A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva 2023 jan TEFLIX
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
AgroMashExpo

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket – Horsch Pronto DC vetőgép

A Horsch a talajművelés és vetéstechnika terén az egyik vezető gyártócég. Munkagépeik kifejlesztésének alappillére „a gyakorlatból a gyakorlatnak” elv. A gépek minőségükkel, robusztusságukkal, hosszú élettartamukkal szolgálják a gazdálkodók igényeit. 
Győr-Moson-Sopron megyében, Bőnyön és Ácson jártunk, ahol a felhasználók mondták el saját tapasztalataikat a Horsch vetőgépekről.

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket – Horsch Pronto DC vetőgépKevesebb munkaművelettel
A Bőnyi Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft. 1500 hektáron gazdálkodik, kukoricát, búzát, zöldborsót, burgonyát termeszt. Első Horsch Pronto 6 DC vetőgépüket hat éven át használták. Mivel beváltotta a hozzá fűzött reményeket, elégedettek voltak a tudásával, három évvel ezelőtt vásároltak egy másik, ugyanilyen típusú eszközt, amelyet Mészáros Péterrel, a Bőnyi Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft. termelésirányítójával tekintettük meg munka közben. Ottjártunkkor, 2014. október végén sűrű ködbe burkolózott a bőnyi határ. A középkötött vályogtalaj láthatóan igen vizes volt, a tábla szélét több helyütt vízfoltok tarkították. A látóhatár jó, ha száz méterig terjedt. Mivel a tábla nagy, eleinte csak a traktor zúgását hallottuk, majd a mögötte húzott, robusztus, nagy teljesítményű munkagép is felbukkant a ködből.

 

Mészáros Péter
termelésirányító

Bőnyi Mezőgazdasági
és Szolgáltató Kft., Bőny
telefon: 06 (96) 351-122

„A hat méter munkaszélességű Horsch Pronto 6 DC vetőgépet gabona és borsó vetésére használjuk. Most éppen az őszi búza vetése zajlik, kevesebb munkaművelettel kerül a mag a földbe. Az elmunkált talajon az eszköz egy menetben végzi el a magágykészítést és a vetést. Ezzel időt és pénzt spórolunk meg, hiszen kisebb a gázolaj-felhasználásunk” – mondta Mészáros Péter, hozzátéve, hogy a Horsch 
Pronto 6 DC géppel jó minőségű vetés készíthető. A berendezés üzembiztos, masszív felépítésű, kiszolgálása, használata egyszerű. A közúti közlekedés sem komplikált vele, hiszen a vetőgépet nem kell szétszerelni, összecsukva csupán három méter a szélessége. A Pronto-elv lényege az aprítás, egyengetés, visszatömörítés, vetés és lezárás. Ez teszi lehetővé a precíz munkát, bármilyen feltételek mellett. A gazdák a Pronto DC-vel időt és pénzt nyernek, mert az egyenletes kelés kiváló alapot teremt az optimális hozamhoz. A Horsch vetőgép teljes felületű egyengetést végez, és gondoskodik a csoroszlyák előtti sávos visszatömörítés egységes előkészítéséről. A dupla tárcsás csoroszlyák a beépített lengéscsillapítással maximum 80 kg-os csoroszlyanyomással juttatják a magot a vetőágyásba. A mélységben egy nyomógörgő vezeti a csoroszlyát, lezárja a vetőbarázdát és optimális talajnyomást biztosít. A Pronto 6 DC 3500 literes magtartállyal rendelkezik, ami csökkenti a feltöltési és szállítási időt, ezáltal tovább növeli az eredményességet. A vetőgép a legjobb munkaminőséget 12–15 kilométer/órás sebességnél éri el. A rövidtárcsa a szármaradványt aprítja és a talajba keveri úgy, hogy az apró morzsás talaj a vetési síkban marad. A gumibakozású tárcsás rendszer a talajegyenlőtlenségeket pontosan lemásolja, az esetleges köveket kikerüli. A művelőeszköz mélységállítása hidraulikus, ezt menet közben, fokozatmentesen lehet igazítani.

A Pronto DC-k szériakivitelben traktorkerék-mintázatú gumiabroncsos hengerrel vannak felszerelve, amelyek a talajt minden vetőcsoroszlya előtt sávosan hengerlik le. A nagy rögöket széttörik, ezáltal megszűnik a talajegyenlőtlenség. A gumikerekes henger sárkaparó nélkül készül, de a kerekek között tisztítókarokat találunk, hogy ne szorulhassanak közéjük még kövek sem, így nem tehetnek kárt a berendezésben. A gumikerekes henger a művelőszekció és a vetősín között helyezkedik el, s járószerkezetként is funkcionál, szűk fordulósugarat biztosít. A gyártó laza talajon, illetve szántás után a mellső henger használatát is ajánlja, amely támogatja a visszatömörítést és aprítást, így a rövidtárcsa igen sekélyen is dolgozhat, és kevesebb vonóerőt igényel. A Horsch keverőtengely nélküli adagolóját villanymotor hajtja. Különböző vetési mennyiségekhez különböző rotorok állnak rendelkezésre, s ezeket néhány pillanat alatt ki lehet cserélni. Az építési mód és a finom érzékelés teszi lehetővé a pontos és gyors reakcióképességű adagolást, illetve a vetőmag kíméletes kezelését.

Imponáló munkasebesség

A Bőnytől néhány kilométerre lévő Ácson tavaly és idén is felkerestük a Vitáris és Társai Kft.-t. A cég Horsch Pronto 4 DC vetőgépet használ, vagyis az eszköz négy méter munkaszélességű változatát. A Vitáris és Társai Kft.-t 1992-ben alapították családi vállalkozásként. Növénytermesztéssel foglalkoznak, 510 hektáron termesztenek napraforgót, kukoricát, kalászosokat. 2014-ben kísérleti jelleggel nyolc hektáron facéliát, vagyis mézontófüvet is vetettek. „Ezt a növényt nyugaton zöldtrágyának használják, mi vetőmagnak termesztjük” – tudtuk meg Varga Szabolcstól, a cég munkatársától, aki elmondta, tavaly viszonylag jó évet zártak. Míg az ország egyes területein extrém mennyiségű csapadék nehezítette a termelést, Ácsot javarészt elkerülték a nagy esők, 2014-ben megfelelőek voltak a termelési körülmények.
2015-ben a zöldítés következményeként bíborherével gazdagodott a palettájuk, ám a nagy aszályt minden növény megsínylette. A kukoricánál megindult ugyan a szemesedés, de nem teltek ki a szemek, míg napraforgóból – amelynek betakarítása épp a beszélgetésünk idején, szeptember első felében kezdődött – idén nem számítottak 3-3,5 tonnára, legfeljebb csak 2-2,5 tonnára hektáronként. A hat dolgozót foglalkoztató Vitáris és Társai Kft.-nek szárítója és két magtára is van, így a tárolás megoldott. Két 200 lóerős, illetve négy kisebb teljesítményű traktoruk van, a betakarítást két kombájn végzi.

Mészáros PéterVarga Szabolcs
gépkezelő

Vitáris és Társai Kft., Ács
telefon: 06 (34) 386-018

Három esztendeje vásárolták a Horsch Pronto 4 DC vetőgépet, amely a hatmé-teres változathoz hasonlóan szintén háromméteresre csukható össze. Elvileg műtrágya kijuttatására is alkalmas lehetne, de az ácsiak nem kérték osztott tartállyal, mert a tápanyagot ők folyékony formában szórják ki a földekre. „A magkiadagolása pontos, a tömörítőkerekek révén pedig jól tartja a vetésmélységet” – dicsérte meg az eszközt Varga Szabolcs, aki szerint a kulcs a leforgatás, ha ugyanis azt precízen végzik el, jól adják meg a mérlegelési értéket, akkor a gép „halálpontos”. Vetettek vele például mákot, hektáronként mindössze 0,9 kg-os mennyiségben, és a Pronto ezt is teljesítette. Imponáló a munkasebessége is, Ácson 14-15 km/órával húzzák a gépet, igaz, a 200 LE-s traktor könnyen megbirkózik vele (140–160 LE-s is elég lenne hozzá), ráadásul az ottani földek középkötött, extremitásoktól mentes talajok.

Horsch
A zöldítésre szolgáló növények magjait idén egyenesen a tarlóba juttatták ki, vagyis a tarlóhántást és vetést egyszerre végezték el, de a gép munkáját most nem lehetett egyértelműen megítélni, mert a súlyos csapadékhiány miatt egyenetlen volt a kelés. A magágy kiválóra sikeredett, ráadásul kevesebb menetszámmal, az eső azonban nagyon kellett volna a fejlődő növényekre. „A kétsoros rövidtárcsa mögött elhelyezkedő gumikerekes tömörítőhenger a sarat ugyan nem szereti, de nedves körülmények között jól elmegy, szinte öntisztuló is, és viszonylag könnyű visszafordulni vele magunk mellé” – adott elemzést Varga Szabolcs.
Annak idején, a vásárlásnál – bár konkurens terméket is megnéztek – sokat nyomott a latban a Pronto egyszerűbb adagolórésze, valamint a tetszetősebb, könnyebben áttekinthető monitor. Utóbbit a Horsch DrillManagernek nevezi, és néhány alkalom után már valóban bele lehet tanulni a használatába. Onnantól kezdve pedig a gép beállítása pofonegyszerű annak, aki ismeri. A kezelőnek elég csupán alkalmanként rápillantania a monitorra, például azért, hogy jól teszi-e a művelősorokat, forog-e az adagolókerék, de egyébként a berendezés mindent önállóan és megbízhatóan végez, például automatikusan csipog, ha kihagyás történt. Az ácsiak Pronto vetőgépében már 1300-1400 hektár van, és eddig csupán három fotocella romlott el a vetésellenőrzőnél repcevetés idején. Mechanikus hiba nem fordult elő, a csapágyak is jól bírják. A karbantartás egyszerű, elég két-három naponta bezsírozni az egy-két zsírzógombnál, illetve munka előtt megmozgatni a csoroszlyákat. Korábban nem ismerték a Horsch vetőgépét, ám végül nem bánták meg, hogy mellette döntöttek.
Szerző: AgrárUnió ©


Címkék: