TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Így kell szakszerűen elvégezni a traktor mosását – csúcsszezonban kötelező

Így kell szakszerűen elvégezni a traktor mosását – csúcsszezonban kötelező

Hírek - 2023.06.03

Néhányan biztosan rendszeresen elfeledkeznek arról, hogy a mosás, tisztítás is a traktor karbantartásának fontos része. De hogyan kell ezt szakszerűen elvégezni?

A traktorok tisztítása nem mindig tartozik a gazdálkodók elsődleges tennivalói közé, pedig majdnem olyan fontos, mint például az olajszint, a szűrők rendszeres ellenőrzése, hiszen ez is a karbantartás része, amely a hosszú élettartam garanciája.

Az erőgépeken naponta is el kell végezni bizonyos karbantartási feladatokat, különösen a legintenzívebb munkaidőszakokban. Por, zsír, olaj, sár rakódik a felületekre, amelyek akár meghibásodást is okozhatnak, ezért a legpiszkosabb és sáros részeket érdemes egy-egy nehezebb munkanap végén magasnyomású mosóval letisztítani.

Ezzel is óvatosan kell azonban bánni, a traktor sérüléseinek megelőzése érdekében a hideg vagy meleg vizes magasnyomású mosást nem célszerű 1 méternél közelebbről, 120 bar nyomás feletti, illetve 50 foknál forróbb vízzel elvégezni. A hűtőrendszert, illetve a villamos, elektronikai egységeket, sőt a csapágyazásokat célszerű kihagyni a műveletből.

A mosásnál előbb a speciális tisztítószert vigyük fel a gépre, amely egyfajta aktív habként, dörzsölés nélkül oldja fel a szennyeződéseket. Hagyjunk erre némi időt, és utána már elvégezhetjük a tisztítószer (és vele a feloldott szennyeződés) eltávolítását vízzel.

Az, hogy ki milyen módon „cifrázza” még a mosást, már egyéni ízlés dolga. Fel lehet juttatni ápoló védőbevonatokat, waxokat is, ami nemcsak csillogást ad a masinának, de a taszító tulajdonságai révén hosszabb ideig megőrzi annak tisztaságát.Speciális eset, amikor vegyszerezés után mossuk le a traktort, permetezőgépet, amelyeken olyankor veszélyes anyagok is találhatók. Természetesen már erre is vannak speciális tisztítószerek, és azok könnyen leviszik a gépekre rakódott permetlé, szulfátok, por, virágporok makacs rétegét. A permetszerek általában maró hatásúak, célszerű tehát megóvni tőlük a drága gépeinket.

Vezérképünk Dékány Lili Zora fotója, aki az MTZ 892 traktoruk mosását posztolta ki a Minden, ami MTZ nevű Facebook-csoportban.Címkék: traktor, mosás, tisztítás, magasnyomású, veszély, szakszerű, elektronika, hűtő
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Deszikkálás hatékonyan – HIKARI a Sumi Agro ajánlásával

Magyarországon a napraforgót és a repcét deszikkálják a termelők a legnagyobb felületen. A deszikkálás célja ...