TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Lemken Steketee sorközművelő kultivátorok

Lemken Steketee sorközművelő kultivátorok

Gépszemle - 2023.06.01

A német Lemken 2018 nyarán jelentette be a holland Steketee felvásárlását, és ezzel a mechanikai gyomirtás terén jelentős termékportfólióra tett szert. A kameratámogatott járműirányító rendszerrel felszerelt munkagépek intelligens, hatékony és elképesztően pontos munkavégzésre képesek.

Az EC-Weeder sorközművelő kultivátor többféle változatban érhető el, számos inter-row és intra-row (soron belüli és soron kívüli) szerszám közül választhat. A hidraulikusan kezelhető paralelogramma elemek lehetővé teszik a szakaszvezérlést és a változó talajviszonyokhoz való rugalmas alkalmazkodást. Az EC-Weeder opcionálisan IC-Light kameravezérlővel szerelhető fel a még pontosabb munkavégzés érdekében. A kultúrnövénynek legalább 2 cm átmérőjűnek kell lennie ahhoz, hogy a kamera felismerje.

Lemken Steketee sorközművelő kultivátorokAkár 2 cm-re is megközelíthetjük a kultúrnövényt

45/50/60/70/75 cm-es sortávok

150/180/200/210/225 cm-es nyomszélességek

3–6 m közötti munkaszélességek

Típusváltozatok

EC-Weeder 5 
80×80 mm-es profilkeret

EC-Weeder 5 V 
 80×80 mm-es profilkeret + párhuzamos kormánykeret + IC-Light kameravezérlő

EC-Weeder 7
100×100 mm-es négyszögletű keret

EC-Weeder 7 V
1 00×100 mm-es négyszögletű keret + párhuzamos kormánykeret + IC-Light kameravezérlő

EC-Weeder 8 
120×120 mm-es négyszögletű keret

EC-Weeder 8 V 
120×120 mm-es négyszögletű keret + párhuzamos kormánykeret + IC-Light kameravezérlő

A V a beépített párhuzamos kormánykeret rövidítése.

A munkaszélességtől függően az alapkeret merev vagy összecsukható, és kellően stabil méretezésű. Rá van erősítve a paralelogramma elemekkel ellátott profilkeret.

Lemken Steketee sorközművelő kultivátorokAz alapkeret munkaszélességtől függően összecsukható

A párhuzamos kormánykeret forgatótartománya maximum 20 cm jobbra és 20 cm balra. Ha kiemeljük az EC-Weedert, a sorközművelő automatikusan a traktor mögött, középre áll be. Itt a támasztókerekek lehetővé teszik a vezetést nyitott alsó kormánystabilizátorokkal, ami megakadályozza a mozgás átvitelét a traktor és a kormánykeret között. Opcionálisan két vagy négy támasztókerék kapható, két változatban (acélkarimás vagy gumi).

Profilkeret a rugalmas sortávolságokhoz: az elemeket a 80×80 mm-es profilkeretre rögzítik az erős szorítócsatlakozókkal, így könnyen mozgathatók és különböző sorszélességek érhetők el. A komponensek elöl és hátul is a profilkeretre rögzíthetők, ami sokkal rugalmasabbá teszi az olyan komponensek rögzítését, mint a támasztókerekek vagy a kapák.

Lemken Steketee sorközművelő kultivátorok

Basic elem könnyű talajokhoz és kisebb kultúrákhoz, 15–50 cm sortávolságokkal. Feszítőrugó tartja a megfelelő felfekvő nyomást a szerszámok megfelelő munkamélysége érdekében, ami fokozatmentesen állítható a mélyvezető kerékkel. A keretmagasság 70 cm.

Lemken Steketee sorközművelő kultivátorok

Combi elem közepes és nehéz, 20–80 cm sorközű talajokhoz. Alaptartozékként karbantartásmentes, golyóscsapágyas paralelogrammával felszerelt. A vezérlés IC-Light terminállal vagy bármilyen ISOBUS-terminállal történik. A Combi elem rövid változatban (max. 3 késtartóval) vagy hosszú változatban (max. 5 késsel) kapható. A szerszámok munkamélysége a skálabeosztás alapján fokozatmentesen állítható a mélyvezető kerékkel. A keretmagasság 70 cm. Gyors és egyszerű szerszámbeállítás az EC-Space segítségével.

Lemken Steketee sorközművelő kultivátorok

Lemken Steketee sorközművelő kultivátorok

Szerszámok

A kapálószerszámok elvágják a gyom talaj feletti részét, kitépik és betemetik. A talajviszonyokhoz igazodva különböző kapákkal kaphatók:

– lúdtalp kapák rugós szárakon (robusztus szerszám köves talajokhoz, akár 4 cm mély megmunkáláshoz)

– „A” profilú kapa merev szárral (pontos szerszám kőmentes talajokhoz, nagyon sekély megmunkálás, a kultúrnövényt akár 2 cm-re közelíti meg)

– „A” profilú kapa rugós szárral (pontos szerszám köves talajokhoz, a kultúrnövényt akár 3 cm-re közelíti meg)

– „L” profilú kapa merev szárral (pontos szerszám kőmentes talajokhoz és fiatal, kisméretű kultúrnövényekhez, a kultúrnövényt akár 2 cm-re közelíti meg)

– „L” profilú kapa rugós szárral (pontos szerszám köves talajokhoz, a kultúrnövényt akár 2 cm-re közelíti meg)

képek, sorrendben: Lúdtalp / A merev / A rugós / L merev / L rugós

Védőszerszámok

A védőszerszámokat főként a rugós száron lévő vágókésekkel és a lúdtalp alakú kapákkal kombinálva használják, hogy védjék a kultúrnövényeket a kapák általi betemetéstől:

– fogazott védőtárcsák a Combi elemhez (kiemelhető)

Lemken Steketee sorközművelő kultivátorok
 

– kis védőtárcsák a Basic elemhez

Töltögetőszerszámok

A gyomok betemetését végzik a kultúrnövénysoron belül (intra-row):

– töltögetőkapa a Combi elemhez

Lemken Steketee sorközművelő kultivátorok
 

– töltögetőtest a Combi elemhez

Boronák

A boronák a fiatal gyomot kiszakítják a földből, és eltávolítják a talajt a kihúzott gyom gyökeréről, így megakadályozzák az újbóli növést. A Combi elemhez használható, 8 vagy 12 fogas változatokban (max. 50 cm, illetve max. 75 cm sorszélességig).

Lemken Steketee sorközművelő kultivátorok

Ujjas kapa

Az ujjas kapa eltávolítja a gyomot a kultúrnövénysoron belül (intra-row), a kultúrnövények közül a gumiujjak segítségével. A gyomot levágja a gyökeréről és elsodorja a sorból. Acél hajtócsillag hajtja. Felhajtható, ha nem használják.

Lemken Steketee sorközművelő kultivátorok

IC-Light intelligens és pontos kameravezérlés

A Steketee speciálisan az EC-Weederhez és az EC-Steerhez fejlesztette ki az IC-Light kameravezérlőt. Három fő komponense a kamera, a terminál és a párhuzamos kormánykeret, amelyek éjszaka is lehetővé teszik a fáradtságmentes, precíz munkát. A rendszer átveszi a sorközművelő irányítását a sorok között, és ezzel minimalizálja a terménykárt. A kameraképeken kívül az adatokat szögérzékelő, sebességérzékelő és kiemelésérzékelő rögzíti, így különlegesen pontos a kormányzás.

Lemken Steketee sorközművelő kultivátorok

Lemken Steketee sorközművelő kultivátorok

Lemken Steketee sorközművelő kultivátorok

 A kamera 1–5 növénysort ismer fel. Felismeri a zöld színárnyalatokat és az RGB-színspektrumot. Tanulási funkcióval is rendelkezik az adott kultúrnövény specifikus színárnyalatainak felismeréséhez. Optimális sorvezetés nagyon erős árnyékolás, valamint túlexponált és alulexponált képek esetén is. A kultúrnövényt akár 2 cm-re megközelítve kapálja ki a gyomokat. Max. 15 km/h menetsebesség. Opcionálisan LED-es munkafényszóró, illetve második kamera érhető el az optimális sorvezetéshez.

Lemken Steketee sorközművelő kultivátorok

A terminál intuitív kezelése és az egyértelmű szimbólumok megkönnyítik az IC-Light kamera beállítását. Az élő vagy digitális nézet közötti váltással a kamerabeállítások optimálisan alkalmazkodnak és a körülményekre optimalizálhatók. A két kamera közötti váltás is azonnal, egyetlen kattintással történik.

Lemken Steketee sorközművelő kultivátorok

Az EC-Steer párhuzamos kormánykeret megkönnyíti a gép irányítását. A segítségével minden sorközművelő kultivátor felszerelhető kormányrendszerrel, joystickkal és az IC-Light kameravezérlővel.

Kapcsolat

Lemken Hungária Kft.

Póczik Balázs értékesítési vezető

tel.: +36 (30) 748-5380

e-mail: poczik@lemken.com

web: lemken.comCímkék: lemken, steketee, sorközművelő, kultivátor
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vertikális farmok® – Így érhetsz el 239-szer nagyobb hozamot

A hazai precíziós gazdálkodás pozícióinak erősödését, technológiai fejlődését és elterjedését mutatja, hogy az ...