TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Ilyen állapotban van most a Balaton vize, erre számíthatnak a nyaralók

Ilyen állapotban van most a Balaton vize, erre számíthatnak a nyaralók

Hírek - 2023.06.13

Az Európai Unió értékelési rendszere alapján a magyarországi szabadvízi fürdőhelyek 94 százaléka kapott jó vagy kiváló besorolást – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Bízunk benne, hogy az özönvízszerű esőzések elmúltával (vagy közben), lehetőségünk lesz azért strandolni is az idei nyáron. Ennek nem lesz akadálya a természetes fürdővizek minősége. Az NNK tájékoztatása szerint ugyanis folyamatosan csökken a kifogásolt vízminőségű strandok száma: az elmúlt évben kifogásolt kategóriába mindösszesen 3 természetes fürdővíz esett. A minősítés az uniós követelményeknek megfelelően négy év teljes adatsora alapján készült.

Az NNK 2022. évi összesítése alapján az országos helyzetkép kedvező: az országszerte nyilvántartott 279 fürdővíz közül 176 kapott kiváló, 58 jó és 11 tűrhető minősítést. Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavak – vagyis a Balaton, a Tisza-tó és a Velencei-tó – mellett található természetes fürdőhelyek zöme továbbra is kiváló besorolású.

A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik – egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer.

A vízmintavétel mellett a helyszínen vizsgálják, hogy van-e a fürdőhelyen látható szennyezés – például kátránymaradék, üveg, műanyag, gumi, egyéb hulladék – vagy intenzív hínárosodás. A sekélyebb, könnyen felmelegedő állóvizekben a vízvirágzásnak nevezett cianobaktérium burjánzás jeleit – a víz elszíneződését, habzását – is követik.

Kifogásolt kategóriába 3 strand került.: a makói Maros Kalandpart helyett válaszd inkább a Makói Termál- és Gyógyfürdőt, amelynek termálvizén túl az épülete, az ún. Hagymatikum már önmagában is megér egy látogatást. Szintén érdemes idén elkerülnünk a soltvadkerti Vadkerti tófürdőt, illetve a tiszakécskei Tisza-parti strandot.

(Fotó: Miller Eszter/Pixabay)

Címkék: balaton, strand, fürdőhely, vízminőség, besorolás, tisza-tó, velencei-tó
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Corte SE

A gyomnövények jelentős mértékben csökkenthetik a termés mennyiségét és minőségét, ezért elengedhetetlen az ...