérhet segítséget. 

Aktiválást követően az EU Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központja koordinálja és finanszírozza az EU-tagállamok és további kilenc részt vevő állam által spontán felajánlások révén elérhetővé tett segítséget. 

Ezen túlmenően az EU létrehozta az európai polgári védelmi állományt , hogy kritikus számú, könnyen elérhető polgári védelmi kapacitással rendelkezzen, ami erősebb és koherensebb kollektív reagálást tesz lehetővé. Ha a vészhelyzet további, életmentő segítséget igényel, a rescEU tűzoltó-tartaléka további kapacitásokat biztosít az európai katasztrófák leküzdéséhez. 

Vészhelyzeti Reagálási Koordinációs Központ az erdőtüzek alakulását is figyelemmel kíséri olyan korai figyelmeztető rendszerek segítségével, mint az Európai Erdőtüzek Információs Rendszere. Az EU Kopernikusz vészhelyzeti műholdas térképészeti szolgáltatása pedig az űrből származó részletes információkkal egészíti ki a műveleteket.  

Címkék: erdő, erdőtűz
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fontos változás: az eGN-ben kell teljesíteni a nitrát ...

A nitrát adatszolgáltatást az idei évtől az ÁNYK nyomtatványkitöltő program helyett az elektronikus gazdálkodási ...