TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Európai Uniós kampány segíti a muskátli- és mikulásvirág népszerűsítését Magyarországon

Európai Uniós kampány segíti a muskátli- és mikulásvirág népszerűsítését Magyarországon

Hírek - 2023.06.21

A Pelargonium for Europe (PfE) és a Stars for Europe (SfE) olyan marketingkezdeményezések, amelyeket a vezető európai növénynemesítők támogatnak. A programok célja, hogy biztosítsák a muskátli (PfE) és a mikulásvirág (SfE) hosszútávú értékesítését Európában, és támogassák a kiterjedt kertészeti ágazatot. A kezdeményezés keretén belül jelenleg 22 európai országban folynak aktív promóciós kampányok.

2023. március 1-jén Magyarországon is elindult a 2026 februárjáig tartó "Stars Unite a Europe in Bloom" elnevezésű, új uniós program. A hároméves, uniós forrásból finanszírozott kampány első alkalommal terjed ki összesen hat közép- és kelet-európai országra: Bulgária, Horvátország, Cseh Köztársaság, Magyarország, Románia és Szlovákia vesz részt a programban. Az uniós források lehetővé teszik, hogy a felsorolt országok korábbi edukációs tevékenységét jelentősen bővítésék átfogó kampányok segítségével, valamint a célok és a hatókör megfelelő növeléséhez is hozzájárulnak.

A mikulásvirág és a muskátli jelentősége az európai dísznövénykertészetben

A mikulásvirág és a muskátli az európai dísznövénykertészet zászlóshajójának számítanak. Évente mintegy 100 millió mikulásvirágot és közel 400 millió licenszelt muskátlit termesztenek Európában. Ezek a növények szezonálisan tökéletesen kiegészítik egymást, hiszen az egyik szezon nem sokkal a másik vége után kezdődik, így számos kertészeti vállalkozás termeszt muskátlit és mikulásvirágot egyaránt. Gyakori, hogy mindkét növényt regionálisan vagy helyben termesztik és értékesítik, így eladásuk biztosítása támogathatja az ágazat stabilitását – mindezt ráadásul más termékekhez képest kevesebb szállításból eredő károsanyag-kibocsátással.

Európai Uniós kampány segíti a muskátli- és mikulásvirág népszerűsítését Magyarországon

Az SfE és a PfE tagjai a világ élvonalába tartoznak a dísznövények nemesítésében, és folyamatosan új, kiváló minőségű muskátli- és mikulásvirágfajták kifejlesztésén dolgoznak. Az évek során jelentősen növelték az Európában elérhető fajták élettartamát és ellenállóképességét, valamint folyamatosan bővítik a választékot, hogy még több szín és forma szerepeljen a kínálatban.

A muskátli és a mikulásvirág egyszerre képviselik a modern növénynemesítés és -termesztés magas minőségét és sokszínűségét. Változatosságot biztosítanak a különféle dekorációs stílusok és felhasználási módok széles skálájával; hagyományt testesítenek meg, hiszen mindkettő különleges kulturális szerepet tölt be Európa-szerte; valamint előre mutatnak az alkalmazott modern termelési módszerekkel, amelyeknél a fenntarthatóság is egyre fontosabb szerepet játszik. Mindezek az EU programjában is megmutatkoznak, a helyi termelés növelésére és a dísznövénytermesztés innovatív technikáival és technológiáival kapcsolatos ismeretek cseréjének előmozdítására irányuló célkitűzéssel együtt.

Címkék: muskátli, mikulásvirág, dísznövény, dísznövénykertészet
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A szója lehet a mezőgazdászok mentőöve?

Az utóbbi időben egyre többet hallani a szójáról, ezért úgy gondolom, érdemes ezt a témát itt is elővennem. A jelenlegi ...