TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Porvihar és sárátfolyás a magyar autópályákon: a mezőgazdaság a hibás?

Porvihar és sárátfolyás a magyar autópályákon: a mezőgazdaság a hibás?

Hírek - 2023.05.19

A helytelen művelés, illetve a mezőgazdasági célú földek közelsége egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy az utóbbi időkben porvihar és sárátfolyás egyaránt akadályozta a közlekedést a hazai autópályákon.

Márciusban hatalmas porvihar, porátfújás okozott tömegkarambolt az M1-es autópályán. Aznap többször is figyelmeztetett az útkezelő a digitális táblán a veszélyre, ám a forgalmat nem lassították le, és végül ez vezetett az egy halottal, 12 súlyos és 27 könnyebb sérülttel járó balesetsorozathoz. 41 jármű ütközött össze, ami szinte példátlan a magyarországi baleseti statisztikákban.

A napokban pedig a hatalmas esőzések miatt kialakult sár kezdett el hömpölyögni az M4 autópálya Albertirsa és Pilis közötti szakaszán. A vízátfolyás olyan mértékűvé dagadt, hogy a rendőrök az utat egy időre teljes szélességében lezárták.

Sem porvihart, sem sárátfolyást nem láthattunk még eddig a hazai autópályákon, de félő, hogy ezek a jelenségek egyre gyakoribbá válhatnak. Vajon milyen szerepe van ebben a mezőgazdaságnak, a nem megfelelő talajművelésnek, illetve át kell-e gondolni, hogy szabad-e az autópályák közvetlen közelében földművelést folytatni? A felsorolt témákban mind a mai napig tart a vita, de úgy tűnik, hogy az agráriumot máris sokan (részben) felelősnek tartják.

„A talaj a forgatás alatt összetörik, elveszíti morzsás szerkezetét, és olyan apró darabokra esik szét, hogy por lesz belőle, ezt a port pedig könnyen felkapja a szél”

– idézte a Telex még márciusban a Mérgezett Föld című dokumentumfilmet, amelynek jóslata mostanra nyugtalanítóan bevált. Tény, hogy az M1-esen bekövetkezett tömegkarambol helyszínének közelében azokban a napokban dolgoztak a földeken, fellazították a talajt, és emiatt tudta a por betakarni az úttestet.

A napokban történt vízátfolyás is egy kukoricaföld irányából hozott sarat az M4-esre, átszakítva a töltést. Az elhelyezett védőháló természetesen nem sokat ért ellene, azokat egyebek mellett a kisebb vadak megfékezésére feszítik ki.

Videók a sárátfolyásról: KATT IDE!(Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Címkék: sár, por, vízátfolyás, vihar, magyarország, autópálya, baleset, tömegkarambol, mezőgazdaság
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mezőgazdasági inputok forgalma – több műtrágya, kevesebb ...

Hetvenhárom százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz 2024 I–III. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos ...