TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Minimális művelés, maximális haszon

Minimális művelés, maximális haszon

Vető- és talajművelő gépek - 2019.01.13

SKY MaxiDrill-lel optimális magágy készül, kevesebb energiával A Sky MaxiDrill mulcsvetőgéppel tartott gyakorlati bemutatót a forgalmazó Agri Szerviz Kft. október közepén a Kecskemét szomszédságában lévő Városföldön.

A komáromi székhelyű cég nemcsak egyszerű gépismertetőre vállalkozott a Poly-Fruct Kft. telephelye melletti földterületen, hanem az általuk preferált technológia előnyeit is részletesen ismertették az érdeklődőkkel.

A francia gyártmányú Sky MaxiDrill el­­­sősorban a minimális művelési rendszer (minimum tillage) eszköze, amely a csökkentett menetszám révén bánik kíméletesen a talajjal. „Elöl egy egyengető, bakháttaposó keréksor található, mögötte pedig a földet megművelő, magágykészítő tárcsalapok, majd a tömörítő keréksor. Nálunk ezután helyezkedik el a szállítókerék, míg a vetőegység a gép legvégére került” – mondta 
a bemutatót tartó Szollinger Já­­­nos termékmenedzser. A hosszanti magtartály kérhető osztott kivitelben is, így már műtrágya kijuttatására is alkalmas, míg PRO kivitelben egy 120 literes mikrogranulátum-tartály is tartozik hozzá.

A Sky MaxiDrill esetében könnyen beállítható, milyen mélységre, illetve milyen távolságra kerüljön a magtól a műtrágya. Mivel a művelőegység és a vetőegység között nagy a távolság, nem áll fenn az eltömődés veszélye, és a gép nedvesebb, ragadósabb talajon is jól használható. A széles szállítókerekek süppedősebb talajon lerakhatók, így a rendszer tehermentesíthető, vagyis sárosabb földön is szépen beállítható a vetési mélység. Óriási előnyt jelent a csökkentett menetszám is: normál esetben tárcsázással elvégezzük a magágy-előkészítést, ezt követi a vetés, majd egy újabb fordulóval a műtrágya kiszórása. Rengeteg idő és energia megy el arra, hogy megfelelő állapotba hozzuk a talajt, amelyet a traktorunkkal éppen magunk tapostunk le. A Sky MaxiDrill-lel viszont megspóroljuk a pluszmeneteket, és ez a talajtömörítés szempontjából sem mindegy. További fontos előny, hogy itt a magágykészítést követően rögtön vethetünk, vagyis a talaj megbolygatása után annak csupán a felső 1-2 centimétere szárad ki. „A mag optimálisabb környezetbe kerül, ráadásul a visszatömörítést is elvégzi a gép. A vetéssel egy időben műtrágyát is kijuttathatunk, és ha mázlink van, akkor még az eső is megérkezik, ennél tökéletesebb megoldás tehát nem létezik” – emelt ki egy újabb pozitívumot Szollinger János. Mindeközben hagyományos vetésnél 10–12 centiméteres mélységben lazítjuk fel a talajnedvességet is megtartó tarlót, a jól átforgatott, porhanyóssá tett föld pedig 24 óra alatt lényegében teljesen kiszárad.

A minimum tillage művelési rendszerrel kísérletek tanúsága szerint jóval kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe, mint a szántás esetében, és ez a technológia a talaj élővilágát sem bolygatja meg annyira. Mindenki tapasztalhatja, hogy a terményárak nem nőnek olyan mértékben, mint a termelés bekerülési költségei, az inputanyag, az élő munkaerő, az üzemanyag és a karbantartás, ezért a gazdálkodóknak muszáj valamit tenniük a hasznuk megvédése érdekében. A precíziós gazdálkodás bevezetése megfelelő, ugyanakkor drága megoldás, az Agri Szerviz Kft. ezért a megfontoltabb termelőknek a talajmegújító (minimum tillage vagy no till) gazdálkodást javasolja, hiszen kis beruházást igényel, azonnal megkezdhető, és hosszabb távon magas haszonnal jár. A Sky MaxiDrill mulcsvetőgép mindemellett nemcsak direkt vetéshez, hanem hagyományos vetéshez is alkalmazható. Ilyenkor a szántás után a tárcsasor elvégzi a magágy-előkészítést, és már mehet is a földbe a mag.

A MaxiDrill 3, 4, 6 és 9 méteres munkaszélességben érhető el.

A talajmegújító gazdálkodás kis beruházást igényel, azonnal megkezdhető, és hosszabb távon magas haszonnal jár.




Szerző: AgrárUnió

Címkék: mulcsvetőgép, Sky MaxiDrill , Agri Szerviz Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megjelent az új, állati genetikai erőforrások megőrzésének ...

Megjelent az állati genetikai erőforrások ex situ és in vitro megőrzésének, és szakmai támogató tevékenység ...