TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Csak semmi pánik! A lódarazsak jelenléte nem okoz gondot

Csak semmi pánik! A lódarazsak jelenléte nem okoz gondot

Hírek - 2023.06.29

Az ázsiai lódarazsak mint téma újra és újra felbukkant a médiában, gyakran mint fenyegető veszedelem jelenik meg. Ennek oka a lódarázsfajok összekeverése.

Az ázsiai lódarazsat (Vespa velutina) valóban behurcolták Franciaországba, de 19 éve, nem pedig a közelmúltban. Valóban terjed Európában, és vélhetően hazánkba is el fog érni, de pánikra nincs ok: ez egy kisebb termetű faj, mint a nálunk élő európai lódarázs (Vespa crabro).

Lakossági szempontból a hazai faunában való jelenléte lényegi különbséget nem fog okozni akkor sem, ha itt is megtelepszik.

A probléma ott jelentkezik, hogy az ázsiai lódarazsat, vagyis a Vespa velutinát (ezt a nálunk élő őshonos lódarázsnál kisebb fajt) az ilyen hírekben rendre összekeverik az óriás lódarázzsal (Vespa mandarinia). Ez utóbbi is Ázsiában él, és tényleg hatalmas (akár 5-6 cm), de ez az óriás sosem telepedett meg Európában.

Az évnek ebben a szakaszában rendszeresek a vélt észlelések itthon is; ezeken a szakértésre, meghatározásra átküldött fotókon minden esetben vagy az őshonos óriás tőrösdarázs (Megascolia maculata) nősténye, vagy az őshonos lódarazsunk egy termetes királynője szerepel.

Jelenleg tehát nem ismert hazai előfordulása az ázsiai lódarázsnak (Vespa velutina), ám ez a jövőben változhat. Az óriás lódarázs (Vespa mandarinia) pedig nincs jelen Európában – írta Dr. Vas Zoltán biológus, a Magyar Természettudományi Múzeum Hártyásszárnyúak gyűjteményének főmuzeológusa a múzeum Facebook-oldalán.

(Forrás: Greenfo – Fotó: Ralph/Pixabay)

Címkék: lódarázs, ázsiai, tévhit, veszély, magyarország, észlelés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vertikális farmok® – Így érhetsz el 239-szer nagyobb hozamot

A hazai precíziós gazdálkodás pozícióinak erősödését, technológiai fejlődését és elterjedését mutatja, hogy az ...