Hirdetés
Gólyales telefonon: nagy segítség a madaraknak

Gólyales telefonon: nagy segítség a madaraknak

Hírek - 2023.05.25

Céltalan telefonbabrálásunkat immár lehetőségünk van egy újabb hasznos elfoglaltságra felcserélni. Mindez köszönhetjük a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) telefonos applikációjának.

A Gólyales nevet viseli az a program, amelynek célja az, hogy az applikáció segítségével a lakosságot is bevonják a környezetükben élő madarak megfigyelésébe, valamint a védelmüket is segítő közösségi adatgyűjtésbe.

A gólyákat megfigyelő program elérhető internet böngészőn keresztül is, valamint a Turdus mobiltelefonos applikációval. Akik részt vettek a téli madárlesen, azok az ott használt bejelentkezési adataikkal tudják a közelükben lévő, vagy újonnan megfigyelt gólyafészkek adatait rögzíteni.

Az új adatbázisban a korábbi költési eredmények, a megfigyelési adatok és a fészkekről készült fotók is elérhetők, vagyis több mint tízezer fészek alapadatához kapcsolódó 118 ezer költési eredményt, 55 ezer megfigyelési adatot és 67 ezer fotót lehet böngészni eddig.

A Gólyales mellett hamarosan elérhető lesz a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi természetles elnevezésű program, továbbá a fecskéket is leltárba vevő felület, a Fecskeles. Tervben van még az autók által elütött, áramütés, ablaknak ütközés következtében, vagy egyéb okból elpusztult állatok bejelentését is lehetővé tevő applikáció is.

(Fotó: Michael Schwarzenberger/Pixabay)

Címkék: gólya, madár, megfigyelés, okostelefon, applikáció, magyarország
Kiemelt hírek