TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A szúnyogokat is elintézheti a mesterséges intelligencia

A szúnyogokat is elintézheti a mesterséges intelligencia

Hírek - 2023.05.30

Lecsapjuk a minket bosszantó szúnyogot, vagy előbb lefotózzuk az okostelefonunkkal? Utóbbi esetben még a kutatók munkáját is segíteni tudjuk.

Váratlan előretörést produkált mindennapi életünkben a mesterséges intelligencia (AI). Természetesen a háttérben már eddig is ott szorgoskodott a legkülönfélébb munkafolyamatokban, ám a ChatGPT nevű chatbot élesítése a köznapi emberek számára is világossá tette, milyen messzire jutott már ez a technológia.

Amelytől lehet tartani vagy nem tartani, annyi viszont bizonyos, hogy etikus és észszerű használat esetén az AI valóban segítségére lehet az emberiségnek. Magyar kutatók most például a csípőszúnyogok ellen vetik be a mesterséges intelligenciát, és ettől komoly eredményt várnak.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Virológiai Nemzeti Labor csípőszúnyogokkal is foglalkozó kutatócsoportja Pécs városával működik együtt, hogy a már sokak által ismert mosquito alert telefonos applikáció alkalmazását még jobban kiterjessze.

„Tíz évre visszatekintő tapasztalataink, helyismeretünk most hasznosulni tud: az általunk készített felmérésekkel és szakértelemmel be tudjuk jelölni azokat a területeket, ahol – a szúnyogok fejlődési ideje stb. alapján – biológiai lárvagyérítést lenne érdemes végezni”

– nyilatkozta a Bama.hu oldalnak Kincs Gergely, a PTE hasznosító vállalkozásának ügyvezetője. A cél az, hogy a lakosság, és a náluk lévő okostelefonok segítségével előzzék meg a szúnyogok mennyiségének elharapózását.

Azt máris tudják, hogy csapadék után mely terület hol töltődik föl, és ezek közül melyiket szeretik leginkább a szúnyogok. GPS-es térképezést végeznek, így egy folyamatosan naprakész szúnyogtérképpel szolgálnak. De a tudatosság immár a lakosság részéről is elvárt, ugyanis Pécsett a szúnyogártalom döntő többsége a külvárosi kiskertekből származik.

Az említett mosquito alert applikáció segítségével bárki fotót készíthet (helymegjelöléssel) egy-egy szúnyogról, hogy az információt utána elküldhesse a szakembereknek. Ennek komoly gyakorlati haszna is van, Spanyolországban például a civilek segítségével tudták nyomon követni az ázsiai tigrisszúnyog terjeszkedését, illetve korán fel tudták ismerni az ázsiai bozótszúnyog jelenlétét is.(Fotó: Franco Patrizia/Pixabay)

Címkék: szúnyog, mesterséges intelligencia, chatgpt, applikáció, telefon, gyérítés, pécs
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mindenre jó bálázó

A szolnoki gyárban készülő a McHale körbálázóit világszerte becsülik. Számos hazai gazdálkodó is ismeri és ...