TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Igazi édes paradicsomot ehet, aki tájfajta palántát vásárol a Lidlben

Igazi édes paradicsomot ehet, aki tájfajta palántát vásárol a Lidlben

Hírek - 2023.05.16

Egyre kevesebb tájfajta zöldséggel, gyümölccsel, esetleg palántával találkozunk az élelmiszer áruházak polcain. Az ipari termelés miatt számuk nagyon visszaszorult. Pedig jóval egészségesebb és ízletesebb zöldséghez, gyümölcshöz juthatnak hozzá az őket választók.

Kivétel ez alól a Lidl Magyaroszág üzlethálózat, ahol május elejétől lehet vásárolni újra magyar tájfajta, öko paradicsompalántákat. A palántákat az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) termeszti a biogazdálkodás szabályainak megfelelően, és idén Cegléd, Fadd, Máriapócs és Tolna nevű tájfajta palántáit népszerűsíti az élelmiszerláncon keresztül. A kiváló minőségű, nagy ellenálló és alkalmazkodó képességű zöldség palántákat már ötödik éve forgalmazza a diszkontlánc, együttműködve a kutatóintézettel. Céljuk, hogy a hazai tájfajtákat többen megismerjék, és ültessék, így erősítve a fenntartható gazdálkodást.

Az ÖMKi szakemberei éveken keresztül tanulmányozták, hogy mely magyar tájfajta paradicsomok termeszthetők ökológiai módon a legmegfelelőbben. A legjobbnak tartottakat népszerűsíteni kezdték nagyjából hat évvel ezelőtt, melyhez pár éve a Lidl magyarországi hálózata is csatlakozott, hogy országosan is elérhetőek legyenek ezek a palánták.

A tájfajta növényeket őseink, gondos, szelektáló munkája a természet közreműködésével alakította ki, figyelembe véve sajátos tulajdonságaikat és a terület adottságait.  Ezen fajták magfogásával, nevelésével, fogyasztásával a mezőgazdasági sokszínűséget fokozhatjuk, agrár – örökségünket életben tarthatjuk, az egészségünk erősítése mellett – írja az ÖMKi.hu. Az öko minősítés pedig biztosítja, hogy sem műtrágyával, sem szintetikus vegyszerekkel nem találkozott a palánta. Megvásárlásával a hazai ökológiai mezőgazdasági kutatásokhoz is hozzájárulhatunk közvetve.

A Lidl üzletáncnak fontosak a hazai értékek, ezért az együttműködésük elején először tönke és alakor ősgabonalisztet forgalmaztak, majd 2019 – ben áttértek a tájjellegű paradicsompalánta árusítására, mely idén májustól újra megtalálható náluk – meséli Tőzsér Judit a Lidl vállalati kommunikációs vezetője.

Dr. Drexler Dóra az ÖMKi ügyvezetője elmondta, hogy bár nagyobbrészt a mezőgazdasági termelőket szólítják meg munkájuk során, de a fenntartható élelmiszerek előállításához a kiskertekben gazdálkodókra is szükség van. Az országos népszerűsítéssel az ökológiai gazdálkodás mellett, a tájfajta paradicsom palántákat minél nagyobb közönség megismerheti, és termését megkóstolva felejthetetlenné válik utánozhatatlan ízvilága, mindamellett, hogy nagyon egészséges.

A Cegléd tájfajta lassabb növekedésű az elején, de később sűrű bokorrá képes válni, erős szárképződés mellett, annyira, hogy kötözésre nincs is szükség. Termése sárgás – narancsos színű, könnyű megkülönböztetni az egyéb tájfajtáktól. Vékony héjú, nyersen ropogós, édes ízű, zamata mediterrán jellegű ízvilágra emlékeztető.

A Máriapócs tájfajta a kertészkedők kedvence lehet, mivel erős szárú, gyorsan növő fajta, és a gombabetegségeknek rendkívül jól ellenáll, mindamellett, hogy folyamatosan terem. Főleg friss fogyasztásra ajánlott.

A Fadd tájfajtát ha kiültetjük a kertbe, akár kétméternél magasabbra is képes megnőni, ha megfelelő az időjárás. Vastag szár jellemzi, és egészen október végéig virágzik, és terem. Lilás – rózsaszín termésű, édes ízű, de vékony héja miatt könnyen reped, ezért inkább friss fogyasztásra ajánlják.

A Cegléd, Fadd és Máriapócs fajták júliusban érnek, a Tolna pedig augusztusban. Nagyra növő termése, kellemes íze miatt nagyon népszerű, bár főleg befőzésre ajánlják, magas létartalma miatt, de mindemellett szendvicsekbe, salátákba is kiváló – írja a Biokutatas.hu

Fotó: PixabayCímkék: paradicsom, palánta
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Innovatív design és jobb kilátás: hat új FL C homlokrakodó az ...

A CLAAS új generációs, rendkívül innovatív, jelentősen továbbfejlesztett kényelmi és teljesítményjellemzőkkel ...