TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,64
USD: 358,53
CHF: 395,07
GBP: 449,24
Hirdetés
Holisztikus rendszerben gondolkodik a Horsch – Gépeinkkel hozzájárulunk az egészségesebb talaj- és emberi élethez is

Holisztikus rendszerben gondolkodik a Horsch – Gépeinkkel hozzájárulunk az egészségesebb talaj- és emberi élethez is

Vető- és talajművelő gépek - 2022.03.16

A növénytermesztésnek muszáj változnia. Egyre több helyen kerül napvilágra, 
hogy a helytelen talajművelés és növénytermesztési technológiák alkalmazásával 
mekkora mennyiségű talajt veszítünk évente, és mennyit csökken a talajok 
szervesanyag-tartalma. Szétesik az, amiből élünk.

A nagyipari növénytermesztéssel
 is lehet egészséges élelmiszert előállítani. Lehet, hogy egy kicsit drágább lesz, 
de a hosszú és egészséges életre vágyó társadalom ezt a felárat meg fogja fizetni. Amennyiben nem az élelmiszer árában, akkor a gyógyszertárban és az orvosnál. Élelmiszerben megfizetni „olcsóbb” lenne.

Tarlóhántás mint alapművelés

h1jpg

Terrano GX – tarlóhántás

A talajművelés esetében kezdjük az egészet a tarlóhántásnál. Az aratás után nagyon sok termelő talál kifogást, hogy miért nem végezzük közvetlenül a kombájn nyomában a tarlóhántást. Amikor a tarlót elhagyta a kombájn, akkor a legalkalmasabb 
a felszín a műveléshez. Néhány nap elteltével már kiszárad, és 
a sekély művelés közben is nagy rögöket szaggatunk ki. A sekély tarlóhántást végezhetjük könnyű gyorstárcsával, vagy abban az esetben, ha egyengetni kell, akkor szántóföldi kultivátorral. 
Az egyengetés a kultivátor kapái által szállított föld hatására történik. Minél több gerendelyes a szántóföldi kultivátor, annál több ideig viszi magával a földet és egyenget, illetve teríti a szalmát.

h3

Sekély teljes átfedésű művelet MulchMix kapával

Az egyik legközismertebb és univerzális Horsch szántóföldi kultivátor a Terrano. A három- vagy négygerendelyes kultivátorral már 3-5 cm mélyen teljes átfedéssel tudunk dolgozni. Egyenlőtlen talajfelszínek esetében a tarlóhántásnál két lehetőségünk van. Egyik, hogy olyan mélyen dolgozunk, hogy mindenütt teljes átfedés legyen, ez azt is hozza magával, hogy az első menetben mélyebb lesz a művelet, mint amilyennek lennie kellene. A másik, hogy maradunk az 5 cm mélységnél, de ekkor lesznek olyan helyek, ahol a kapák éppen csak karistolják a felszínt. A lehetőségek közül érdemes ott, abban a pillanatban választani, hogy minél kevesebb kárt okozzunk. Az egyengetéshez ezenkívül még a művelés irányát is meg kell határozni. Azt szoktuk mondani, hogy 15-20 fokos szögöt fogjunk a vetési irányra. Ez abból is adódik, hogy minél kisebb sarok maradjon, így könnyebb lesz a végén kiforogni, és gyorsabban is végzünk egy parcellával. Azonban az igazi egyengetést akkor tudjuk elérni, ha a tarlóhántás 
45 fokos szögben halad a vetési irányra egyik irányban, míg a tarlóápolás ugyancsak 45 fokos szögben, csak ellenkező irányban, így egymáshoz képest derékszögbe kerül a két művelet. A régi ágyekével történt szántások barázdái és bakhátai csakis ezzel 
a módszerrel tüntethetők el gyorsan és hatékonyan.

h2jpg

Egyengetés és egyenletes talajfelszín, lezárás SteelFlex hengerrel

Tarlóápolás

A mélyítési műveleteket végezzük a fokozatosság elve alapján. Ez kötött talajokon még fontosabb, mint a könnyen művelhetőkön. Az egészséges talaj védelme, illetve visszaállítása érdekében, amennyiben lehet, az árvakelést minél hamarább mechanikusan dolgozzuk be a talajba. A Terrano GX kultivátorra a henger mögé gereblyét is lehet tenni, aminek több dologban is szerepet adhatunk. A tarlóhántásnál szalmaterítés esetében, amennyiben rövidre vágtuk a tarlót, és apró a szecskázás, csak nem sikerült jól a terítés. Magas tarlón és hosszú, rossz minőségű szecskázás esetében csak kínlódni fogunk. A tarlóápolásnál pedig a lehengerezett felszínt megkaristolja, és a kivágott gyomokat, árvakelést a talajfelszínre húzzuk, így kisebb az esélye annak, hogy életben maradjanak. Néhány óra napsütés, és a gyomok elfonnyadnak.

h4

 Terrano GX – kora tavaszi magágykészítés

A Horsch Terrano GX-ben sokféle lezáróhengert találunk. 
A talajok szerkezetének legmegfelelőbbet válasszuk, illetve optimális az lenne, ha a termelők akár kétféle hengerbe is beruháznának. Ezt ahhoz lehet hasonlítani, mint hogy az autókhoz manapság télen kötelező a téli gumi, nyárra pedig a nyári gumit tesszük fel. A Terranónál sem mindegy, mit csinálunk. Sekély tarlóhántás, mély alapművelés vagy éppen magágykészítés, és itt is meg kell különböztetni a tavaszit az őszitől.

h5

Terrano – alapművelés kukoricatarlón

A széles palettáról így tehát ki lehet választani a mindenkori művelethez legoptimálisabb hengert. A sekély tarlóhántáshoz és tarlóápoláshoz, illetve az alapműveléshez kötött talajon jó lehet a StellFlex, a magágykészítéshez a Dupla RingFlex, vagy egy másik kombináció a laza, könnyen művelhető talajokhoz 
a RingFlex és az OptiCover kombináció. A lényeg, hogy mindig azt tartsuk szem előtt, hogy amikor elhagyjuk a földet, akkor magágyminőségű felszínt hagyjunk magunk mögött.

Az utóbbi időben egyre többet hallani, hogy egy bizonyos totális gyomirtó káros, és bekerülve az állati, illetve emberi szervezetbe miket tud okozni. Ezenfelül a talajéletet is csökkenti, 
a baktériumokat elpusztítja. Ezt elkerülendő lehet és kell használni a talajművelésnél és a feketén tartásnál a különböző szántóföldi kultivátorokat. Amikor már a felszínt egyenesre kivasaltuk, akkor a kultivátoron a MulchMix kaparendszer helyett használhatjuk a TerraCut kapát is. Ezzel az eszközzel nagyon sekélyen, kevés mozgatással teljes átfedéssel lehet dolgozni, így a kapillaritás megszüntethető, kevesebb nedvesség vesztése mellett.

h6jpg

Terrano és Partner – talajművelés és műtrágyázás

Mechanikus gyomirtás

A mechanikus gyomirtás egyre nagyobb teret hódíthat, érdemes rákészülni. Attól a pillanattól kezdve, hogy az okostelefonon a világ „össze van kapcsolva”, bármelyik szegletén történjék bármi, arról néhány pillanat múlva már értesülhetünk. Így az egészségesebb életről, az egészségesebb táplálkozásról is bárki információhoz juthat, és arról is, hogy mit, ki, mikor és hol ront el a rendszerben. Az csak megint idő kérdése, fáziskésés, hogy a felvásárlók mikor kezdenek differenciálni a különböző termékek között. A digitalizáció átok és egyben lehetőség is. Amennyiben csak kötelezettség teljesítésére kell használni, macera. Abban a pillanatban, hogy bizonyítani tudunk valamit vele, és ebből előnyünk származik, a macera mellett hasznot is hoz, így azonnal más szemmel tekintünk rá. Mit tudunk vele bizonyítani? Például, hogy hova mit használtunk és mennyit. Amennyiben ezt úgy oldjuk meg, hogy a kijuttatott szer mennyiségét és helyét beolvasta a rendszer és egyből feljuttatta a felhőbe, akkor már nincs lehetőség a véletlen elírásra. A papírról való bevitelnél lehet „korrigálni”, itt nem. Ez lehetne például akár egy jövőbeni biztonsági rendszer, és aki ebben együttműködik, a terményért magasabb árat kaphat, mert azt magasabb áron lehet továbbértékesíteni, mert lesz, aki meg tudja fizetni.

A talajművelésnél látjuk, hogy mennyi szerves anyag hiányzik a földekről. Mindenki egyetért abbban, hogy jó lenne valahogy pótolni. Ennek tükrében a bioerőműveket, ahol szalmát égetnek, be is lehetne zárni. Ezenfelül a talajéletet kellene előmozdítani. Akár a talajművelés során baktérium kijuttatásával, amivel pótolhatjuk a káros műveletek folyamán megfogyatkozott számukat. És a takarónövények használatáról se feledkezzünk meg. 
Az alapművelés folyamán akár augusztus végén vagy szeptember elején kijuttatott takarónövények kikelnek és az ősz és korai tél folyamán fejlődnek. Figyeljünk arra, hogy télen elfagyó növényeket használjunk, amennyiben könnyebben szeretnénk boldogulni. Valamikor a tél folyamán a fagyos talajon egy késhenger segítségével ledolgozva, tavasszal a vetés előtt sok esetben még talajművelésre sem lenne szükség, legfeljebb egy ultrasekély műveletre.

Nem szabad, hogy az egészségesebb élelmiszer előállítása költségesebb legyen, csak a vissza kellene nyúlni a gyökerekhez, mind a növényi gyökerekhez, mint az iskolapadban hallottakhoz.

 

Szász Zoltán
+36 30 743-0302

 

horsch logo min

 

 

Címkék: növénytermesztés, kultivátor, gyomirtás, tarlóhántás, Terrano GX, henger, SteelFlex, tarlóápolás, mechanikus gyomirtás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Visszatekintés, a napraforgó-termesztés növényvédelmi ...

Fontos szántóföldi növényünk a napraforgó, jelentősége egyaránt alapul a vetésterülete méretén, valamint azon, ...