A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Egy izgalmas gép, nagy 
termésre törekvő gazdáknak

Vetés 
a Horsch FocusszalNagyon sok helyen, ahol nagy területen és nagy hozamokkal termesztenek repcét, igen kedvelt vetőgép a Focus. Vegyük górcső alá, mit is tud ez a gép, 
és nézzük meg, hogy milyen elemek alkotják.

Egy izgalmas gép, nagy 
termésre törekvő gazdáknak


Sokan hallottak róla vagy láttak már sávművelő StripTill gépet. Ezek a gépek általában a gyér soros növényeknél (kukorica) a sorok alá lazítják a talajt, műtrágyát juttatnak ki, és később ezen sávok fölé kerül a vetőmag. A Focus és a hagyományos StripTill munkagépek között az a különbség, hogy míg a StripTillnél általában több hónap telik el a talajművelés és a vetés között, addig a Focusnál néhány másodperc. Ezért nem mindegy, hogy milyen talajról van szó, és milyen előtte a talajművelés, valamint a kapák formája!

1b focus 6 td mutragya lehelyezese a muvelesi melysegbe

Műtrágya lehelyezése a művelési mélységbeMűtrágya lehelyezése a művelési mélységbeFocus 6 TD-ve

 

3 sekely mutragya kijuttatas vagy zoldtragya nagy magvak

Műtrágya-kijuttatás sekélyen vagy zöldtrágyázásnál nagy magvak kijuttatása

A laza talajokon elég egy sekély rövidtárcsával végzett talajművelés, ám minél nehezebb a talaj, annál mélyebben kell a vetés előtt dolgozni. Miért? A kapák mögött a földnek vetőmagágy-minőségűnek kell maradnia! Vetés előtt a laza földeken, ahol a kapa nem hoz fel nagy hantot, elég a sekély művelés is, illetve olyan kapát szoktunk használni, amelyik nagyon kis mennyiségben, de hoz földet a mélyből, ugyanis ha egy kevés nyers talajt felhozunk, akkor még jobb lehet a csírázás. Az LD kapa tökéletes erre a feladatra. Ezzel a rendszerrel még a direkt vetést is el lehet végezni. A nagyon agyagos, nehéz talajokon több a vetés előtti talajmunka, és az ULD kapa az ajánlott, amely a mélylazítókhoz hasonlóan nem hoz a föld felszínére hantot.

2 uld kapa nem hoz a felszinre nagy hantokat

Az ULD kapa nem hoz felszínre hantokat

Minden kapa nyomában egy gumikerék halad, amely biztonságosan lezárja a barázdát, visszatömöríti a talajt, és utat képez a vetőcsoroszlya számára. A Focusszal történő munka már a zöldítésnél elkezdődhet, ugyanis van olyan termelő, aki a lóbabot a kapa mögött juttatja ki, és az apró magvakat a vetőcsoroszlyán. A lóbab mélyebbre kerül, biztonságosan csírázik és kikel, az apró magvak pedig sekélyre kerülnek, ahonnan úgyszintén kikelnek. A repcevetésnél a kapáknál történik a műtrágyázás és a kapák nyomában a vetés, így a repce karógyökere ellenállásmentesen tud fejlődni! A szalmát pedig a kapák félretolják a vetési síkból, így még jobb a csírázási arány!

6 focus es maestro 8 cc kukorica vetesben

Focus és Maestro 8 CC kukoricavetés közben

A Focus vetőgépnek olyan változata is van, amelyre egy három ponton keresztül a szemenkénti Maestro vetőgépet tudjuk rátenni. Ezzel a kapcsolattal a tavaszi kapás növényeket és a repcét is el tudjuk vetni. Ezenfelül a déli régiókban a korai aratás, például árpa után a rövid tenyészidejű napraforgót is közvetlenül a tarlóba lehet egy menetben vetni.

4 tokeletes keles mulcsvetesben

Tökéletes kelés mulcsvetésben

 

5 a kikelt novenyek optimalisan fejlodnek

A kikelt növények optimálisan fejlődnek

A repce vetése a Focus-Maestro gépkapcsolattal még igen nehéz talajokon is nagyon jól működik, mivel a Maestro rögterelői a vetési sávot tisztára varázsolják, és így azt lehet mondani, hogy az összes vetett mag kicsírázik.

8 a maestro a kapak nyomaba helyezi a vetomagot

A Maestro a kapák nyomába helyezi a vetőmagot

 

9 dolgoznak a reterelok tiszta rog es szalmamentes vetessavot biztositanak

Dolgoznak a rétegelők, tiszta, rög- ésDolgoznak a rétegelők, tiszta, rög- ésszalmamentes vetéssávot biztosítanak

A Focus nagy, osztott tartályából kétféle műtrágyát lehet kijuttatni, egyet a kapák mögé-alá, a másikat a Maestro műtrágyázó csoroszlyáin keresztül a sor mellé-alá. A vetőbarázdába mikrogranulátumot is lehet helyezni a mag mellé, ami lehet starter mikroműtrágya vagy talajfertőtlenítő. A 2018-as száraz ősz ellenére a jól elvetett repce szépen kikelt és meg tudott erősödni. 2019 februárjában már közel 40 cm mély gyökérzettel találkoztunk, és március vége felé az állomány közel volt ahhoz, hogy a 75 cm-es sorközt beborítsa.

10 februari repceallapot

A repce állapota februárban

 

11 marcius vegefele meg 1 2 hetes a 75 cm sortavbol nem latszik ki semmi

Március vége felé, még 1-2 hét, és a 75 cm-es sortávolságból nem látszik semmi

A Focus-Maestro kombinációban vetett repce aratásban igen kellemes meglepetést szerzett, ugyanis 5 tonna feletti volt a hektáronkénti termése. Ez betudható annak is, hogy a karógyökerek ellenállásmentesen tudtak fejlődni, a tápanyag ott volt közvetlen közelben, és intenzív volt a bokrosodás.

7 focus 12 50 td korai aratas utan direkt vetes

Focus korai aratás után

A Focus nagyon intelligens vetőgép, amelyet ha a termelő jól használ ki, akkor kevesebb munkamenettel biztonságosabb kelést és nagyobb termést tud elérni.

Tökéletes repcetechnológia – Focus.

 

Szász Zoltán
+36 30 743 0302


Címkék: vetőgép, vetés, Horsch, kapa, Focus