A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

A Lemken vetőgépének most már papírja is van arról, hogy jó

A Lemken Azurit 9 szemenkénti vetőgép 70 százalékkal nagyobb tenyészterületet biztosít egy-egy növény számára, ami számottevő előnyt jelent a fejlődésük során, és biztos hozamnövekedést garantál.

A Lemken vetőgépének most már papírja is van arról, hogy jó


Az „ekespecialista” Lemken több éve piacon lévő, egyre népszerűbb Azurit 9 szemenkénti vetőgépe 4-, 6- és 8-soros, 75 cm-es sortávolságú kivitelben kapható. Forradalmi innovációja a DeltaRow maglehelyező eljárás, amely szimpla sorok helyett két, egymástól 12,5 cm távolsággal eltolt részsorból áll.

Mindez 70 százalékkal nagyobb tenyészterületet biztosít az egy sorba történő vetéshez képest, ami több vizet, tápanyagot és napfényt, valamint jobb gyomelnyomó képességet jelent a növény számára. A trágyasáv kihelyezése a DeltaRow-n belül, a gyökérszint alatt történik. Az Azurit jelenleg kukorica, szójabab és repce hatékony és nagy pontosságú vetését teszi lehetővé, akár 15 km/h munkasebességgel.

Lemken Azurit 2

Az Azurit 9-est a közelmúltban az Osnabrücki Egyetem tesztelte, különös figyelmet fordítva a DeltaRow maglehelyező eljárásra. Az alsó-szászországi felsőoktatási intézmény is egyértelműen a pozitív hatásokat tudta megerősíteni, ami a régióban leggyakrabban alkalmazott 8 mag/négyzetméteres kukoricavetési rátánál is megmutatkozott.

Itt 4,5 százalékos hozamnövekedést regisztráltak, valamint 8,2 százalékost a laktációs (tejtermelésre fordított) nettó energia (NEI) esetében, 7,9 százalékos emelkedést a metabolizálható energiatartalom (ME) tekintetében, és 5,4 százalékos növekedést a gázhozamban. A kísérletet 2020 tavaszán hajtották végre Borken település közelében, Észak-Rajna-Vesztfália tartományban.
Címkék: vetőgép, vetés, kukorica, Lemken, teszt, Azurit, szemenkénti vetés