A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

AGROmashEXPO–AgrárgépShow 2019 – Omikron

Mindig a közelgő tavasz és a gazdálkodókra váró munkák előhírnökéül szolgál az AGROmashEXPO–AgrárgépShow szakkiállítás, amelyet idén január 23–26. között rendeztek meg a budapesti Hungexpo területén. Négy nap alatt 48 ezer látogató tekintette meg a 350 kiállító termékeit, köztük partnereink újdonságait, amelyekből az AgrárUnió is válogatást készített.

AGROmashEXPO–AgrárgépShow 2019 – Omikron


Omikron: kultivátorok és rövidtárcsák

Az Omikron Kft. ORS-6/3 FM folyékonyműtrágya-szóróval szerelt sorközművelő kultivátora Prémium Oklevélben részesült (Hazai Termékfejlesztési Díj – Gépesítés kategóriában) a szakkiállításon. A 2015 óta gyártott munkagép hatékony fegyver a klímaváltozás okozta terméskiesés ellen, hiszen jelentős veszteségcsökkenés érhető el általa. Egyelőre 600 literes tartállyal kapható, de a tervek szerint már idén megjelenik az 1100 literes változat is, P–100 membránszivattyúval, amely feltöltésre is alkalmas. A szívóágon szívószűrő biztosítja a tisztítást, a beállított mennyiséget nyomás- és mennyiségszabályzó egység felügyeli, a vezérlést pedig Bravo180 komputer végzi. Talajba és lombra juttató szerelvényezéssel is ellátott, s az utóbbi magassága állítható, míg a mennyiség kijuttatása 30–420 literig terjed hektáronként. Az Omikron Kft. két helyszínen végzett alaposabb felmérést, és a tapasztalatok szerint 25-30 százalékos termésátlag-növekedés érhető el a géppel, még száraz időjárás esetén is. A kultivátor előnye, hogy a sor mellé kijuttatott szilárd műtrágya sok esetben már nem tud a növény számára elérhető állapotba kerülni, megfelelően hasznosulni, ám a folyékony műtrágya megoldást jelent erre a problémára. Az 5, illetve 6,4 munkaszélességű gépváltozatok 6, illetve 8 sor egyidejű művelésére alkalmasak.

Szintén újdonság az Omikronnál, hogy az eddig 3 m-es munkaszélességben gyártott rövidtárcsák most már 4, 5, 6 méteres változatokban is elérhetők. A kiállításon a vontatott kivitelű, legnagyobb verziót mutatták be. Az 560 mm-es spanyol Bellota tárcsalapokkal szerelt munkagép levelei közötti osztás 125 mm, s a kompakt tárcsa tökéletesen átművelt, aprómorzsás talajt eredményez 5–15 cm közötti munkamélységben. A tárcsalapok olajban forgó csapágyazása gondozásmentes megoldást jelent, de a gumibakos biztosítás is hosszú élettartamot garantál. Az agresszív behúzási és vontatási szögek biztosítják a megfelelő és eltömődésmentes bekeverést, talajba hatolást, a tárcsalap talajnyomásának minimalizálása mellett. Hátul 600 mm átmérőjű, sárkaparóval szerelt ékgyűrűs henger található.

Szerző: AgrárUnió, Fotó: Omikron

Címkék: kultivátor, rövidtárcsa, AgrárgépShow, AGROmashEXPO, Omikron, Omikron Kft.