TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
A Monosem NX M8 szemenkénti vetőgép munkája gyorsabb, 
pontosabb

A Monosem NX M8 szemenkénti vetőgép munkája gyorsabb, 
pontosabb

Vető- és talajművelő gépek - 2017.04.17

Alig néhány kilométerre az osztrák határtól, Vas megye északi részén, a Répce folyó mentén fekvő Csepregen gazdálkodik a Horváth család. Tiszta, napos időben a birtokról ellátni egészen a Somló-hegyig, de az Alpok vonulatai is jól kivehetők.

Horváthék a rendszerváltást követően kezdtek el a mezőgazdasággal foglalkozni, kevés földjük volt annak idején.

„1992-ben öt hektár művelésével vágtunk bele a gazdálkodásba – emlékszik vissza a kezdetekre a családfő, Horváth Jenő. – 
A saját földünk megművelése mellett már annak idején is végeztünk másoknak bérmunkát, és közben vásároltunk földeket, apránként növelve a saját birtokunk nagyságát.” Horváth Jenő fiával és egy alkalmazottal jelenleg 260 hektáron gazdálkodik. Ebből 160 hektár a saját föld, 100 hektár pedig bérelt terület. Elsősorban őszi búzát és kukoricát, kisebb mennyiségben napraforgót, repcét, szóját és egy kevés lucernát is termesztenek. A gazdaságnak része egy kisebb szarvasmarha-állomány is: 40-50 húsmarhát, charolais-t, limuzint, magyar tarkát és blonde d’Aquitaine-t tartanak.

Van tere a munkának

Horváth Jenő (53) egyéni vállalkozóHorváth Jenő (53)
egyéni vállalkozó
9735 Csepreg, Taksony u. 25.
Mobil: 06-30-217-76-46
nős, két gyermek édesapja,
hobbi: zenehallgatás, aktív tagja volt a Csepregen harminc éve működő fúvószenekarnak

 

Ami a megművelt földek minőségét illeti, Horváthéknak egyáltalán nem lehet okuk panaszra. „A legrosszabb földjeink is 27 aranykoronásak, de vannak 38-40 aranykoronás területeink is – mondta. – Van köztük erősen kötött, folyóparti és agyagos föld is. Errefelé a csapadékkal sincs különösebb gond, amikorra kell, általában megérkezik az eső is.”

Horváth Jenő elmondta azt is: szeretnék még növelni a saját földterületüket, de ahogy fogalmazott, földet vásárolni a mai Magyarországon nem egyszerű. Ugyanakkor tevékenységük egy jelentős részét teszi ki a bérmunka, amelynek során mintegy 150 hektáron széles körű szolgáltatást nyújtanak: a szántástól a vetésen át az aratásig mindent elvégeznek, míg szintén bérmunkában további 4000 hektáron aratnak is. A gazdasághoz tartozik még egy telep, ahol gabonaszárítót, tisztítót és tárolót telepítettek, és pályázati forrásból a jelenlegi 1250 tonna kapacitású körsiló mellé másik kettőt szeretnének felépíteni.

Garancia a hatékonyságra

A gépparknak 2015 óta tagja egy Mono-sem NX M8-as szemenkénti vetőgép, amely egy másik márka hatsoros gépét váltotta fel. Mivel 2015-ben a vetési időszak végére érkezett meg az új eszköz, 
a tavalyi volt az első év, amikor végigdolgozta az egész szezont. „A korábbi hatsoros gépünk kapacitása már nem volt elég, hiszen évente 4-500 hektárnyi területet vetünk be, nem mindegy, hogy milyen tempóban tudunk haladni – mondja Horváth Jenő. – A Monosem nyolcsoros változatával naponta 10-15 hektárral többet lehet megművelni, ráadásul ugyanolyan nagyságú terület vetéséhez elegendő kevesebb üzemanyag. Apróbb problémák előfordultak vele: például meglazult egy hidraulikacső vagy tönkrement egy szenzor, de komolyabb műszaki gondot eddig nem tapasztaltunk.”

Monosem NX M8 táblázat

Horváth Jenő kiemelte: a Monosem kiválóan alkalmas nemcsak a kukorica és a napraforgó, de a repce és a szója vetésére is. „Nagyon jók a tapasztalataink, szép repce van utána – fogalmazott. – Kiemelendő a pontossága, illetve az is, hogy nagyon jól tartja a mélységet.” Mindezt megerősíti a fia, Horváth Gábor is, aki hozzátette még, hogy a Monosem NX M8-ast egyszerű beállítani, és tulajdonképpen aki annyira nem járatos az efféle eszközök kezelésében, az is könnyedén el tudja sajátítani az alapokat. „Napi negyven hektárt el lehet vele vetni kényelmesen, nagyobb földdarabokon akár még többet is – magyarázza Horváth Gábor. – Kiválóan beilleszthető precíziós gazdaságba is. Vetőtengelye hidromotorral meghajtott, így alkalmas változó tőszámú vetésre, GPS-alapon szakaszol, a sorokat elzárja, nincs rávetés, mindezt már ISOBUS-on keresztül végzi, így nem kell az erőgépünkbe több monitor. Erről a vetőgépről szinte teljesen eltűnt a lánckerék áttétellel történő mennyiség beállítási, ugyanis a tőszám beállítás már automatikusan hidromtotorral megoldott, illetve a gépen a legújabb MicroDrive – granulátum mennyiség és FertiDrive műtrágya mennyiség beálításon alapszik, mely fokozatmentesen történik. Egy-két év múlva szeretnénk áttérni mi is a precíziós gazdálkodásra, amihez a vetőgép, a kombájn és a hozamtérkép már megvan, még egy permetezőt és egy műtrágyaszórót kell beszereznünk.

Horváth Jenő megjegyzi még, hogy a vetőgép váza hidraulikus csukású, a szárnyakat a vontatóváz mellé csukja be, így vontatás közben nagyon kényelmes a szállítása. Megtudjuk azt is, hogy a Monosem 8 soros vetőgép 4 kerékegységgel van felszerelve, ebből kettőnek szállító-meghajtó, míg a csukható szárnyakon lévő keréknek csak meghajtó funkciója van. A vetőgéphez egy központi kialakítású, 1500 literes műtrágyatartály tartozik, a műtrágyaadaptert 8 darab rozsdamentes adagolóval és adagolónkénti ürítővel szerelték fel. Dupla funkciós ventilátora tökéletes vákuumot képez annak érdekében, hogy a mag a vetőtárcsákra kerüljön.

Monosem Nx M8 vetőgép

Optimális minőségű vetés

Ahhoz pedig, hogy nagy mennyiségű műtrágya kellő egyenletességgel jusson ki a földre, a ventilátor kivezetésénél a levegőt rávezeti a szélső sorokra. A Monosem NX M8 alapfelszereltsége a Monoshox®.EU vetőelem, amelynek komoly előnye, hogy nagy sebességnél is lehetővé teszi a jó minőségű munkavégzést, használata biztosítja például az állandó tőtávolságot, a megfelelő vetési mélységet. Ezekhez ugyanis nem elegendő pusztán a talajnyomás megemelése. A vetőelemek speciális felfüggesztésére fejlesztette ki a Monosem a Monoshox®.EU–t. Akárcsak a többi nagy teljesítményű lengéscsillapító rendszer, ez is a terhelőrugókat kombinálja a speciálisan vetőelemekkel történő felhasználásra kifejlesztett lengéscsillapítóval. A rendszer előnyeit Horváth Jenő is megerősítette, mint mondta: a munkavégzés során a két terhelőrugó a vetőelemet a földre szorítja, és a lengéscsillapító rugózása elvezeti az ütéseket. 
A vetési mélység és pontosság így optimális marad. A gazda egyébként már kíváncsian várja, hogy idén hogyan teljesít majd a Monosem 8 soros szemenkénti vetőgépe. „Április 10. körül kezdjük a vetést, és két-három hét alatt szoktunk végezni – mondja. – Persze sok függ attól is, milyen lesz az időjárás, mert ha jön az eső, akkor lelassul a munka. Többek között ezért sem mindegy, hogy milyen hatékony vetőgéppel dolgozunk, és mivel a Monosem NX M8-cal napi 10-15 hektárral valóban többet tudunk elvetni, egyáltalán nem kell amiatt aggódni, hogy időre végzünk-e minden táblával.”

További információk: Axiál Kft.

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: vetőgép
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Országos Állategészségügyi Verseny az Állatorvostudományi ...

193 csapat jelentkezett idén arra a versenyre, amelyet  hallgatói kezdeményezésre 2016 óta rendeznek, ...