TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Akár halálos is lehet, ha ezzel a baktériummal szennyezett az élelmiszer

Akár halálos is lehet, ha ezzel a baktériummal szennyezett az élelmiszer

Hírek - 2023.05.15

Időről-időre felbukkan a híradásokban, hogy Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszert vontak ki a forgalomból. Tekintsük át, hogy miért is kockázatos ezeknek a termékeknek a fogyasztása.

A kórokozó az élelmiszereinkben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. Az egészséges szervezetben igen gyakran nem idéz elő tünetet, azonban a legyengült esetében teljességgel más a helyzet. Szintén veszélyes, ha csecsemők, idősek vagy várandósok találkoznak ezzel a baktériummal.

A környezetünkben tulajdonképpen bárhol előfordul.  Fertőzött állatokkal, takarmánnyal, talajjal, élelmiszerrel, ha közvetlenül érintkezünk, akkor a veszély jelen van, hogy magunk is fertőzötté válunk.

Sokan nem tudják, de a Listeria baktérium a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, így minden hűtést igénylő, 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer kockázatos lehet, különösen az

  • azonnali fogyasztásra kész (Ready-to-eat, RTE) élelmiszerek;
  • nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült termékek;
  • lágysajtok (feta, brie, camembert stb.);
  • nyers húst tartalmazó ételek, húskészítmények;
  • nyers halak, füstölt lazac;
  • nyers zöldségből készült saláták.

Az első tünetek már a fogyasztást követő napon felléphetnek, de akár egy hét is eltelhet, mire panaszok jelentkeznek. A betegség súlyosabb változatánál a lappangási időszak a fogyasztást követő 90 napig is eltarthat.

Az általános tünetei a láz, a hányás, a hasmenés, a fejfájás. Emiatt sokszor nehéz megkülönböztetni egyéb élelmiszer-fertőzésektől. A kialakult betegségnek – főként a várandós nők körében – igen súlyos következményei lehetnek.

Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőzése is előfordulhat. Az esetek 20–30 százalékában a betegség akár halállal is végződhet.

Mit tegyünk, hogy mindezt elkerüljük? Ne fogyasszunk állati eredetű élelmiszert nyersen, a Listeria monocytogenes hőkezelés hatására ugyanis elpusztul. Az ételeket alaposan süssük át, legalább 2 percig.  Hűtést igénylő élelmiszereket legfeljebb 5 napig tároljon. Ez vonatkozik a megmaradt ételekre is.

Ne hűtsük túl a hűtőt! A hűtő hőmérséklete ne haladja meg a 4 °C-ot. Mivel a Listeria baktérium jól tűri a hideget, a 4 °C felett hőmérséklet már kedvező az elszaporodásához.

(Forrás: Nébih – Fotó: PDPhotos/Pixabay)

Címkék: veszély, fertőzés, halál, listeria, baktérium, szennyezés, élelmiszer, hűtőszekrény
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A magyar fogyasztók aflatoxin terhelését vizsgálták a Nébih ...

A Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös projektben vett részt: „A ...