A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Még várni kell az elektromos Fendt traktorra

Traktorok - 2020.10.14

A Fendt a 2017-es hannoveri Agritechnica kiállításon mutatta be elektromos kompakt traktorát, amelyet 2020-ban kívánt piacra dobni. Ez a terv egyelőre meghiúsult, de a német gyártó természetesen nem állt le a fejlesztéssel, és most újabb híreket közölt az e100 Vario névre keresztelt gépről.

Még várni kell az elektromos Fendt traktorra


Az első változatnál is az volt az elképzelés, hogy az akkumulátorral rendelkező traktor – átlagos felhasználás mellett – akár egy teljes munkanapot képes legyen töltés nélkül végigdolgozni. Ez a cél nem változott, ám a Fendt módosított a töltési rendszeren, hiszen a rövid feltöltési idejű, nagy egyenáramú DC szupertöltők nem terjedtek el olyan ütemben a mezőgazdaságban, mint arra számítani lehetett.

Az 50 kW teljesítményű e100 Vario így Type 2 dugaljt kapott, amely révén az akkumulátor 5 órán belül teljesen feltölthető. Az elektromotor a fékezési energiát szintén felhasználja az akkumulátor töltésére. Javítottak a termomenedzsment (hőmenedzsment) rendszeren is, ezáltal a fülke, valamint az akkumulátor télen/nyáron pár perc alatt előfűthetővé/előhűthetővé vált, komfortosabbá téve a kezelést.

A tesztek során a Fendt e100 Vario meglehetősen ügyesnek és hatékonynak bizonyult a különféle TLT-hajtású eszközök (rendterítők, rendképzők, takarmánykeverők, sószórók stb.) működtetése terén. A gazdaságokban meglévő eszközök mellett új fejlesztésű, elektromos munkagépek is elérhetők hozzá. Előny, hogy az akkumulátor rövid ideig képes 150 kW boost-teljesítmény biztosítására. A legfrissebb hírek szerint az e100 Vario várhatóan 2024-ben kerül piacra, a jelenlegi akkumulátorárak mellett ugyanis nem lehetne vonzó áron kínálni.

 


Címkék: traktor, Agritechnica, Fendt, emisszió, elektromos