TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Ilyen állapotban van most a Balaton vize, erre számíthatnak a nyaralók

Ilyen állapotban van most a Balaton vize, erre számíthatnak a nyaralók

Hírek - 2023.06.13

Az Európai Unió értékelési rendszere alapján a magyarországi szabadvízi fürdőhelyek 94 százaléka kapott jó vagy kiváló besorolást – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Bízunk benne, hogy az özönvízszerű esőzések elmúltával (vagy közben), lehetőségünk lesz azért strandolni is az idei nyáron. Ennek nem lesz akadálya a természetes fürdővizek minősége. Az NNK tájékoztatása szerint ugyanis folyamatosan csökken a kifogásolt vízminőségű strandok száma: az elmúlt évben kifogásolt kategóriába mindösszesen 3 természetes fürdővíz esett. A minősítés az uniós követelményeknek megfelelően négy év teljes adatsora alapján készült.

Az NNK 2022. évi összesítése alapján az országos helyzetkép kedvező: az országszerte nyilvántartott 279 fürdővíz közül 176 kapott kiváló, 58 jó és 11 tűrhető minősítést. Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavak – vagyis a Balaton, a Tisza-tó és a Velencei-tó – mellett található természetes fürdőhelyek zöme továbbra is kiváló besorolású.

A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik – egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer.

A vízmintavétel mellett a helyszínen vizsgálják, hogy van-e a fürdőhelyen látható szennyezés – például kátránymaradék, üveg, műanyag, gumi, egyéb hulladék – vagy intenzív hínárosodás. A sekélyebb, könnyen felmelegedő állóvizekben a vízvirágzásnak nevezett cianobaktérium burjánzás jeleit – a víz elszíneződését, habzását – is követik.

Kifogásolt kategóriába 3 strand került.: a makói Maros Kalandpart helyett válaszd inkább a Makói Termál- és Gyógyfürdőt, amelynek termálvizén túl az épülete, az ún. Hagymatikum már önmagában is megér egy látogatást. Szintén érdemes idén elkerülnünk a soltvadkerti Vadkerti tófürdőt, illetve a tiszakécskei Tisza-parti strandot.

(Fotó: Miller Eszter/Pixabay)

Címkék: balaton, strand, fürdőhely, vízminőség, besorolás, tisza-tó, velencei-tó
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Corteva megtartotta szezonnyitó konferenciáit ...

A Corteva Agriscience mezőgazdasági vállalat idén ősszel három magyarországi helyszínen - Siófokon, Lakiteleken ...