TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
Idén a májusi eső aranyat vagy sok kórokozót ígér?

Idén a májusi eső aranyat vagy sok kórokozót ígér?

Hírek - 2023.05.23

Ártott-e vajon az elmúlt hetek esős időjárása az idei vetésnek?

Hirdetés

Csáki Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Nógrád megyei elnöke a Mandiner.hu - nak elmondta, hogy a tavalyi év annyira aszályos volt, hogy minden cseppje továbbra is aranyat ér, hiszen az előző évben előállt nagyfokú szárazság miatt a források és patakok a jelenlegi sok eső miatt nem áradtak meg, a talaj volt hová vezesse a vizet, a vízkészlet feltöltődött. Bár az idei májusban a havi átlagnál jelentősen több eső esett országszerte, de kiegyensúlyozta valamennyire az előző év szárazságát, hiszen télen is kevés csapadék esett. Ahol pedig szitáló eső esett inkább, nagyobb zivatarok nélkül, az kifejezetten jót tett a növényeknek – tett hozzá.

A májusi esőnek rendkívül jelentős szerepe van a termés fejlődési szakaszában. Ásványianyag – és vitamintartalma ekkor alakul ki, főleg az esővízzel öntözött növényeknek – állítja az enkertem.hu. Sok zöldség és gyümölcs májusban virágzik, és a növényeknek a virágzás utáni szakaszban van szinte a legnagyobb szükségük az esővízre, öntözésre, a termés minél egészségesebb fejlődéséhez. A legideálisabb, ha váltakozna az eső és a napsütéses órák száma, és nemcsak egyoldalú lenne az időjárás.

Az őszi vetésű kalászosoknak is fontos a sok eső, a repce is ilyenkor érik. A kukorica és napraforgó szintén ebben az időszakban kezd nagyfokú fejlődésbe, amelyhez létfontosságú a májusi eső – írják.

A sok eső árnyoldala lehet a szántóföldek esetében, hogy nehezen jutnak ki a nagygépek, ha esetleg védelmi intézkedéseket kell hozni, kijuttatni az ilyenkor megjelenő gomba - illetve vírusos és baktériumfertőzések ellenszerét. A kórokozók gyorsan elterjednek, ha nekik kedvező hőmérséklettel is párosulva érkezik a sok eső.

Petőházi Tamás, a NAK Szántóföldi Növénytermesztési És Beszállítóipari Osztályának Elnöke az InfoRádiónak azt nyilatkozta, hogy mindamellett, hogy az elmúlt napok esőzése jót tett a mezőgazdaságnak, az igazi az lenne, ha két hetente érkezne, és nyáron is kapnának ennyi esőt a földek, mert akkor kiváló termésben lenne részünk. Azt is elmondta, hogy a csapadék mennyisége akkor hasznos, ha nem éri el az óránként 10 milliméternyi mennyiséget, mert az ennél több eső már károsíthatja a felső rétegét a talajnak.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a hideg, havas téli idő helyett, inkább periodikusan váltakozva pár hétig tartó nagy mennyiségű csapadék érkezése a jellemző, amely a lehűléssel együtt érkezik, és amelyet szárazabb időszak követ, amely szintén pár hétig tart – tette hozzá az elnök.

Az idei májusi esős időszak a gyümölcsösöknek nagyon jót tett, mivel lemosta a kártevőket a gyümölcsfák mellett, a szőlőültetvényekről is.

A gazdáknak a legtöbb helyen, a tavaszi szántóföldi munkákat még időben sikerült befejezniük, mert számítottak az esős időre – írta az Infostart.

A mondás pedig, miszerint a májusi eső aranyat ér, eredetileg onnan indult, hogy évszázadokon keresztül, májusban alig esett eső, de még a májusi sárról is elterjedt, hogy aranyat ér, mert az jó termésre, bőséges betakarításra engedett következtetni.

Címkék: májusi eső, kórokozó
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony ...