TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
51 km/h: a rendőrök jóindulatától függ majd a büntetés?

51 km/h: a rendőrök jóindulatától függ majd a büntetés?

Hírek - 2023.05.17

A rendőrök eddig is alkalmaztak toleranciát a gyorshajtásos esetek megítélésénél, elvileg tehát nem kell attól tartani, hogy akár már 1 km/h sebességtúllépés esetén is érkeznek a szigorú büntetések.

Nem csitulnak a sebességtúllépés kapcsán bevezetett új szabályok által keltett hullámok Magyarországon. A járművezetők továbbra is tanácstalanok, mert attól tartanak, hogy akár már 1 km/h-val elkövetett gyorshajtás is súlyos tízezrekbe kerülhet számukra. Miközben az sem biztos, hogy a rendőri traffipax, vagy a saját autójuk kilométerórája tökéletesen pontosan mér.

Mint ismert, idén május 1-jétől a rendőrök szigorúbban veszik azt, ha valaki átlépi a megadott sebességhatárt. Az is előfordulhat, hogy ha valakit lakott területen 51 km/h haladási sebességgel mérnek be, akkor máris röppen a büntetés.

„Korábban az volt a gyakorlat, hogy 100 km/h-s sebességig 3 km/h-s toleranciával dolgoztak a rendőrök. 100 km/h sebesség felett 3 százalékos eltérés még belefért. Mostantól viszont amit kijelez a traffipax, azt fogják figyelembe venni” – nyilatkozta Óberling József ezredes, rendőrségi főtanácsos, és ezzel nem sok autóst nyugtatott meg. Most pedig újabb nyilatkozat jelent meg tőle a police.hu oldalon, amelyet a 444.hu idézett:

„Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy nem 51 km/h-ra vagy 52 km/h-ra fogja állítani a mérőműszert a rendőr, hanem azokra fog fókuszálni, akik a sebességet jelentősen túllépik”

– olvasható a weboldalon, amiből pedig az jöhet át a járművezetőknek, hogy a rendőr ugyan látni, mérni és rögzíteni fogja az akár 1 km/h-s sebességtúllépést is, viszont a „jóindulatára” lesz bízva, hogy kinél alkalmaz büntetést.

Pedig előzetesen is arról volt szó, hogy a rendőrségnek nincs lehetősége az esetleges felelősségre vonástól eltekinteni, másrészt Óberling József szerint a rendőrök eddig is, és ezután is alkalmaznak toleranciát, amit a jog úgy fogalmaz meg, hogy a rendőr belátására van bízva, hogy egy elkövetett szabályszegés esetén milyen szankciót alkalmaz.

Közben a vezess.hu oldalnak már alkalma nyílt megnéznie működés közben az új „szupertraffipaxot”, a TraffiCapture TC-108 nevű eszközt a forgalomban közlekedő rendőrautókba szerelik majd be, és így használják a gyorshajtók lefülelésére. 230 méter távolságig képes hiteles mérésre és képfelvételre, 3 tized másodpercenként 1000 mérést képes végezni, és ennek az átlaga a mért és kijelzett adat.

(Fotó: John Ondreasz/Pixabay)

Címkék: gyorshajtás, közlekedés, magyarország, büntetés, rendőrség, nyilatkozat, 51 km/h
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mit figyel az új uniós megfigyelőközpont?

A belga uniós elnökség több intézkedéssel és javaslatcsomaggal reagált a gazdák Brüsszelből induló, majd Európa ...