TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Bemutatkozott az új Valtra Q széria

Bemutatkozott az új Valtra Q széria

Gépszemle - 2022.10.27

Kapuváron, Regölyön, Kunszentmártonban és Hajdúböszörményben mutatta be szántóföldi megoldásait és az új Valtra Q szériát a Valkon 2007 Kft. A részt vevő gazdák ki is próbálhatták a finn traktormárka legújabb konstrukcióját, amit kiemelkedő paraméterei miatt csak „fenevadként” emlegetnek.

A bemutatókon Kecskeméti Sándor ügyvezető köszöntője után több gépkapcsolatot is prezentáltak a Valkon munkatársai a gyakorlatban, továbbá betekintést nyerhettek a gazdák a Valtra Connect telemetriai rendszerbe és a cég által kínált, precíziós gazdálkodásban is alkalmazható megoldásokba. 

Sági Zsolt szervizmérnök a telemetriai rendszerről elmondta: a Valtra Connect használatakor nem csak a traktor útvonalát követhetjük, hanem lekérhetjük a napi üzemóraszámot, üzemanyaghasználatot, átlagfogyasztást is. Amennyiben szeretnénk, a rendszer az esedékes szervizek előtt emlékeztető üzenetet küld. Csökkenthetjük vele szervizköltségeinket is, mivel az esetleges meghibásodáskor a hibakódot azonnal továbbíthatjuk a szervizesünkhöz, aki így még felkészültebben tudja megkezdeni a javítást. A hibakódok történetét is visszanézhetjük, így következtetéseket vonhatunk le a jobb traktorüzem kihasználása érdekében. A Valtra Connect gyakorlati bemutatására Valtra G105 Versu traktoron került sor, ami Samson SP 15-ös szervestrágyaszórót üzemeltetett.  

Bemutatkozott az új Valtra Q széria

Bárth Gábor termékmenedzser a Kramer KT276-os teleszkópos rakodógépről beszélt, kitérve a Kramer széles modellválasztékára, telemetriai rendszerére is.

Az AGCO cégcsoporttól Horváth János precíziós gazdálkodási menedzser felvázolta a Valtra traktorokon alkalmazott automata kormányzás, a szakaszvezérlés, változó dózisú kijuttatás és az isobusos munkagépvezérlés megoldásait.

Jócsák Attila a Valtra G széria Versu felszereltségét és a gyári homlokrakodó előnyeit ismertette, Dobos Péter pedig a Samson SP 15-ös szervestrágya szórót mutatta be. A trágyakijuttás dán specialistájának legkelendőbb típusa a bemutatott SP széria, mely 9, 11, 12, 15 és 17 köbméteres változatokban érhető el.

Ezek után következett a Valtra teljesen új Q szériájának bemutatkozása. A két Q305-ös modellt először Tellus 7730-30-as talajlazítóval, majd Regent TITAN 180M-6 váltvaforgató ekével próbálhatták ki a bemutatók résztvevői. A Q széria nagyobb gazdaságok számára lehet ideális választás 230-305 lóerő tartományban. Főként talajmunkákban, nagyobb vetőgépek üzemeltetésében, szállításban gazdaságosan üzemeltethető erőgép. A T és S széria közé illeszkedő Q széria 7,4 literes Agco Power erőforrással és Agco fokozatmentes váltóval szerelt. Az automatikus motorfordulat és sebességváltó-áttétel mindig ideális motorfordulatot tart, így érve el a leggazdaságosabb működést. A 9,2 tonnás alaptömeg (felsúlyozva körülbelül 12,5 tonna) és a hosszú tengelytáv ideális teljesítmény/ tömeg arányt kínál, a kerekekre folyamatosan leérkezik a kívánt vonóerő. A légrugós Aires mellső hídrugózás a legnagyobb kényelmet kínálja évtizedek óta, ez a nagy és tágas fülkével kiegészülve verhetetlen páros, legalábbis, ami a komfortot illeti. A kezelőfelület a korábban többszörösen díjnyertes SmartTouch kartámasz, mely a magyar gazdák visszaigazolása alapján is egyszerűen használható és jelentősen csökkenti a munkaterhelést.

Bemutatkozott az új Valtra Q széria

A magyar gyártmányú Tellus lazítók közül a maximálisan 70 cm munkamélységű, 7 késes modellel dolgozott a Valtra. Az oldalkésekkel és „cápauszonnyal” szerelt kések íve ideális, mivel minimális vonóerőigény mellett a teljes talajszelvényt megmunkálja: a talaj porozitását növeli és oldalirányban is kifejti repesztő hatását.

A Regent TITAN 180M6 6 fejű váltvaforgató vario eke fogásszélessége 33 és 58 centiméter között fokozatmentesen állítható a traktorfülkéből. Gerendelye 180x140 mm keresztmetszetű, 10 mm vastag finomszerkezetű acélból készül, így terhelhetősége 370 LE-ig terjed.

A bemutatók itt nem értek véget, a megjelent érdeklődők közelebbről is megtekinthették a gépeket, melyeket kipróbálhattak a gyakorlatban is. A Valkon Kft munkatársai testközelben is megmutatták az érdeklődőknek a monitorok beállításait, menürendszerét.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: valtra q széria, valkon kft., bemutató, agco, traktor
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mezőgazdasági inputok forgalma – több műtrágya, kevesebb ...

Hetvenhárom százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz 2024 I–III. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos ...