A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
AgroMashExpo
Corteva 2023 jan TEFLIX

Kis hírek a nagyvilágból

Növénytermesztés - 2016.06.04

KukoricafagykárA tavasz közepén több térségben is fagykárt szenvedett a kukorica.

Kis hírek a nagyvilágból


kishír1Fagykárt szenvedett kukorica a fagy után öt nappal

 

Mint Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta: a késői fagy okozta sérülésből többségében képesek lesznek regenerálódni a növények, azokon a területeken lehet nagyobb gond, ahol rossz minőségű vetőmag került a földbe, vagy technológiai hibák fordultak elő vetésnél. Elsősorban Bács-Kiskun, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyékből arról is aggasztó hírek érkeztek, hogy a szőlőültetvényekben és gyümölcsösökben is nagy károkat okozott a későn érkezett hideg időjárás.
„Több kukoricatermő területről kaptunk olyan visszajelzést, hogy a korán vetett egy- vagy kétleveles állapotú kukorica felső levelei elfagytak – mondta Takács Géza. – Amennyiben megbízható, jó minőségű, nagy stressztűrő képességű vetőmag került a földbe és a vetési technológia is megfelelő volt, a fagy feltételezhetően nem érintette a tenyészőcsúcsot, azaz a növény képes a továbbfejlődésre. Ellenkező esetben viszont ezeket a területeket újra kell vetni, ami nagy többletköltséggel jár a gazdák számára.”

 

 

 

Apró léptekkel

kidhír2Az idén húszéves Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA magyarországi és felvidéki partnereivel közösen kísérleti programot indít el Apró léptekkel címmel. A magyar ajkú, szlovákiai kistelepüléseken élő fiatalok egy részének a kis léptékű élelmiszer-előállítás és -értékesítés reális alternatív jövedelemforrás lehet. A program célja, hogy az otthon végezhető mezőgazdasági termelés (elsősorban zöldség-előállítás) és az erre épülő közvetlen értékesítés végzéséhez adjon biztatást, kiindulási ismeretet az ez iránt érdeklődő magyarországi és szlovákiai magyar ajkú fiataloknak. 
A program során kétféle tudás birtokába juthatnak a résztvevők. Egyrészről az alapvető mezőgazdasági, termelési ismeretek megszerzését segítő alapozó tudást kaphatják meg (hagyományos és biológiai növényvédelem, tápanyag-gazdálkodás, agrotechnikai alapismeretek), míg a másik tartalmi elem a magyarországi termelői közvetlen értékesítés gyakorlati tapasztalatainak bemutatása. A programra magyarul beszélő, 18–35 év közötti fiatalok jelentkezését várták (május 17-ig), akik már végzik, vagy szándékukban áll kertészkedésbe kezdeni és a feleslegüket értékesíteni. A résztvevők Szlovákiából és Magyarországról érkeznek, összességében 15–25 fő. A program központi eleme egy képzés 2016. július 30.–augusztus 3. között Fejér megyében, az Úrhidai Gazda Tábor és Bemutató Kertben.

Agritechnica – Thaiföldön is

A nagy sikerű hannoveri kiállítás és vásár népszerűségét meglovagolva jövőre már a thaiföldi Bangkokban is rendeznek Agritechnicát. Szervezője a német DLG társaság mellett a VNU Exhibitions Asia Pacific lesz, amely a bangkoki VIV Asia állattenyésztési kiállítás révén szerzett hírnevet magának. Az Agritechnica Asia nevű eseményt 2017. március 15–17. között rendezik meg, s míg Európában elsősorban a kukorica és a kalászos gabonák termesztésével kapcsolatos innovációkra helyezik a hangsúlyt, addig Bangkokban a rizst, a cukornádat és maniókát (tápiókát) állítják a középpontba.

Manitou bébirakodógép

kishír3Alighanem minden idők legkisebb teleszkópos rakodóját alkotta meg a Manitou. Az MT 420 H Buggy típusú eszköz mindössze 190 cm magas és 149 cm széles, a hossza pedig 367 cm. A kompakt méret nem megy a teljesítmény rovására, hiszen a rakodó akár 2 tonnás terhet is képes több mint 4 méteres magasságba emelni. A fülke az MLT 625-ös típusból való, míg erőforrásként egy 49 LE-s Kubota motor dolgozik a gépben. Az új Manitou rakodót várhatóan 2017 első felében kezdik majd forgalmazni.


Címkék: