TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Vágjunk léket, és az erdő meghálálja

Vágjunk léket, és az erdő meghálálja

Hírek - 2023.06.19

2018-ban indította el a Pilis Lék Kísérletet az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) és a Pilisi Parkerdő Zrt.

Ennek célja a hazánkban egyre inkább teret nyerő erdőgazdálkodási mód, az úgynevezett örökerdő üzemmód, környezeti és biológiai hatásainak felmérése. A Pilisszántó melletti kísérleti területen a kutatók összesen harminc lékben vizsgálják, hogy azok mérete, alakja és kialakításuk időbelisége hogyan hat az erdei mikroklímára, a talajra és a különböző élőlénycsoportokra.

Azt találták, hogy a legfeljebb egy fahossznyi átmérőjű lékek az aljnövényzet szintjében fenn tudják tartani az erdőkre jellemző hűvös, párás, kiegyenlített környezeti viszonyokat. Az eredmények segíthetik a gazdálkodókat a változó klímához minél gyorsabban alkalmazkodó gazdálkodási módok kialakításában.

Az erről szóló tanulmány a Science of the Total Environment című nemzetközi szakfolyóiratban jelent meg – tájékoztat róla a Kutatóközpont sajtóközleménye. Az eredmények alapján a lékek mérete alapvetően meghatározta a beérkező fény mennyiségét.

A nagyobb lékekben a léknyitás hatására jelentősebb fénytöbblet alakult ki. Emellett a cserjeszint hőmérsékletét is leginkább a lékméret határozta meg. Ebben a szintben a nagy méretű lékek voltak a legmelegebbek, de a hőmérséklet a léknyitások hatására a kisebb lékekben is nőtt.

Az aljnövényzet szintjében és a talaj felszínén azonban már a lékalak volt a kulcstényező. Ebben a szintben a léknyitás hatására a kör alakú lékekben az elnyújtott lékeknél, sőt még a zárt erdőnél is alacsonyabb volt a hőmérséklet. Elsősorban a lékalak határozta meg a talajnedvességet is: a kerek lékekben jelentős talajnedvesség-többlet alakult ki mind az elnyújtott lékekhez, mind a zárt erdőhöz képest – foglalta össze a qubit.hu.

Ez a többlet-talajnedvességtartalom a párologtatás hűtőhatásán keresztül járult hozzá a kör alakú lékek aljnövényzetére jellemző hűvösebb viszonyokhoz. A lékekben a levegő páratartalom-viszonyai a zárt erdőkhöz hasonlóak maradtak.

(Fotó: Picography/Pixabay)

Címkék: erdőgazdálkodás, örökerdő, lék, kísérlet, kutatás, klíma, aljnövényzet
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ha kombájnvásárlás, csak a CLAAS jöhet szóba

Többféle kombájnmárka kapható apiacon, de van, akikizárólag, hosszú évek tapasztalata alapján a CLAAS-ra ...