A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Vertikális talajművelés – tavasszal is? – növény meghálálja az egy menetben készülő, kiváló magágyat

Az optimális terméseredmények elérése érdekében a talaj szerkezetét is jó állapotban kell tartani. Ennek egyik ismert lehetősége a kultivátoros talajművelés, amelynél nem alakulhatnak ki olyan tárcsa- vagy eketalpak, amelyek a gyökérzet fejlődésének útjában állnak. Amerikában tombol a „vertikális” őrület, hiszen egyetlen munkamenetben 
a szármaradványokat feldarabolni, bedolgozni és magágyat készíteni másképpen nem is nagyon lehet! Mi az esélye ennek a rendszernek itthon?

Vertikális talajművelés – tavasszal is? – növény meghálálja az egy menetben készülő, kiváló magágyat


Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!


Több éven át közel azonos mélységben történő, hagyományos talajműveléssel káros tömörödés alakul ki, amely útját állja a gyökérzet egészséges fejlődésének. A felső, lazább talajrétegből a gyökerek nem nyúlnak le a mélyebb rétegekbe, oldalra kitérnek, és ennek akár ötvenszázalékos terméskiesés is lehet a következménye. Ilyenkor ugyanis a vízháztartás, a kapillaritás sem működik, és a jó talaj „indikátorai”, a földigiliszták sem találják meg a számukra fontos életkörülményeket.

Függőlegesen behatoló művelőszers-zámokkal ezek a rétegek áttörhetők, a talajrések és törésvonalak alulról felfelé alakulnak ki. A kapillaritás javul, és az egyenletes felszínű, morzsalékos talaj több nedvességet képes befogadni és megtartani, a növény terméskilátásai jobbak. Tavasszal is kiváló magágy készíthető egyetlen áthaladással, és nem csak monokultúrás kukoricához.

Szerző: Dr. Tátrai György

Címkék: