TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Talajművelés másképp – A sorközművelő kultivátor – akár egy jó eső

Talajművelés másképp – A sorközművelő kultivátor – akár egy jó eső

Vető- és talajművelő gépek - 2015.04.27

Előző cikkeinkben már megfogalmaztuk, hogy melyek azok a talajművelési eljárások (mulcsművelés, forgatás nélküli) és talajművelő eszközök, melyekkel megőrizhetjük talajaink termőképességét, megalapozhatjuk a jó talaj jellemzőit. Azaz, hogy aprómorzsás szerkezetű, szerves anyagban gazdag, jó levegő-, víz- és hőháztartású legyen. Ezen rendszer következő elengedhetetlen eleme a sorközművelő kultivátor.


Most vetjük vagy már elvetettük a tavaszi növényeinket, így a következő munka, amire fel kell készülnünk, az a kultivátorozás. Megállapítottuk azt is, hogy ma már a mezőgazdasági termelésben a szélsőségek a meghatározóak, és az optimális időjárás a „szélsőség”. 2014 őszén, telén és még most 2015 tavaszán is sokan küszködtek a nagy mennyiségű lehullott csapadékkal, de március végén az ország egyes részein sok gazda már azt mondja, nagyon kellene 5–10 mm eső. Azaz néhol már kezdődik az aszályos időjárás. Itt kapcsolódik be rendszerünkbe a tavaszi vetésű kapás növényeknél a sorközművelő kultivátor jelentősége.

Talajművelés másképp – A sorközművelő kultivátor – akár egy jó eső
A sorköz-kultivátorozás gyomirtó hatása mellett szellőzteti, lazítja a talajt és a talajkapillárisok átvágásával megakadályozza az egyébként is szűkösen rendelkezésre álló vízkészlet elpárolgását. Azt mondják a nagy öregek, hogy egy kultivátorozás felér egy „jó esővel”. Amennyiben meg ugye ezt kétszer is elvégezzük, az már „két jó eső”. Továbbá bedolgozza az egy menetben kijuttatott műtrágyát, ami lehet szilárd vagy az újabban többfelé elterjedt folyékony műtrágya, mert az így kijuttatott tápanyag jobban hasznosul a növényünk számára és célzottan jut növényünk gyökeréhez.
A környezetvédelem fontosságának erősödése és a relatíve alacsony egységnyi területre vetített költség elérése érdekében használhatjuk kultivátorunkat herbicidkijuttatásra is, a megfelelően kialakított permetező szórófejekkel csak a kultúra sorának 20 cm-es sávja kezelésére.
Ugyanilyen módon egy, a kultivátorra szerelt egységgel tudunk baktériumtrágyát is kijuttatni növényünk számára, szintén célzottan a gyökeréhez, mert a baktériumok a gyökéren élve fejtik ki áldásos tevékenységüket, azaz kötik a levegő nitrogénjét, foszforral és káliummal látják el a növényt, vitaminokat, hormonokat és antibiotikumokat termelnek, és így teszik ellenállóvá, egészségessé növényünket és a talajunkat.

Előfizetői tartalom megtekintéséhez jelentkezzen be, vagy fizessen elő

Most nézzük meg, milyen is egy korszerű, precíz munkavégzésre alkalmas kultivátor, mivel tudjuk azt felszerelni, hogy minél pontosabban, minél kevesebb költséggel és nem utolsósorban minél kevesebb veszteséggel tudjunk dolgozni úgy, hogy a fentebb leírt előnyök teljesüljenek.
Először is célszerű olyan kultivátort használni, melynek gerendelyén a kocsik állíthatók, azért, hogy több különböző sortávolságra vetett növényt is tudjunk egy géppel kezeln

sorközművelő

i (pl. kukorica, napraforgó, cukorrépa, szója, széles sortávra vetett repce, mustár stb.). Fontos szempont, hogy a kocsik paralelogramma felfüggesztéssel legyenek szerelve, hogy a talaj egyenetlenségét le tudják követni. Többféle kultivátorkapa-felfüggesztés elterjedt, de a merev felfüggesztésű kerülendő, mert nem hagy megfelelő aprómorzsás szerkezetű talajt maga után, ellenben a rugós felfüggesztéssel, ami a kapaszár rezgésével tudja ezt a munkát megvalósítani.

Általában keskenyebb sortávnál 3 ilyen kapa dolgozik (pl. szója), szélesebbnél pedig 5 kapa (pl. kukorica). A kapaválasztékban legyen töltögető kapa is, amelynek kompatibilisnek kell lennie a többi kapával. A kapák után tudunk felszerelni még egy rugós gereblyeegységet is, mely lehet egyenes végű vagy hajlított, aminek feladata a kultivátorozott talaj egyengetése és a kivágott gyomok egyenletes elterítése.
Legyen a kultivátorunkon sorvédő, hogy már növényünk kisebb fenológiájában is tudjunk dolgozni és ezt megtehessük minél nagyobb haladási sebességgel. Ma még kevés gépen található meg az alábbi csillagkerekes kiegészítő, mellyel a sorból is el tudjuk mechanikailag távolítani a gyomokat, így a környezetkímélés, a herbicidhasználat elhagyása is lehetővé válik.
A kisebb veszteség és a kezelő könnyebb munkája érdekében felszerelhetjük a kultivátort sorvezetéssel is, ami nem a traktort, hanem a kultivátort vezérli jobbra-balra a felfü

kultivátor

ggesztésén. Ma azért már egyre jobban elterjedt a különböző típusú GPS-es traktorvezérlés, ekkor nem szükséges a lenti megoldás.

Összegezve, ma már rendelkezésre állnak az igen korszerű, sokrétű, azaz több munkaműveletet egy menetben elvégző sorközművelő kultivátorok. Használjuk hát őket és lehetőleg minél több menetben egy kultúrában, hogy csökkentsük költségeinket, hogy környezetkímélő módon gazdálkodjunk, hogy talajunk egészséges legyen, hogy nagyobb termést takarítsunk be, azaz: hogy nagyobb profitunk legyen.

 

 

A cikk további tartalmának megtekintéséhez online előfizetés szükséges 
Szerző: AgrárUnió ©

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ki mint vet… Az ágazat helyzete és kilátásai

A mezőgazdaság ezen ágazatáról kevesebb szó esik a híradásokban, holott talán a legfontosabb a vetőmag, amely egy ...