TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
A fenntartható mezőgazdaság biztosítja az élelmiszerbiztonság védelmét

A fenntartható mezőgazdaság biztosítja az élelmiszerbiztonság védelmét

Hírek - 2023.06.11

Az egészséges élelmiszerbiztonság fenntartása az emberiség egészségét óvja és az egész társadalom közös érdeke, a kormányon és termelőkön keresztül, egészen a fogyasztókig. Az élelmiszerek minőségének biztosítása elsődlegesen egészségügyi kockázat, de figyelmen kívül hagyása hatással lehet a mezőgazdaság termelékenységére és a fenntartható gazdálkodásra is.

Június 7-én az Élelmiszerbiztonság Világnapján az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO) az élelmiszer eredetű megbetegségekre, a tudatos termelésre, fogyasztásra és az élelmiszer-szabványok jelentőségére, betartására figyelmeztet. A szervezet célja, hogy felhívja a figyelmet és ösztönözze a társadalmat globális szinten a közegészségügyi veszélyek megelőzésére és felismerésére.

Az Economist Impact által kidolgozott és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat által támogatott 2022-ben közzétett tizenegyedik éves Globális Élelmiszerbiztonsági Index (GFSI) jelentés szerint a globális élelmiszerbiztonsági környezet tovább romlott és nagymértékű csökkenés volt megfigyelhető a táplálkozási sztenderdek terén, mely összességében a minőség és biztonság területén megfigyelhető pontszámcsökkenést eredményezte. Magyarország teljesítménye az elmúlt 11 év során némileg javult, ami annak köszönhető, hogy minden területen nőtt a pontszám, kivéve a minőséget és biztonságot, ahol sajnos 9,3 pontot csökkent a 2022-es eredmény, köszönhetően az előbb említett táplálkozási sztenderdek emelése iránti elkötelezettség esésének. A szerzők szerint egy élelmezésbiztonsági ügynökség létrehozása és egy célzott élelmezésbiztonsági stratégia életbe léptetése tovább javíthatja a magyar élelmezésbiztonsági környezetet.  

Egy másik, a Corteva által szponzorált, 2019-ben a Financial Times Group által készített Fenntartható élelmiszer-rendszerek című tanulmány kimutatta, hogy az európai fogyasztók nemcsak fenntartható élelmiszereket szeretnének, hanem támogatják az olyan innovációkat is, amelyek kulcsfontosságúak a fenntartható élelmiszertermelés szempontjából. A fenntartható mezőgazdasági termelés fejlődése nagyban hozzájárul az élelmiszerbiztonság fenntartásához, valamint a korszerű technológiákat alkalmazó gazdaságok jobban megfelelnek az egészséges élelmiszer alapanyag előállítási szabályozásoknak, így nagy szerepet játszhatnak a boltok polcain található élelmiszerek minőségének és mennyiségének biztosításában.

Az élelmiszer-előállító iparnak világszerte érdeke és felelőssége, hogy betartsa azokat a szabályokat és előírásokat, amelyek biztosítják a Föld népességének egészséges élelmiszer-ellátását.

A Corteva elkötelezett a hosszú távú egészséges élelmiszer-ellátás és az élelmiszerbiztonság fenntartása mellett azáltal, hogy olyan innovatív eszközöket ad a gazdálkodók kezébe, amelyek segítségével kiváló minőségű élelmiszer-alapanyagot állíthatnak elő, hogy világszerte segítsék a termelékenység, a fenntarthatóság és az élelmezésbiztonság fejlődését. „A Corteva számára a jövőben is prioritás az élelmiszerbiztonság javítása, a fogyasztók és termelők életminőségének javítása, fenntartva ezt a folyamatot a jövő generációja számára. Nagyban támaszkodunk a magyar gazdálkodók visszajelzéseire, hogy megismerhessük kihívásaikat és az őket érintő problémákat, hogy a lehető leghatékonyabb megoldásokat hozzuk a hazai piacra. A vállalat mindemellett évről évre beszámol Fenntarthatósági riportjában azokról az eredményekről és törekvésekről, amelyekkel segíteni kívánja a mezőgazdaság fenntartható fejlődését. A riport számos olyan fókuszterületet tartalmaz, amelyekkel a vállalat az élelmiszerellátást és az élelmezésbiztonságot kívánja támogatni, mint például a biodiverzitás megőrzése vagy a termőföld védelme” – nyilatkozta Sergii Kharin, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója.

A vállalat továbbra is hisz abban, hogy az összes piaci szereplő elkötelezettségével, bevonásával a globális élelmiszerbiztonság és élelmiszerellátás javítható. Ezzel egy időben a Corteva hatalmas erőfeszítéseket fektet az innovációba, hogy olyan hibrid vetőmagokat fejlesszen és növényvédelmi megoldásokat dolgozzon ki, amelyek hosszú távon segítik a termelőket és a magyar gazdaság fejlődését.

Címkék: élelmiszer, élelmiszerbiztonság, corteva agriscience
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Új év, új kihívások a termelésben

Az Isterra őszi búzák minden helyzetben megoldást jelentenek!