TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.964,48 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.533,77 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 61.253,64 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.866,29 Ft (tonna)
Repcemag: 159.604,60 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.503,23 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,78
USD: 359,69
CHF: 396,83
GBP: 450,76
Hirdetés
Okospermetező forradalmasítja a gyomirtást

Okospermetező forradalmasítja a gyomirtást

Permetezéstechnika - 2022.07.05

Európában Németország mellett csak Magyarországon tesztelik és tekinthető meg munka közben a Smart Sprayer.

Május közepén a Somogy megyei Kéthelyen, a Hubertus Agráripari Bt. területén mutatták be a gazdáknak a Bosch és a BASF forradalmian új találmányát, a SmartSprayer okospermetező rendszert.

A rendszer alapja az Amazone UX 5201-es permetezőgépe, melyet a Bosch és a BASF informatikai technológiájával szereltek fel, aminek révén különlegesen hatékony gyomirtás valósítható meg, a hagyományos megoldásokhoz képest akár 70 százalékkal kisebb herbicidfelhasználással – ha szükséges, még éjszaka is.

A piaci bevezetés kapujában

ophgHajnal Gábor, a BASF Hungária Kft. agrodivíziójának marketingvezetője

 

„Hangsúlyozni szeretném, hogy nem egy ad hoc, rövid idő alatt, gyorsan létrehozott innovatív eszközről van szó, a SmartSprayer több éve folyó kutatómunka eredménye – mondta lapunknak Hajnal Gábor, a BASF Hungária Kft. agrodivíziójának marketingvezetője. – A technológia, amivel most már találkozhatnak a gazdák, nem prototípus, hanem kiforrott termék, amely készen áll a piaci bevezetésre. Újdonsága abban áll, hogy a Bosch kamerarendszerének és a BASF xarvio® intelligens szoftvernek köszönhetően az eszköz meg tudja különböztetni a gyomnövényt a kultúrnövénytől, ennek eredményeként képes csak ott permetezni, ahol gyomnövény van. Ez, azt gondolom, nagy előnye az eszköznek, hiszen rendkívül költséghatékony, okszerű használatot tesz lehetővé, ami akár még környezetvédelmi szempontból is pozitív momentum. De ezenkívül más előnyt is hordoz magában: a munkavégzés során feltérképezi az egész területet, így a termelő évről évre tökéletesítheti kezelési terveit, mert a SmartSprayernek köszönhetően pontosan tudni fogja, hol helyezkednek el a gyomok, és hol mekkora a gyomnyomás.”

Az eszköz meg tudja különböztetni a gyomnövényt a kultúrnövénytől, ennek eredményeként képes csak ott permetezni, ahol gyomnövény van.

Hajnal Gábor hozzátette: sokan gondolhatnák, hogy növényvédő szerek gyártójaként a BASF ellenérdekelt a SmartSprayerhez hasonló technológiai megoldások előállításában, fejlesztésében és népszerűsítésében, furcsa mód azonban ez nem így van. „A BASF abban érdekelt, hogy a termelők a legnagyobb hatékonysággal, a legnagyobb jövedelmezőség mellett tudjanak gazdálkodni – jelentette ki kérdésünkre a marketingvezető. – Ehhez kínálunk számukra megoldásokat. Eddig ezt csak a növényvédő szerek szegmensében tettük, most viszont sikerült egy olyan megoldást is kifejleszteni, amely nemcsak növényvédelmi készítményeken, hanem a digitális technológián keresztül ad megoldást ugyanarra a problémára.”

A szakember azt is jelezte: habár az eszközt egyelőre speciálisan a gyomirtásban alkalmazzák, a permetezővel természetesen hagyományos üzemmódban rovarölő és gombaölő szerek is kijuttathatók. Utóbbi két szegmensben is kínál alternatívát a BASF a xarvio® FIELD MANAGER rendszeren keresztül, amely komplex betegség-előrejelzési modelljének köszönhetően ugyancsak okszerű, preventív beavatkozás hajtható végre. Mint rámutatott, egyébként a SmartSprayer mögött álló agronómiai modellt is a xarvio® jegyzi.

S hogy a SmartSprayer technológiához elsőként miért éppen az Amazone-t választották? Hajnal Gábor azt válaszolta: azért, mert a világ legjobbjaival, köztük a magyarországi termelőkkel szeretnénk együttműködni. Azt is hozzátette: a kooperáció eredményeként a Bosch és a BASF közösen megalkotott forradalmi technológiájával felszerelt permetezőgépek „finomhangolása” Európában csak Németországban és Magyarországon zajlik.

„Németországban hat gép működik, hazánkban egy, a világban pedig az USA-ban és Brazíliában üzemelnek SmartSprayer permetezők – tette hozzá Hajnal Gábor. – Azt gondolom, jól mutatja a BASF-nek a magyar mezőgazdaság iránti elkötelezettségét, hogy az Európában zajló tesztelés két helyszíne közül az egyik Magyarország. Az eszköz várhatóan már 2023-ban már kapható lesz a piacon, a normál Amazone permetezőgéphez képest 100-150 ezer eurós felárral. Addig is a gép már több helyszínen is megtekinthető, legközelebb június 16-án Mezőhegyesen.”

okosprm1

Az eszközt egyelőre speciálisan a gyomirtásban alkalmazzák, a permetezővel természetesen hagyományos üzemmódban rovarölő és gombaölő szerek is kijuttathatók

Forgalmazó: Az első eredmények kiválóak

Kovács Tamás, az Amazonen-Werke Kft. ügyvezetője azt mondta: a SmartSprayer még számukra is újdonság.

opktNévjegy: Kovács Tamás ügyvezető

AMAZONEN-WERKE Kft.

4031 Debrecen, Richter Gedeon utca 30.

Tel: +36 30 331 5631

 

 

„A precíziós gazdálkodás népszerűsítése érdekében meghirdetett pályázati támogatásoknak köszönhetően az idei és a tavalyi évben óriási értékesítési hajrában vettünk részt, ami még most is tart – bocsátotta előre az ügyvezető. – Nagyot ugrott a műtrágyaszórók és a permetezőgépek forgalma, óriási mennyiséget értékesítettünk mindkét géptípusból. Ebből fakadóan találkoztunk a mezőgazdasági gépgyártás szegmensében tapasztalható negatív folyamatokkal – chiphiány, alkatrészhiány, fennakadások a szállításokban – is, s ilyen helyzetben jelentkezett egy óriási, megnövekedett igény a gépek iránt, ami minden forgalmazó számára nagy kihívást jelentett. Emellé még jött a háború problémája, ami tovább rontott a helyzeten. A sok-sok nehézség és kihívás közepette nagyon örültünk annak, hogy bekapcsolódhattunk a SmartSprayer fejlesztésébe. Az eszköz válasz az Európai Unió növényvédőszer-felhasználás csökkentését célzó direktíváira, s azt gondolom, egy kiváló válasz, mert a gyomirtó szerek kijuttatott mennyiségének csökkentésével nemcsak költséghatékony, hanem óvja a környezetünket is. Nagy öröm számunkra, hogy az okospermetező rendszert először a mi permetezőgépünkön »vetette be« a BOSCH és a BASF. A tapasztalatok kiválóak, a tesztelési időszakot követően a szerviz- és alkatrészhátteret cégünk biztosítja majd, ami a mi fejlődésünk szempontjából is meghatározó.”

opktoh

Kovács Tamás, az Amazonen-Werke Kft. ügyvezetője és Stefan Kiefer Amazone, permetezéstechnikai fejlesztési vezető

A SmartSprayer válasz az Európai Unió növényvédőszer-felhasználás csökkentését célzó direktíváira.

okosperm2

Magyarországon jelenleg is tarta permetezőrendszer nagyüzemi körülményekközött végzett tesztelése

Gazdálkodó: Alig várjuk, hogy kipróbáljuk

Nagy reményekkel vesz részt az eszköz tesztelésében a kéthelyi Hubertus Agráripari Bt., tudtuk meg Oliver Hahnenkamm cégvezetőtől.

„A gyártó szakemberei e napokban (azaz május közepén – a szerző) a beállításokat végzik az okospermetezőn, amit aztán »élesben« is használhatunk, információink szerint legalább ezen a nyáron – árulta el Oliver Hahnenkamm. – A Hubertus Agráripari Bt. összesen 9000 hektáron gazdálkodik, melyből közel 2400 hektáron folytat szántóföldi növénytermesztést, 2000 hektárnyi területet használ legelőként; valamint körülbelül 2000 hektár erdő tartozik még a hasznosított területek közé. Árunövény-termesztésre alkalmas földjeinken – amelyek fő talajtípusai a barna erdőtalajok – főként szemes kukoricát, búzát, valamint ipari olajnövényeket, repcét és napraforgót termesztünk. Négyezer angus húsmarhát hizlalunk. Nagy várakozással tekintünk a BASF és a BOSCH okospermetezőjének használata elé, reményeink szerint költséghatékonyan tudunk majd dolgozni vele.”

Az UX 5201 SmartSprayer vontatott permetezőgép 36 méter munkaszélességben képes elvégezni az adott növényvédelmi munkát. A csúcstechnológiájú szórókeret integrálja a kamera- és a fénymodult, valamint biztosítja a precíz, célzott permetezést a ContourControl aktív szórókeret-vezetés és a SwingStop aktív rezgéscsillapító segítségével. A frekvenciamodulációs szelepek (PWFM) és a speciálisan hangolt, 25 cm távolságú spot-fan fúvókák kombinációja pontos spotpermetezést és maximális megtakarítási potenciált biztosít akár 12 km/h munkasebesség mellett. A Bosch képfelismerő rendszere milliszekundumok alatt felismeri a gyomokat már korai növekedési fázisukban is, ami előfeltétele a herbicidek rendkívül pontos és hatékony kijuttatásának. A speciális fejlesztésű LED-fénytechnológia segít a kedvezőtlen fényviszonyok, esetleg árnyékok esetén – és természetesen éjszaka is.

Műszaki adatok UX 5201 SUPER

Tartálytérfogat: 5600 liter

Munkaszélesség: 21-40 méter

Üres tömeg: 3707-5042 kg

Szivattyúteljesítmény: 520 liter/perc

Maximális szívóteljesítmény: 700 liter/perc

Szabadmagasság: max. 0,82 méter

Szórási magasság: 0,5-2,5 méter

Üzemi nyomás: max. 10 bar

Szállítási szélesség: 2,40 m-2,80 m

Szállítási hossz: 6,85 m-7,50 m

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: BASF, gyomirtás, permetezőgép, Amazone, Bosch, SmartSprayer, okospermetező
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A sebesség minden, csak nem állandó

Maximalizálja körforgója potenciálját