TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Ukrán gabonaimport – meghosszabbítják az EU-s tilalmat?

Ukrán gabonaimport – meghosszabbítják az EU-s tilalmat?

Hírek - 2023.07.26

„A frontországok agrárminisztereivel közösen kértük Brüsszelben az importtilalom év végéig történő meghosszabbítását” – írta közösségi oldalán július 25-én, kedden Nagy István agrárminiszter.  

Hétfői hír e témában, hogy az ukrán elnök szerint elfogadhatatlan lenne, ha szeptember 15. után is meghosszabbítanák az ukrán gabona behozatalára vonatkozó EU-s tilalmat.

Nagy István idézett bejegyzésében kifejti: „Fontos a Szolidaritási Folyosók működésének javítása és eredeti céljának helyreállítása. A probléma továbbra is az, hogy a szárazföldi szállítás költségei nagyon magasak. Erre hatékony megoldás lehet, ha az EU a szállítási távolságot figyelembe vevő, progresszív pénzügyi támogatást nyújtana a szállítási költségekhez. Ezzel elérhető, hogy az ukrán gabonát szárazföldi úton is megérje elszállítani az európai kikötőkbe, és onnan tovább oda, ahol tényleg szükség van rá.
Fontos, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek visszatérjenek hagyományos exportpiacaikhoz és eljussanak a rászoruló harmadik országokba. Éppen ezért arról is gondoskodni kell, hogy az európai kikötőkbe eljuttatott ukrán termékek valóban a fejlődő harmadik országokba jussanak el. Ellenkező esetben könnyen olyan helyzet állhat elő, hogy az Ukrajnából érkező termékek Európában maradnak, az Európában megtermelt termények eladhatatlanná válnak, a fejlődő országok pedig Oroszországtól szerzik be szükségleteiket.”

A  határmenti tagállamok agrárminiszterei Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztossal egyeztettek arról, hogy a Bizottság vizsgálja meg az importtilalom meghosszabbítását és az ukrán gabona szállítási támogatásának lehetőségét – számolt be róla Nagy István.

A múlt héten Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy a határidő lejártával sem nyitja meg a lengyel–ukrán határt a gabonatermékek előtt. (MTI)

Zelenszkij ukrán elnök hétfőn a Telegram közösségi oldalon foglalkozott a témával. Bejegyzésében így fogalmazott: elfogadhatatlan lenne Ukrajna számára, ha szeptember 15. után is meghosszabbítanák az ukrán gabona behozatalára vonatkozó európai uniós tilalmat. Hozzátette: "Ukrajna hisz az Európai Bizottsággal kötött megállapodásokban" de készen állnak az ukrán gabonaexporttal kapcsolatos minden fejleményre.

Címkék: ukrán gabona, importtilalom
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Előnnyel a munkaerőpiacon

Valós szakmai tapasztalat, piacképes diploma, kiépülő kapcsolati tőke – ezek egyebek mellett a duális képzés ...