Vertikális talajművelés – tavasszal is? – növény meghálálja az egy menetben készülő, kiváló magágyat

Az optimális terméseredmények elérése érdekében a talaj szerkezetét is jó állapotban kell tartani. Ennek egyik ismert lehetősége a kultivátoros talajművelés, amelynél nem alakulhatnak ki olyan tárcsa- vagy eketalpak, amelyek a gyökérzet fejlődésének útjában állnak. Amerikában tombol a „vertikális” őrület, hiszen egyetlen munkamenetben 
a szármaradványokat feldarabolni, bedolgozni és magágyat készíteni másképpen nem is nagyon lehet! Mi az esélye ennek a rendszernek itthon?


Több éven át közel azonos mélységben történő, hagyományos talajműveléssel káros tömörödés alakul ki, amely útját állja a gyökérzet egészséges fejlődésének. A felső, lazább talajrétegből a gyökerek nem nyúlnak le a mélyebb rétegekbe, oldalra kitérnek, és ennek akár ötvenszázalékos terméskiesés is lehet a következménye. Ilyenkor ugyanis a vízháztartás, a kapillaritás sem működik, és a jó talaj „indikátorai”, a földigiliszták sem találják meg a számukra fontos életkörülményeket.

Függőlegesen behatoló művelőszers-zámokkal ezek a rétegek áttörhetők, a talajrések és törésvonalak alulról felfelé alakulnak ki. A kapillaritás javul, és az egyenletes felszínű, morzsalékos talaj több nedvességet képes befogadni és megtartani, a növény terméskilátásai jobbak. Tavasszal is kiváló magágy készíthető egyetlen áthaladással, és nem csak monokultúrás kukoricához.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Bejelentkezés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!



 

 

 

Szerző: Dr. Tátrai György

  • 1
  • 2
  • 3

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom